24 Haziran 2024 17:17

Torba Yasadan sonra Torba ÇED dönemi!

Aydın’da kuvarsit-feldpat madeni ile ilgili ÇED toplantısı Karacaören köyünde yapılacak. Köy, ÇED Başvuru Dosyasında 2 no’lu poligon alanı olarak geçen Topçam Köyü’ne yaklaşık 60 km uzaklıkta.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
Aydın

Akmin Endüstri Mineralleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Aydın ili Çine ve Yenipazar ilçe sınırları içerisindeki üç farklı köyde yapılmak istenen kuvarsit-feldpat madenciliği ile ilgili halkın katılımı toplantısı Yenipazar’ın Karacaören köyünde yapılacak. Yenipazar Karacaören köyü, Çine ilçesi sınırlarında bulunan ve ÇED Başvuru Dosyasında 2 no’lu poligon alanı olarak geçen Topçam Köyü’ne yaklaşık 60 km uzaklıkta!

ÇED TOPLANTISI YAPILACAK KÖY 60 KM UZAKLIKTA!

Şirketin ÇED yönetmeliği gereği 4 Temmuz tarihinde yapmayı planladığı ÇED Halkın katılımı toplantısı ile ilgili duyuru Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinde yayınlandı. Yerel gazetelerde de yer alan duyuruda kuvarsit-feldispat madenciliğinin ÇED Halkın katılımı toplantısının Karacaören Mahallesi Bayraktar Kahvehanesi'nde 4 Temmuz 2024 günü saat 14:00'da yapılacağı belirtiliyor. Madencilik yapılmak istenen bu köylerden özellikle Topçam ÇED toplantısının yapılacağı köye yaklaşık 60 km uzaklıkta. Oysa ÇED Yönetmeliğine göre projenin etkilerini ve halkın görüşlerini almak amacıyla düzenlenen bu toplantılar projeden etkilenebilecek halkın kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde yapılması gerekiyor. ÇED Yönetmeliğinin 9. Maddesi halkın katımı toplantısını “Halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere; projeden en çok etkilenmesi beklenen ilgili halkın kolaylıkla ulaşabileceği Valilikçe belirlenen merkezi bir yer ve saatte Halkın Katılımı Toplantısı düzenlenir” şeklinde tanımlıyor. Bu durumda Topçam köyünden yurttaşların 60 km uzaklıktaki başka bir ilçe sınırları içinde bulunan köye giderek ÇED toplantısına katılımı bekleniyor.

MADENCİLİK GÖZDEN KAÇIRILMAK İSTENİYOR

Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) Sözcüsü Ahmet Uslu 1,5 iki saat sürecek bir yoldaki toplantıya Topçam köylülerinin gitmesinin çok zor olduğunu belirterek, “Toplantının yapılacağı köylüler de bu işe şaşıracaktır. Karacaören neresi Topçam neresi? Arada kocaman Madran Dağı var. Köylüler Topçam’ın adını bile duymamıştır. Ülkede başka bir örneği var mı bunun bilemiyoruz ama bu iş olan bitenin gözden kaçırılmak istenmesinden başka bir şey değil. Torba yasa çıkarıp içine alakalı alakasız her şeyi doldurdukları gibi şimdi de Torba ÇED yapıp birbiriyle alakası olmayan köylerde yapılacak madencilik için tek ÇED yaparak aradan çıkarmak istiyorlar” dedi.

TOPLANTININ İPTALİ İÇİN MUHTAR DİLEKÇE VERDİ

Topçam Köyünden Ali Coşkun’da kendilerine çok uzak bir köyde yapılmak istenen ÇED toplantısının iptal edilmesi için muhtar tarafından kaymakamlığa dilekçe verildiğini belirterek, “Bakalım sonucu ne çıkacak. Daha önce de böyle yapıyorlarmış ama haberimiz olmuyordu. Maden alanı köye çok yakın. Çok olumsuz etkiler hem köyü, hem fıstık çamlarımızı” dedi.

CUMHURBAŞKANI İŞLETME RUHSATINI 99 YILA KADAR UZATABİLİYOR

Akmin Endüstri Mineralleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketinin firmanın “IV. Grup Maden (Feldspat ve Kuvars/Kuvarsit) Ocağı Kapasite Artışı ve Kırma - Firmaya  Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 04.09.2019 tarihinde verilen işletme ruhsatı 04.09.2029 tarihine kadar geçerli. Ancak toplam işletme ruhsat süresi Cumhurbaşkanı tarafından elli yıldan doksan dokuz yıla kadar uzatılabiliyor. Projeye göre ruhsat sahası 5 poligondan oluşmakta.

Aydın Çine İlçesi, Topçam Mahallesi mevkiindeki 2 no.lu ruhsat poligonunda 16,45 ha büyüklüğündeki mevcut ÇED alanı yer almakta. Projenin maden ocağı kapasite artışı ise Aydın’ın Yenipazar İlçesi Paşaköy ve Karacaören Mahalleleri arasında bulunmakta. ÇED Dosyasına göre ruhsat sahasının 3. 4. ve 5. poligonlarında herhangi bir faaliyet yapılmıyor.  

TOPLAM 390 BİN TON/YIL CEVHER ÜRETİLECEK

Yine ÇED Dosyasından öğreniyoruz ki ruhsat sahasının 2. poligonu olarak tarif edilen Topçam köyü yakınındaki 14,80 ha alanda “Kuvars Ocağı” projesi için Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 17.08.2012 tarihinde ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiş. Aynı yerde alan artışına gidilip kırma-eleme tesisi planlanarak, 16,45 ha alanda 120.000 ton/yıl kapasiteli “Kuvars Maden Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi” projesi için de ÇED Gerekli Değildir kararı alınmış. Dosyaya göre toplamda 390.000 ton/yıl feldspat üretimi planlanıyor.

YILDA 34 BİN 114 KG ANFO, 828 ADET DİNAMİT PATLATILACAK!

Projenin toplam alanı iki poligonun birleşmesi sonrası toplam 40,29 ha’a çıkıyor. Madencilik delme-patlatma yöntemi kullanılarak açık ocak işletme ile üretim şeklinde yapılacak. Madencilik sırasında yılda 34.114  kg ANFO; 828 adet dinamit kullanılacak. Proje alanlarının tamamı Çevre Düzeni Planına göre orman ve tarım arazisi görünüyor.

ÖNCEKİ HABER

Kayyumun daire başkanı AKP'li Selma Biçek, İŞKUR'a atandı

SONRAKİ HABER

Sakarya'da yüksekten düşen kadın işçi, 34 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa