Yangında ihmal şüphesi: Gözler DEDAŞ’ın üstünde
DEM Parti Milletvekili Kamuran Tanhan köylülerin yangının elektrik direklerinden çıktığını söylediğini belirterek “Havadan müdahale olsaydı sonuç bu kadar olumsuz olmazdı” dedi.
Fotoğraf: AA
Dilan TEMİZ
Diyarbakır
Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesinde büyük bir felakete neden olan yangının ardından ihmaller, alınmayan tedbirler, yangına geç müdahale edilmesi gündemde. Çok sayıda insanın ölümüne ve onlarca insanın da ağır yaralanmasına neden olan yangının çıkış sebebi elektrik direkleri olarak görülüyor. Köylüler ve siyasetçiler yıllardır direklerin bakım ve onarımını yapmayan özel şirketlerin ihmaline işaret ediyor.
Yangının olduğu bölgede geceden beri bulunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan, yangında ağır yaralananların sayısının fazla olduğuna dikkat çekerek “Maddi hasarın boyutları henüz tespit edilemedi. Yangının etkisiyle ekinlerin toplanmadan yandığı ve sulama için kullanılan araç gereçlerin tamamen kullanılamaz hale geldiği görülüyor” dedi.
“ELEKTRİK VERİLDİ, YANGIN BAŞLADI”
Tanhan, elektrik direklerinden düşen kıvılcımla başladığı ihtimalinin çok kuvvetli olduğuna vurgu yaparak “Yangın Çınar’a bağlı bir köyde başladı ve bu köyde DEDAŞ dönüşümlü elektrik veriyordu. Köylüler yangının elektrik direklerinden çıktığını söylüyor. Buralarda DEDAŞ günde 6-10 saat elektrik kesintisine gidiyor. Bu yangının çıktığı saate kadar da elektrik yokmuş. Elektrik verilmesinden hemen sonra yangın başlamış. Dolayısıyla yaz aylarındaki sıcaklığı da düşünürsek elektrik tellerindeki genleşme ve daha sonra aniden akımın verilmesi nedeniyle dalgalanma olmuş. Dalgalanmada da teller birbirine çarpınca kıvılcımla ortaya çıktığı söyleniyor, bu açıkçası köylülerin dediğini güçlendiriyor” dedi.
“HAVADAN MÜDAHALE OLMADI”
Yangın çok büyük bir alanı kapladığı için itfaiye ekiplerinin yetersiz kaldığını belirten Tanhan “Çevre il ve ilçelerden destek geldi ama alan çok büyüktü. Ekinlerin toplanmamış olması, rüzgarın da etkisiyle müdahale şansı karadan çok azdı. Tek şans havadan müdahaleydi. Havdan müdahale de bir türlü yapılmadı. Valilikler ve bakanlık düzeyinde görüşmeler de yaptık ama bize ‘Helikopterlerin gece görüşünün olmadığı bu nedenle havadan bir müdahalenin söz konusu olamaz’ denildi” bilgisini verdi. Sabah köyün üstünde bir helikopterin tur attığını söyleyen Tanhan, “Adeta göstermelik bir turdu. Havadan bir müdahale olsaydı bu kadar olumsuz bir sonuç çıkmazdı” şeklinde konuştu.
“KRONİKLEŞMİŞ BİR SORUN”
Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi Av. Kıvanç Yakut, yangının çıkış nedeni hakkında şüphelerin olduğunu söyledi. Elektrik direklerinden kaynaklanan kıvılcımların anızlara sıçraması ihtimali üzerinde durulduğunu dile getiren Yakut, “Yangına müdahale ve tahliye süreçlerinde ihmaller var. Bu hususları değerlendirdik ve suç duyurusunda bulunduk” dedi. Bazı köylülerin DEDAŞ’a ve valiliğe ihbarlarda bulunduğunu aktaran Yakut, “Bunlarla ilgili ihmaller olduğunu görüyoruz. Anız yakma meselesi işin bir boyutu ama elektrik direklerinden kaynaklı bir sorun varsa bu zaten bölgede kronikleşmiş bir sorun” diye konuştu.
“BAKIM, ONARIM TAM YAPILMIYOR”
DEDAŞ ve DEPSAŞ’ın bu elektik direklerinin bakım, onarım ve değişimleriyle ilgili TEDAŞ ile imzaladıkları sözleşmeleri tam olarak uygulamadıklarını, yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediklerine ilişkin geçmişte de iddialar olduğunu hatırlatan Yakut “Yatırım yapılması gereken belirli tutarlar var. Direklerin altyapı çalışmalarını şirketler maalesef kâr amacıyla tam anlamıyla yerine getirmiyor” dedi. Şahsi kanaatinin yangının elektrik direklerinin bakımsızlığından kaynaklı çıkmış olabileceği yönünde olduğunu anlatan Yakut “Şirketlerin yerine getirmesi gereken taahhüt ettikleri sözleşmeleri yerine getirmemesine karşı kamu kurumlarının da yaptırım uygulamadığına şahit oluyoruz” dedi.