22 Haziran 2024 13:42

Emek Partisi Hatay ilçe örgütleri: Yolbulan işçilerinin mücadelesi insanca yaşam mücadelesidir

Emek Partisi İskenderun, Erzin ve Dörtyol ilçe örgütleri, grevdeki Yolbulan metal işçilerinin hakları için işçi duraklarında ve fabrika önlerinde bildiri dağıttı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için 20 Haziran’da greve çıkan Özçelik-İş’te örgütlü Yolbulan metal fabrikası işçilerinin mücadelesi sürüyor. İşçilerinin grevinin kazanımla sonuçlanması için Emek Partisi İskenderun, Erzin ve Dörtyol ilçe örgütleri işçi duraklarında, fabrika önlerinde dağıttıkları bildirilerle çağrı yaptı. Emek Partisi, “Yolbulan işçilerinin mücadelesi insanca yaşam mücadelesidir. Sendikaları, işçileri, gençleri, kadınları ve emeklileri Yolbulan işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

“YOLBULAN İŞÇİSİ AÇLIK SINIRINDA ÜCRET ALIYOR”

Emek Partisi, yaklaşık 260 Yolbulan işçisini kapsayan TİS görüşmelerinde ücret konusunda anlaşma sağlanamadığını hatırlatarak, “Yolbulan işçileri çıplak ücretlerinin net 30 bin TL olmasını, yılda 3 ikramiye (90 gün), sosyal haklar ve banka promosyonu istiyor. Yolbulan Metal’de işçi ücretleri 19 bin-19 bin 500 TL. Yani asgari ücretten 2 bin -2500 TL fazla. Asgari ücrete ikinci bir zam geldiğinde işçi ücretleri asgari ücretin altına düşecek. Ancak patronun işçilerin sendikasına teklifi mevcut ücretin üzerine yüzde 15 artış ile sınırlı” dedi.

Yoksulluk sınırı 60 bin TL, açlık sınırı 19 bin TL olan ülkede, ağır sanayi, metal sektöründe çalışan Yolbulan Metal işçisinin açlık sınırında ücret aldığını söyleyen Emek Partisi, “işçiler, çıplak maaşlarının 30 bin TL olmasını istediği için greve çıktı. İstediği bu ücret yoksulluk sınırının yarısı. Ama patron bunu da çok görüyor” diye ekledi.

Patronların kârlarına kâr katarak kendilerine “dikensiz bir gül bahçesi” yaratmak istediğini söylenilen bildiride, “İşçileri en düşük ücret ve işe başlama ücreti olan asgari ücrete mahkum etmek istiyorlar. Onun için sendikalı olan, toplu sözleşme yapan işçi istemiyorlar. Çünkü işçinin ekmeği küçüldükçe onlar büyüyor. Dörtyol, Payas, İskenderun’da en düşük ev kirası 10-12 bin lira olmuş. Yoksulluk, hayat pahalılığı daha da arttı. İşçi aldığı ücretle eve ekmek götüremiyor. Onun için fazla mesai, uzun çalışma saatleri ile ailesinin yüzünü görmeden sofrasındaki ekmeğin yanına zeytin de peynir de koymak istiyor” dedi.

“YOLBULAN İŞÇİSİ KAZANIRSA İŞÇİ SINIFI KAZANACAK”

Yolbulan işçilerinin mücadelesinin insanca bir yaşam için olduğu ifade edilen bildiride son olarak şunlar kaydedildi: “Yolbulan işçileri, nasıl ki elbirliği ile üretip patrona kazandırıyorsa, şimdi de grevde birleşip kendi haklarını kazanabilir. Bunun için bütün işçilerin, desteği dayanışması gerekiyor. Emek Partisi, Yolbulan işçilerinin kazanması için çalışacak, işçilerle dayanışma içinde olacak. Çünkü Yolbulan işçisi kazanırsa bütün bir sınıf kazanmış olacak. Emek Partisi, sendikaları, işçileri, gençleri, kadınları ve emeklileri Yolbulan işçileriyle dayanışmaya çağırıyor.” (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Timur Cihantimur’un serbest kalması için avukatlarından 2 milyon dolarlık teklif

SONRAKİ HABER

Pınarbaşı saldırısı: MHP’li isimler, Özgür Özel’i hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa