22 Haziran 2024 14:51

Adalar halkı ‘azmanbüslere’ karşı eylemde

Adalar halkının İBB'nin seferlere başlattığı minibüslere karşı eylemleri sürüyor. Eylemde konuşan Yazar Ahmet Ümit, “ “Halka rağmen, halkın katılımı olmadan belediyecilik yapamazsınız" dedi.

Fotoğraf: Adalar Sivil İnisiyatifi

Paylaş

İstanbul Adalar’da İBB’nin Adalar halkının aksi yöndeki taleplerine rağmen seferlere başlattığı minibüslere karşı eylemler sürüyor. Bugün gerçekleşen eylemde konuşan Yazar Ahmet Ümit, “Halka rağmen, halkın katılımı olmadan belediyecilik yapamazsınız” ifadelerini kullandı.

Adalar’da yaşayan yurttaşların karşı çıktığı ve İBB’nin toplu taşıma çalıştayı tamamlanmadan uygulamaya almama sözü verdiği minibüs uygulamasına karşı eylemler sürüyor. Adalar halkının gerçekleştirdiği eylemde de Adalar’ın sit alanı ve yaya bölgesi olduğu hatırlatıldı. Ayrıca kullanılması planlanan minibüslerin boyutunun da Adalar için fazla büyük olduğu vurgulandı. Yazar Ahmet Ümit de yapılan eyleme katılırken Adalar halkının taleplerini yaptığı konuşmayla dile getirdi.

Ahmet Ümit, “O kadar önemli bir konu ki romanı bıraktım buraya geldim. Adalar sadece adada yaşayanların değil, sadece o şehirde yaşayanların değil, sadece o ülkede yaşayanların değil, dünyanın sahip çıktığı dünya kültür mirasıdır” ifadeleriyle Adalar’daki doğa, tarih ve kültür mirasının korunması gerektiğini hatırlattı. İBB’nin de bu mirasa sahip çıkması gerektiğini ancak Adalar’ın giderek bir turizm bölgesine dönüştürülmek istendiğini söyleyen Ümit, “Burası sit alanı. Burada minibüs olmaz. Burada bunlarla seyahat edilmez. Yapılamaz. Bu cinayettir” dedi. Ardından İBB’ye ve Ekrem İmamoğlu’na seslenen Ümit, “Lütfen verdiğiniz sözü yerine getirin. Oy kazanabilirsiniz ama tarih önünde mahkum olursunuz, bu bir dost uyarışı. Kendinize gelin ve bu minibüsleri derhal kaldırın. Ama sorun sadece minibüsle değil. Adalar yalnızca Adalıların değil, İstanbulluların. Adalar’da yaptığımız bir çalışma var, Adalar’ı dünya kültür mirasına kazandıracağız. O zaman bunları yapamayacaklar” şeklinde konuştu.

Adalar halkının talepleri ise şöyle:  

Adalar ilçesinin sit alanı olduğu hatırlanmalı. Adalar'a gelen ziyaretçilerimize burasının dünyada sayılı örneği olan bir yaya bölgesi olduğu vurgulanmalı, ziyaretçiler kültürel mirası keşfedecekleri yürüyüş rotaları konusunda bilgilendirilmeli.Adalar'da sağlık ve yaşlılık nedeniyle yürüyemeyecek olanlar için, bireysel akülü araç kullanma izni alınabildiği, ayrıca İETT’nin de uzun süredir -tescil sorunu olmayan- küçük arabalarla taksi hizmeti verdiği hatırlanmalı.Kırılgan bir ekosisteme sahip, yangın tehdidi altındaki ilçemizde ulaşım planlaması hassasiyetle yapılmalı ve günlük ziyaretçi kapasitesi belirlenmeli.İBB ve Adalar Belediyesi, seçim zamanı verdikleri sözlerde durmalı, yerel yönetimde gerçek bir katılımcılık modeli bir an önce hayata geçirilmeli.Katılımcı belediyecilik anlayışı gereği, yetkililerimiz halkla uzlaşı ve anlaşma yolunda sürekli diyalog içerisinde olmalı.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir ve Manisa için yangın raporu: Yılın ilk altı ayında 45 yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Şimşek'ten "bahşiş gelirlerinin vergilendirmesi" açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa