YKS bitti ama dertler bitmiyor
YKS bitti ama kimisi seneye aynı süreci bir daha yaşayacak, kimisi de gideceği üniversitede yaşayacağı sorunları şimdiden düşünmeye başladı bile.
Nehir AKDAĞ
Çankaya/Ankara
Üniversite sınavının üzerinden neredeyse 2 hafta geçti. Öğrencilerin üstünden YKS yükü kalkmış olsa da kaygıları bitmiş değil, hatta daha fazla. Kimisi binbir zorlukla geçirdiği bu yılın tekrarlanmasından, kimisi üniversiteyi kazansa bile Türkiye şartlarında yaşayacağı “üniversite hayatından” endişeli.
Bu dönemde ek takviye almadan (özel ders, dershane gibi) sadece eğitim gördüğü okulu ile YKS’ye hazırlanmanın çok zor olduğunu görüyoruz. Bu yıl mezun yılı olan çoğu genç ücretleri yüzbinlerce liraya kadar dayanan dershanelere belki ikinci kere gitti. “Nitelikli” sayılan okullardaki gençler bile dershaneye gidiyorsa, okulda gördüğü eğitim yeterli gelmiyorsa; müfredat, verilen eğitim ve YKS arasında büyük bir çelişki var demektir.
ÜNİVERSİTELERİN HALİ İÇLER ACISI
Bugün ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe gibi Türkiye’nin en iyisi sayılan üniversitelerinde bile gençler kendi sözünü söyleyebilmek ve haklarını kazanabilmek için mücadele etmek zorunda.
Üniversitelerdeki öğretim üyelerinin bile söz hakkının olmadığı, doğrudan rektörün bir sözü ile üniversite hakkında kararların alındığı bir dönemdeyiz. Gençlere bunca kaygının yanında üniversiteye geçme heyecanını yaşayıp belki de çok hayaller kuramasa da onlara nasıl bir üniversite istediklerini sorduk. Konuştuğumuz bir arkadaşımız “Kendimi her alanda geliştirebileceğim, yeri geldiğinde sanatımı icra edebileceğim, üniversitem hakkında kararlar alınırken doğrudan benim de öznesi olduğum, daha nitelikli ve demokratik bir üniversite isterdim.” diye ekledi.
Yaptığımız sohbetlerin çoğunda gördük ki çoğu gencin bir üniversiteden beklentisi hemen hemen benzer. Aynı zamanda bu süreçte karşılaştıkları sorunlar veya geleceğe dair endişeleri de benzer. Örneğin, üniversiteye hazırlanırken yaşadıkları ekonomik zorluklar üniversite sıralarında da onları bekler pozisyonda oluşu en büyük endişe kaynaklarından birisi. İstedikleri üniversiteyi şehir dışında kazandılar diyelim, akla hemen çözülmemiş barınma sorunu geliyor. Binlerce üniversite öğrencisinin yurtlara yerleşememesi ve fahiş kiralar birleşince, başka şehirde üniversite okumak artık bir seçenek olmaktan çıkıyor.
YKS bitti ama kimisi seneye aynı süreci bir daha yaşayacak, kimisi de gideceği üniversitede yaşayacağı sorunları şimdiden düşünmeye başladı bile. YKS’yi de sıralarında dirsek çürüteceğimiz üniversitelerimizde de karşılaştığımız sorunların kaynağı aynı. Bu sorunları çözmek, hem liseleri hem üniversiteleri kendi taleplerimiz ve ihtiyaçlarımıza göre şekillendirmek de bizim mücadelemizle gerçekleşecek.
Evrensel'i Takip Et