24 Haziran 2024 15:00

İktidar gazeteleri “anız yangını” demekte ısrarcı

Diyarbakır- Mardin sınırındaki yangının çıkış nedenine savcılık “elektrik kaynaklı” demesine rağmen, iktidar gazeteleri "anız kaynaklı" söylemine şimdi de “terör" iddiasını ekledi.

Türkiye, Yeni Şafak Akşam, Sabah'ın manşetlerinde yer alan yangın haberleri
 

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Diyarbakır-Mardin sınırındaki yangın geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan haberleri arasındaydı. Yangında 15 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce hayvan telef oldu, binlerce dönüm arazi yandı. Ancak yangın bölge illerinde gerçekleşince, iktidar gazeteleri ilk andan itibaren bölge halkını “suçlayan” haberler yaptı. Bunlardan biri de 24 Haziran’daki Türkiye gazetesi oldu.

Türkiye “Anız faciasında terör şüphesi” diyerek yaptığı haber, başlığıyla olduğu kadar içeriğiyle de dikkat çekiciydi. Gazete “Anız faciası” diyerek bölge halkının tarlalarını yaktığını ima etse de haberin içeriğinde “ilk bulgular tellerden kaynaklandığını gösterdi” ifadelerine yer verdi. Ne iktidar yetkililerinin, ne bölge halkının, ne de herhangi bir kurumun “terör” açıklaması olmasa da haberde bir "aşiret liderinden" görüş alındı ve “PKK’yı işaret etti” denildi.

YANGIN BÖLGEDE ÇIKINCA…

Türkiye’den Yılmaz Bilgen; basılı gazetede "Anız faciasında terör şüphesi" diyerek sunulan ancak internet sitesine "Tarla yangınlarında PKK parmağı var! Terör örgütü taktik değiştirdi” başlığıyla girilen bir haber yayımladı. Haberde şöyle denildi: “Bilirkişi tarafından hazırlanan ön raporda, yangının elektrik tellerinden kaynaklandığı belirtildi. Ancak bölgede yaşayanlar, işin arkasında PKK’nın olduğunu savundu. Gazetemize konuşan Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Âdem Palabıyık, örgütün sabotaj ve tehditlerle bölgede tutunmaya çalıştığına söyledi.” Haberde ayrıca Jirki Aşireti Reisi Cemal Öter’den görüş alındı. Haberin içeriğinde yangının anızdan çıktığına dair en ufak bir ifade olmasa da, 1. Sayfada “anız yangını” diyerek sunulması “bölge halkını suçlama” olarak yorumlandı.

"TARLADA ÇAY DEMLEMEYİN"

Yangının ilk anından itibaren iktidar gazeteleri halkı suçlamaya başlamıştı. 22 Haziran Cumartesi günü iktidar gazetelerinden Türkiye “Anız ateşinde 12 hayat söndü” dedi. Gazete “Diyarbakır’da yakılan anız ateşi Mardin’e uzandı” ifadelerini kullandı. Yeni Şafak ise “Anız faciası 11 can aldı” başlığıyla sunduğu haberde “Diyarbakır sınırları içinde yakılan anız aniden başlayan rüzgarın etkisiyle tarlalara sıçrayıp Mardin sınırlarına ulaştı” ifadelerini kullandı. Akşam “Anız değil katliam”, Sabah “Anız yangını faciası 12 ölü 78 yaralı” başlıklarını tercih etti.

23 Haziran’da ise Sabah “Anız yakmayın tarlada çay demlemeyin!” başlığıyla verdiği haberde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamasına yer verdi. Yeni Şafak gazetesi de yine bölge halkının “anız yaktığı”nı iddia ettiği haberinde “Yangınların yüzde 70’i anız kaynaklı” başlığında Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara’nın görüşünü kullandı.

VALİ ‘ANIZ’ DEDİ, SAVCILIK ‘ELEKTRİK HATTI"

Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı'nda 15 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce dönüm arazi ve hayvanın kül olduğu yangın 20 Haziran Perşembe akşamı başladı. Gece saatlerinde başlayan yangında ilk müdahaleyi yapan yurttaşlar, devletin geç gelmesine de tepki gösterdi, “Helikopter sabah, yangın söndükten sonra geldi” dedi.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su henüz ilk saatlerde AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangının “anızdan” kaynaklı çıktığını öne sürdü. Ancak bölgede yaşayan köylüler resmi makamların aksine, yangına elektrik tellerinden çıkan kıvılcımların neden olduğunu ve alevlerin kısa sürede yayıldığını aktardı. Köylülerin yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklandığı yönündeki tanıklıklarıyla ilgili açıklama yapan DEDAŞ yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını öne sürdü.

Ancak son olarak DEDAŞ'ın 'anız' iddiasına rağmen Diyarbakır Başsavcılığı'nın ön raporunda yangının elektrik kaynaklı olduğu tespiti yer aldı. Elektrik dağıtımını üstlenen özel şirketlerin maliyet azaltmak için elektrik hatlarında yeterli bakım yapmaması nedeniyle geçmişte de yurt genelinde pek çok yangın çıkmıştı. Diyarbakır’ın elektrik dağıtımı Tivnikli ailesine ait DEDAŞ’ta.

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti'den Mardin-Diyarbakır yangını için “afet bölgesi” teklifi

SONRAKİ HABER

Ağır hasarlı binada asansör boşluğuna düşüp hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa