26 Haziran 2024 06:53

Eşitsizliği gözler önüne koyan sınav: YKS

Her sene daha da artan sınav giriş ücretleri öğrencilerin üniversite hayatına atılması yönünde bir sorun teşkil ediyor.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Yaren SAYDAM

Buca/İzmir

 

Eğitimin yetersizliği seçmeli derslerin artırılması ve test kitaplarının pahalılığı sebebiyle pek çok 12. sınıf öğrencisi sınava yönelik çalışmalarını sürdürmekte zorlanıyor. Bununla birlikte mezuna kalma düşüncesi bir sene daha hazırlanma şansının yanında “ya müfredat değişirse”, “sınav sistemi değişirse” soruları veya doğal afetlerin yaşanabilmesi ihtimali sebebiyle büyük bir stres altında çalışmalarını sürdürmekte. Her sene daha da artan sınav giriş ücretleri öğrencilerin üniversite hayatına atılması yönünde bir sorun teşkil ediyor. Bu yıl her oturum için öğrencinin ödemesi gereken sınav ücreti 295 liraydı ve her sene de artmaya devam eden ücretler kaynak kitap pahalılığı devlet okulları ve özel eğitim kurumları arasındaki eşitsizlik eğitimin ve geleceğini planlamanın bile sınıfsal bir boyutu olduğunu gözler önüne seriyor.

İçinde bulunduğumuz eğitim sistemi sebebiyle okulların mecburi olarak gittiğimiz bir kurum haline gelmesi zaman kaybı olarak görülmesi bu nedenle imkânı olan öğrencilerin dershane, özel okul gibi kurumlara yönelmesi eğitimde eşitsizliği ortaya çıkarmakta. Bu sebeple biz gençler parasız, bilimsel ve nitelikli eğitim talebimizde ısrarcıyız.

Tüm bu hazırlık süreci ve sınavların ardından gençleri hayal ettikleri bir üniversite ve üniversite yaşamı beklememekte, pek çok genç işsiz kalma korkusu nedeniyle ilgi alanı olmayan bölümlere yönelmekte kalacak. Yer, kira, KYK yurtlarının kalitesizliği ve ders kitaplarının pahalılığı gibi sorunlar üniversite hayatlarında da kendini göstermekte.

E-gazeteye abone olan okurlarımıza kitap hediye ediyoruz
ÖNCEKİ HABER

15-16 Haziran Direnişi’nden Purmo işçilerine

SONRAKİ HABER

Perfect Days: Mükemmel bir hayata kayıtsız kalabilir miyiz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa