24 Haziran 2024 07:43
Son Güncellenme Tarihi: 24 Haziran 2024 08:51

İşçiyle dalga geçiyorlar

Ücretler açlık sınırının altında, sözleşmeler eridi. Patronlar ise kâr rekorları açıklıyor. Temmuzda zam isteyen işçiler ise 26 Haziran’da alana çıkacak.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ücretler açlık sınırının altında, sözleşmeler eridi. Patronlar ise kâr rekorları açıklıyor. Şimşek programı kapsamında temmuzda zam yok diyenler, tepki büyüyünce işçilerle dalga geçer gibi “Ara zam sene sonuna doğru olabilir” demeye başladı. Temmuzda zam isteyen işçiler 26 Haziran’da alana çıkacak.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Türkiye’de işçilerin yarıdan fazlası asgari ücretle ya da yakın bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretlinin alım gücü enflasyon nedeniyle eridi. 17 bin 2 liralık asgari ücret, 19 bin liralık açlık sınırının çok altında kaldı. Yoksulluk sınırı 62 bin lirayı buldu. Sendikaların imzaladığı toplu sözleşmeler geçerliliğini yitirdi. Kemer boğazı sıkarken, “temmuz zammı şart!” işçilerin en yakıcı talebi haline geldi.

SENE SONU ARA ZAM!

İktidar, Şimşek programı kapsamında temmuz ayında zam yapılmayacağını duyurdu. Gerekçe olarak “Ücretler artarsa enflasyon patlar” yalanı ileri sürüldü. Tepki büyüyünce işçilerin ara zam talebi ötelemek için kulislerden yeni açıklamalar sızdırıldı: “Zam yapılabilir ama temmuzda değil sene sonuna doğru ve birkaç bin lira!” Sene sonunda asgari ücrete zam yapılması ise zaten yasal zorunluluk.

İŞÇİ ALANA ÇIKACAK

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş’e bağlı şubelerin içerisinde olduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, asgari ücrete temmuzda ara zam yapılması talebiyle 26 Haziran’da Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eylem yapacak. Geçim sıkıntısının dayanılmaz hale geldiğini söyleyen sendikacılar, “Asgari ücrete ara zam tüm işçilere ve emeklilere olumlu yansır” diyerek katılım çağrı yaptı. 

TALEPLER

  • En düşük ücret yoksulluk sınırına çekilsin.
  • Yoksulluk sınırı ve altındaki ücretlerden vergi alınmasın.
  • Servet vergisi getirilsin.
  • Temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınsın.

İŞÇİ BAŞINA MİLYONLARCA LİRA KÂR

Star Rafineri ve PETKİM Socar’a bağlı. Star Türkiye’nin en büyük 2. sanayi kuruluşu. 658 işçinin çalıştığı Star’da 2023’te bir ayda bir işçiden elde edilen net kâr 3 milyon 269 bin lira oldu. 1721 işçinin çalıştığı PETKİM’de bir işçiden elde edilen aylık kâr ise 358 bin 319 lira.

Koç Holdinge bağlı TÜPRAŞ Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu. 3 bin 579 işçinin çalıştığı TÜPRAŞ’ta 2023 yılında sadece bir işçiden yılda 15 milyon 53 bin, ayda 1 milyon 254 bin lira net kâr elde edildi. 20 yıllık işçi bile yoksulluk sınırının çok altında ücret alıyor.

Gazetemize konuşan petrokimya işçileri kâr rekorları kırıldıkça ücretlerinin baş aşağı gittiğini anlattı. Geçinebilmek için fazla mesaiye kaldıklarını dile getiren işçiler “Asgari ücrete ara zam muhakkak yapılmalı. Çünkü ara zam bize de pozitif yansıyacaktır” diyor.

KAYNAK YOK YALANI, VERGİ SOYGUNU

İlk adım bu vergi paketine karşı çıkmak. Kenya’da vergi paketine karşı sokağa dökülen halkın dediği gibi “ekonomik diktatörlüğe hayır!”

SICAK HAVALAR, EKONOMİK KRİZ VE SAĞLIĞIMIZ

Ekonomik kriz ve aşırı sıcaklar bir araya geldiğinde sağlığımız için risk daha da artmaktadır. Ekonomik kriz daha niteliksiz beslenme, hijyen eksikliği, daha az klima kullanımı, sosyal güvencesizlik demektir aynı zamanda. 

ÖNCEKİ HABER

Ağırlaşan ekonomik yük ve sosyal izolasyon: LGBTİ intiharları

SONRAKİ HABER

Bursa'daki Şalvar Şenliği'nde atılan havai fişek patladı: 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa