26 Haziran 2024 06:45

Verşan Kök’ün notunu veriyoruz: FF

Verşan’ın rektörlükten kalması yalnızca kendisinden dolayı değil, tek adam iktidarının bir maşası olarak var olmasından kaynaklı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hasan

ODTÜ

 

Yakın zamanda okulumuzun rektörlüğünü sekiz senedir işgal eden Verşan Kök resmi olarak azami görev süresini doldurmuş olacak. Kendisi 2016 senesinde yapılan rektörlük seçimini kaybetmiş, sonrasında Cumhurbaşkanlığı eli ile rektör olarak atanmış ve 2020 senesinde de yine Cumhurbaşkanlığı kararı ile görevinde kalmıştı. Peki Verşan bugüne kadar neler yaptı? ODTÜ için akademik, ekonomik, kültürel olarak nelere mâl oldu?

AKADEMİ: FF

Verşan Kök döneminde akademik ve bilimsel özgürlüğün gerilemesine dair sunulabilecek sayısız örnek mevcut. Rektörlüğün iktidarın siyasi çizgisinin dışına çıkan akademisyenlere uyguladığı baskı yargı tarafından dahi onaylanmış durumda. Zira mobbing bahsi ile açılmış ve kazanılmış davalar mevcut. Tabii ki bilimin böylesi bir politik boyunduruk altında olması ODTÜ’de akademik bir gerileme olarak raksetmiş durumda. Bizzat ODTÜ Enformatik Enstitüsünün oluşturduğu akademik değerlendirme ölçeği olan URAP’a göre ODTÜ 2016’da dünyadaki en iyi 467. üniversite iken 2023 sıralaması 810’a gerilemiş durumda. Aynı zaman aralığında ODTÜ akademik kadrosu 1.913 kişiden 1.780 kişiye düşmüş bulunuyor. Bir diğer yönden son birkaç yılda rektörlük, öğrencilerin yaz okulu gibi imkanlarının önüne geçerek bizlerin akademik gelişim sağlayabileceğimiz alanları da sınırlandırdı.

KAMPÜS YAŞAMI: FF

ODTÜ akademik başırısı ile olduğu kadar kampüsü ve kampüs hayatı ile anılan bir üniversite. Ne yazık ki geçtiğimiz sekiz senede kampüsümüzdeki yeşil alanlara yapılan müdahaleler ve halihazırda yetersiz kampüs hizmetlerinde gerilemeler ile bu alanda da Verşan düzeninin etkisini görmüş bulunuyoruz.

2016’ya kıyasla ODTÜ yurtları %900 civarında, yemekhane ücreti ise %1100’e yakın zam görmüş durumda. Yani 2016’da 400 TL olan KYK ödeneği yemekhanede 228 öğüne tekabül ederken bugün 100 öğüne denk geliyor. Güncel yurt zammı ile ise KYK ödeneği, ODTÜ öğrencilerine sunulan 54 konaklama seçeneğinin sadece dokuzunu karşılamaya yetiyor. Zaten yılları bulan bekleme listeleri göz önünde bulundurulduğunda çoğu öğrenci için bu imkanlardan yararlanmak zaten mümkün olmuyor.

Barınma ve beslenme imkanlarımız rektörlüğün zam politikasıyla bu raddede talan edilmişken kampüs içi ulaşım imkanımızın da ne derece suistimal edildiği ODTÜ’ye ait otobüs (ring) miktarının 55’ten 28’e düşmüş olması ile açıkça ortaya seriliyor.

Kampüs imkanları bir yana, atanmış rektör farklı sermaye gruplarının ODTÜ’yü adeta parsellemeye çalışmalarına birçok kez yardımcı oldu. Atanmış rektör, ODTÜ içerisinden 4.8 kilometre yol geçmesini hedefleyen “rant yolu” projesi kapsamında 2017’de Melih Gökçek ile 2022’de ise Mansur Yavaş ile iş birliğinde bulundu.

BASKI VE YASAKLAR: AA

AK Parti iktidarının ülke genelinde kurduğu politik baskılama ve demokrasi karşıtlığı ODTÜ’de son sekiz yıldır Verşan Kök yönetimi tarafından sağlandı. Bu, öğrencilerin bir araya gelebildiği alanları ortadan kaldırma ve rektörlüğün uygulamalarına karşı çıkmaya çalışan öğrencileri caydıracak bir atmosfer oluşturma girişimleri ile yapıldı.

Bu yıl 35. Bahar Şenliğimizi tamamen kendi imkanlarımızla ve rektörlüğün her adımda baskı ve müdahalelerine rağmen Devrim Stadyumunda düzenledik. Rektörlüğe, ODTÜ’nün şenliğine sahip çıkacağına dair çok güzel bir ders verdik. Ne yazık ki Verşan tembel bir öğrenci, zira aynı ders ona 2019’da, Devrim’de şenliği yasaklamaya çalıştığında yine verilmişti. ODTÜ kültürünün en coşkulu ve kitlesel şekilde kutlandığı Bahar Şenliği her sene Verşan Kök tarafından yasaklanmaya, iptal edilmeye, değiştirilmeye çalışıldı ancak nihayetinde koruduğumuz bir değer olarak var olmaya devam ediyor ve edecek.

Bir diğer yıllık gelenek olan Devrim’de Mezuniyet de baskıcı yönetimin en öncelikli hedeflerinden oldu. Mezuniyet önce iptal edilmeye, başarılamayınca değiştirilip bu geleneği ODTÜ kültürü açısından anlamlı kılan yanlarından arındırılmaya çalışıldı. Pandemi sonrası dönemden yararlanılarak 2021 ve 2022 yıllarında iptal edilmeye çalışılan mezuniyet her iki yılda da ODTÜ öğrencileri tarafından, bağımsız bir şekilde yapıldı. Öğrencilerin bu iradeleri 2023 yılında resmi bir mezuniyetin kazanımıyla sonuçlandı. Ancak o sene de mezuniyet farklı yasaklarla baskılanmaya çalışıldı. ODTÜ geleneğinin ayrılmaz bir parçası olarak öğrenci toplulukları da Verşan Kök yönetiminden nasibini aldı, özellikle pandemi dönemi sonrası artan saldırılarla birlikte 1 topluluk kapatıldı, sayısız topluluk etkinliği ya engellendi ya da engellenmeye çalışıldı.

Bir diğer yönden Verşan ODTÜ’deki eylemlere yönelik baskı ve yasak girişimleriyle de öne çıkıyor. Sene başında başlıca Rektörlük önü olmak üzere kampüsün çoğu alanında eylem yapılmasını yasakladı. Sadece bu yıl 200’e yakın soruşturma açtı. 2021 yılında hükümet istifa eylemlerinde, 2019 yılında Kavaklık’ta ve 2018’den beri gerçekleşen bütün Onur Yürüyüşlerinde kampüse polis güçlerini alarak polis müdahalelerine alan açtı. Dahası, ODTÜ’lü olmayan provokatif grupların kampüse girmesine defalarca kez izin verildi. ODTÜ öğrencileri bu gruplara tepki gösterdiğinde kendileri polis eskortluğunda kampüsün göbeğine kadar sokuldu. Bütün bunlar bizlere rektörlüğün ülkede hâlihazırda var olan baskı ve korku iklimini kampüs içerisinde de güçlendirme çalışmalarının adımlarını gösteriyor.

HARF NOTU: FF

Verşan’ın rektörlükten kaldığı, tüm bunlarla gözler önüne seriliyor. Tüm bunlar ise yalnızca Verşan’ın kişiliğinden ve kendisinden dolayı var olan değil, tek adam iktidarının bir maşası olarak var olmasından kaynaklı oluyor. Ancak bu sekiz sene yalnızca Verşan’ın yanlışları ile geçmedi. ODTÜ öğrencileri de birçok kez baskı ve yasakları tanımadı, mezuniyetten şenliğe okul içerisindeki kendi iktidarlarını ilan etti. Hasan Tan’ın atanması üzerine olan boykottan gelen atanmışlara karşı demokratik ve özerk üniversite mücadelesini büyüttü. Bugün de olabilecek yeni atamaların karşısında bu mücadeleyi büyütmek, demokratik bir üniversite talebimizden vazgeçmemek de bizlerin ödevi olarak karşımıza çıkıyor.

E-gazeteye abone olan okurlarımıza kitap hediye ediyoruz
ÖNCEKİ HABER

Matematik, gerçeklik ve toplum

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Barosu, yangını soruşturan savcılarla görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa