23 Haziran 2024 20:08

TMMOB İKK: DEDAŞ’ın onarım girişimi delilleri karartmaya yönelik

TMMOB Diyarbakır İKK, Diyarbakır ve Mardin'deki yangına dair hazırladığı ön teknik inceleme raporunda, DEDAŞ’ın onarım girişimi delilleri karartmaya yönelik diye vurguladı.

Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel

Paylaş

TMMOB Diyarbakır İKK, Diyarbakır ve Mardin'deki yangına dair hazırladığı ön teknik inceleme raporunda, DEDAŞ’ın 21 Haziran’da bölgede elektrik direkleri onarımı yapmasının delilleri karartmaya dönük olduğuna dikkat çekildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde çıkan yangınlara dair teknik ön inceleme raporunu yayınladı. Söz konusu raporda, yangın sonrası 21 Haziran’da Botîkan, Tobînî, Herberê ile Şemrex’in Şewaşî, Kelekê köylerinde inceleme yapıldığı belirtildi. Yapılan incelemede, tarımsal arazi, mera ve ormanlık alan olmak üzere 55 bin dekarlık alanda yangının etkili olduğu kaydedildi.

"ANIZ YANGINI DEĞİL"

Raporda, şu detaylara yer verildi: “Tarımsal faaliyet olarak bu yerleşim alanlarında hayvan yetiştiriciliği ile birlikte buğday, arpa, pamuk, mısır, nohut, mercimek, soğan, üzüm, antepfıstığı, şekerpancarı ve badem, ceviz, zeytin yetiştiriciliği yapıldığı görülmüştür. Yapılan tespitler içerisinde yangının bir anız yangını olmadığı, bölgemizde anız yangınları hububat bitkilerinden buğday, arpa ve mercimek hasat edildikten sonra Ağustos-Eylül aylarında yapıldığı bilinmektedir. Ancak yapılan incelemede bölgede hasat sezonu bitmediği arazilerin çoğunda hasat yapılmadığı yanmış buğday ve arpa başaklarının arazilerin kaplamlarında somut olarak görülmektedir. Hasadın yapıldığı sulu tarımsal arazilerde ise yağmurlama borularının kaldırılmadığı, alet ve ekipmanların yangından zarar gördüğü bazı arazilerde sulama sistemlerinin bir bütün olarak yandığı dolayısıyla yangının anız yangınından kaynaklanmadığı inceleme esnasında gözlemlenmiştir. Yangından zarar gören mera sahalarının ve ormanlık alanlarda yoğun olarak otlakların yandığı ağaçların büyük kısmının zarar gördüğü, yanmış yabanıl hayvanların gözlemlendiği, flora ve faunanın zarar gördüğü tespiti yapılmıştır. Ayrıca mısır, şekerpancarı ve pamuk ekili olan arazilerde yangının parsel kenarlarındaki bitkilerin zarar gördüğü geri kalan kısmında ise alt ve üst yaprakların kül ile kaplandığı gözlemlenmiştir” 

"DELİLLERİ KARARTMA GİRİŞİMİ"

Yangının ilk çıkış yerinde Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş ekip müdahalelerinin de gözlemlendiğine dikkat çekilen raporda, “Yangın sebebinin anızlardan kaynaklı olmadığı, elektrik hat ve direklerinin bakımsız ve tehlikeli olduğu, iletim hatlarındaki bakımsızlık, direklerin etrafında yangına karşı önlemlerin alınmaması, aşırı gerilimden kaynaklı ark oluşum yoğunlukları, yine ayrıca ilgili kurumun hemen yangının çıktığı günün ertesinde direkleri değiştirme ve onarımının yapılması ile delilleri karartma gibi gözlemlerden kaynaklı, oluşan yangının elektrik hatlarından kaynaklı olabileceği tespitleri yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

EMO: YANGININ ÇIKTIĞI YER EKİLİYDİ, ANIZ YOKTU

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan ön raporda da yangının çıktığı yerde anızın olmadığına dikkat çekildi.

 EMO Diyarbakır Şubesi’nce hazırlanan raporda yer alan tespitler şöyle oldu:

  • "Yangının çıktığı yerin ekili olduğu, anızın olmadığı görülmüştür.
  • İletim hatlarında birçok noktada eklerin ve liflenmelerin olduğu tespit edilmiştir.
  • Direkteki OG (yüksek gerilim hatlarının, transformatörlerin kondansatörlerin ve anahtarlama cihazlarının aşırı akımlardan korunması için kullanılırlar) sigortalarının yerinde olmadığı, bunun yerine iletkenlerle bypass edildiği ve bu bağlantıların gevşeklikten dolayı arka sebebiyet verebileceği tespiti yapılmıştır.
  • Birçok direkte kırık izolatörlerin olduğu bu durumun atlamalara sebebiyet verebileceği teknik açıdan bir veridir.
  • OG (Orta Gerilim) hatlarda ekili tarım alanlarında ağaç direkleri mevcudiyeti görüldü. Bu ağaç direklerin kullanılması uygun görülmemektedir.
  • Hatların geçtiği güzergahlarda direklerin etrafında yangına karşı bir önlem alınmadığı gözlemlenmiştir. (Direk diplerindeki otların mevcudiyeti vs.) Direk diplerinde süs betonu olmadığı, otların direk dibinde biçilmediği tespiti yapılmıştır.
  • OG hatlarının dibindeki ağaçların atlamaya sebebiyet verebileceği gözlemlenmiştir.
  • İzolatörlerdeki gevşek ve sıkı bağların tekniğine uygun yapılmadığı gözlemlenmiştir.
  • Şebekelerin bakım onarımı yapılmadığı teknik işletme sorumluluğu hizmetlerden yararlanılmadığı gözlemlenmiştir." (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Denizli Büyükşehir'den 30 milyon liralık vurgun için suç duyurusu hazırlığı!

SONRAKİ HABER

Rusya'da sinagog, kilise ve polis noktasına saldırı: 7 ölü, 12 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa