Yenimahalleli gençler atölyelerini kuruyor!
Biz gençler olarak hiçbir şeyde söz hakkına sahip olmadığımız bir sisteme karşı ismimize ve logomuzu aynı zamanda yapılacak aktiviteleri de kendimiz belirleyeceğiz.
Fotoğraf: Evrensel
Ela
Berken Çayan ÇELİK
Yenimahalle/Ankara
Bir eğitim-öğretim yılının daha sonuna geldik. Bu dönemde gençlerin hem ekonomik krizden hem de yoğun müfredat sebebiyle zaman yaratamamaktan kendi ilgi alanlarına ve hobilerine ulaşamadığını gördük. Hem zamanımız hem de paramız yoktu. Gençler artan zamlar sonrası kendi ilgilendikleri aktiviteleri yapamamaya başladı. Biz de Yenimahalleli gençler olarak bu sorundan yeterince etkilendik. Yenimahalleli sıra arkadaşlarımız sanata, spora ve kültürel faaliyetlere ilgili olmasına rağmen artan fiyatlar yüzünden bu aktiviteleri yapamadıklarını gördük. “İlgi alanıma çok fazla vakit ayıramadım çünkü boyalar, tuvaller, fırçalar vb. gereksiz pahalı olduğundan dolayı çok fazla ilgilenemiyorum. Belediyelerin kursları da yeterli sayıda yok, mesela benim kaldığım mahalleden oraya gitmeye kalksam yol masrafları gibi başkaca masrafları yaratıyor” diyen arkadaşlarımız oldu. Belediyelerin açtığı kursların yetersiz kaldığını, özel bir kurs merkezinde bir kursa başlamak isteyen gençlerinse bu ailemizi gerçekten zorluyor dediğini gördük. Zaten çoğu genç bir kursa gidiyorsa ikinci aktiviteyi yapamıyor. Özellikle bir de kardeşi varsa ikisinden birinin fedakârlık yapması gerekiyor. “Ağır müfredat yüzünden her gün dershaneye gitmek zorunda kalıyorum ve haftada en fazla iki saat hobilerimle ilgilenebiliyorum” gibi yorumları da hepimiz hem yaşıyor hem de duyuyoruz. Özellikle sınav senesinde yoğun çalışma temposu yüzünden sosyal-kültürel aktivitelerimizle ilgilenemiyoruz. Çalışmak zorunda olduğu için yine hem maddi hem de zamansal açıdan kendisine zaman ayıramayan arkadaşlarımıza değinmeden geçmeyelim. 21. yüzyılda hala sinema ve tiyatroların yasaklanması, televizyonlarda RTÜK yoluyla film ve dizilere sansür uygulanması, festivallerin iptal edilmesi, insanların özgür bir şekilde sanatlarını icra edememelerine sebep oluyor. Aslında bu sorunlar iktidarın dinci-gerici politikalarının da bir ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde sanata, spora bu kadar değer verilmemesi gençleri bu tarz alanlardan uzaklaştırarak gençleri bir yarış atı gibi sadece akademik başarı için yarışan gençler haline getiriyor. Gençler bu sebep yüzünden kendisini tanıyacak, geliştirecek hobilerden uzak kalıyor ve yeteneklerini keşfedemiyorlar. İktidarın istediği bir şekilde araştırmayan, okumayan ve eğlenemeyen renksiz bir toplum oluşuyor.
Bu örnekleri ve belki daha fazlasını her gün iktidarın büyüttüğü saldırılarla birlikte yaşıyoruz. Biz de Yenimahalleli gençler olarak bu sorunların ve her gencin ulaşabilmesi gereken hobileri ancak Yenimahalle’deki bu sorunlardan muzdarip olan gençlerin bir araya gelerek bu politikalara karşı ortak bir tutum alarak çözüleceğini düşündük ve gençler olarak kendi atölyemizi kurmaya karar verdik.
ATÖLYEMİZİN ÖNEMİ NEDİR?
Atölyemizde özlemini duyduğumuz sosyal-kültürel aktiviteleri, yukarıdaki sınırları birlikteliğimizle yıkarak el ele ve kolektif bir şekilde ulaşabilmenin olanaklarını yaratacağımız bir ortam sağlamayı amaçlıyoruz. Şu anda atölyemizin bir ismi ve logosu bulunmuyor. Biz gençler olarak hiçbir şeyde söz hakkına sahip olmadığımız bir sisteme karşı ismimize ve logomuzu aynı zamanda yapılacak aktiviteleri de kendimiz belirleyeceğiz. Böylece kendi ihtiyacımıza göre özgür bir şekilde kendi tercihlerimize yönelik olarak üretebileceğimiz, birbirimizden öğreneceğimiz, yeni ilgi alanları keşfedeceğimiz bir ortam yaratacağız. Yenimahalle’deki tüm arkadaşlarımızı bu birlikteliği büyütmeye ve ulaşılmaz olarak önümüze koyulan bu aktiviteleri beraber ne kadar ulaşılabilir kılabiliriz keşfetmeye çağırıyoruz!