ABD ile Çin arasında gayriresmi ‘nükleer görüşme’
5 yıl sonra gerçekleştirilen ilk görüşmede Pekin temsilcileri, ABD’li muhataplarına Tayvan konusunda nükleer tehdide başvurmayacaklarını söyledi.
Çin bayrağı fotoğrafı: Macau Photo Agency/Unsplash & ABD bayrağı fotoğrafı: Paul Weaver/Unsplash | Kolaj: Evrensel
ABD ve Çin’in beş yıl aradan sonra ilk kez geçtiğimiz mart ayında yarı resmi nükleer silah görüşmelerine yeniden başladığı bildirildi. Görüşmede Pekin temsilcileri, ABD’li muhataplarına Tayvan konusunda nükleer tehdide başvurmayacaklarını söyledi.
Reuters’ın özel haberine göre görüşmelerin ABD’li organizatörü akademisyen David Santoro, “ABD tarafına Tayvan’a karşı nükleer silah kullanmadan konvansiyonel bir savaşta galip gelebileceklerine kesinlikle ikna olduklarını söylediler” dedi.
“İkinci Aşama” denilen ve Şanghay’da bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen iki günlük görüşmelerde Washington, aralarında eski yetkililer ve akademisyenlerin de bulunduğu yaklaşık yarım düzine delege tarafından temsil edildi. Pekin ise aralarında birkaç eski Halk Kurtuluş Ordusu subayının da bulunduğu akademisyen ve analistlerden oluşan bir heyet gönderdi.
Bir ABD’li Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Reuters’in sorularına yanıt olarak görüşmelerin “faydalı” olabileceğini söyledi. Sözcü, bakanlığın mart ayındaki toplantıdan haberdar olmasına rağmen bu toplantıya katılmadığını ifade etti. Sözcü, bu tür görüşmelerin resmi müzakerelerin yerini alamayacağını söyledi.
Çin heyetinin üyeleri ve Pekin’in savunma bakanlığı ise Reuters’ın yorum taleplerine yanıt vermedi. (DIŞ HABERLER)