Fabrika bacasından çıkan dumanda Yolbulan işçisinin teri var
Hatay'daki Yolbulan Metal'de patronun dayattığı düşük zamma karşı işçilerin başlattığı grev sürüyor.
Fotoğraf: Evrensel
Adnan KARATAŞ
Hatay
Haziran ayı ile bölgeye sıcaklıklar hızla çökerek bunaltıcı bir hava yarattı. Hatay’ın Dörtyol ilçesinde sıcakla birlikte basık hava iyice boğucu bir atmosfer oluşturuyor. Bu sıcak havada, Dörtyol’daki Yolbulan Fabrikası işçileri ise düşük ücretlerle ay sonunu getirmedikleri memlekette artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında boğulurken, greve çıkarak nefes almanın yolunu buldu. Yolbulan’ın 3 ayrı işletmesinin 2’si yan yana, diğeri ise yaklaşık 500 metre aşağıda. Çalışan işçiler Payas, Dörtyol ve Dörtyol’un beldelerinden geliyorlar.
Yolbulan fabrikasında 2016 yılına kadar sendika yokmuş. İşçiler yılda aldıkları üç ikramiyeyi patronun aylara böldüğünü, ücretleri asgari ücretle eşitlediğini söylüyor. Patronun “Ücretini beğenmeyen varsa çıkıp gitsin, tazminatını vereceğiz” demesi üzerine bir grup ayrılıyor. Ardından ayrılmak isteyenlere ise “Artık tazminat vermeyeceğiz” deniliyor. Bu durum üstüne bir grup işçi önce avukatlarla görüşüyor. Avukatlardan aldıkları cevap da tazminatlarını alamayacakları yönünde olunca, işçiler örgütlenme kararı alarak Özçelik-İş ile görüşüyor ve örgütlenme sürecini üç ayda tamamlıyor.
GREV KIRMA ÇAĞRISI KARŞILIK BULMUYOR
Yolbulan’da köşebent, I demiri, Npi ve Upn malzemeleri üretiliyor. Ham madde demir kütüğü olarak fabrikaya geliyor. Fırında tavlanıyor, merdaneden geçerek şekillendirme yapılıp soğutmaya alınıyor, en son da doğrultma yapılan malzemeler, Afrika ülkeleri, Irak, Suriye, Madagaskar ve Dominik’e kadar gönderiliyor. İki vardiya halinde günde 10’ar saat çalışan Yolbulan işçileri ortalama 1000 ton malzeme ürettiklerini belirtiyor. Üretilen ürünler tonu 720 dolardan satılıyor. Fabrikanın aylık satışlardan geliri ortalama 10 milyon dolara denk gelirken işçilerin bir aylık ücreti ortalama 4 buçuk milyon TL civarında. Bu hesaplamaları bir işçi ile yapmaya çalışırken işçi, “Ben ayda 19 bin TL’den fazlasını görmediğim için bu kadar paraya matematiğim yetmez” diyor.
İşçiler greve çıkmadan önce herhangi bir grev hazırlığı yapmadıklarını, grev komiteleri kurmadıklarını ifade ediyor. Sendikanın gelip sadece bilgilendirdiğini belirtiyorlar.
Fabrika yönetimi “Greve katılmayan işçiler gelip personel işlerine başvurabilir” diye yazı yayımlamış olmasına rağmen işçilerin toplamında bir karşılığı olmamış durumda. İşçiler “Sonuna kadar grev kararımızın arkasında duracağız” diyorlar.