25 Haziran 2024 12:34

Barınma Hakkı Platformu: Kalıcı konutları ivedilikle istiyoruz

Hatay’da rezerv alan yasasına karşı kurulan Barınma Hakkı Platformu, halka rağmen yürütülecek bir planı reddederek taleplerini dile getirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da rezerv alan tartışmaları sürüyor. Antakya’da halk, rezerv alan yasasıyla barınma haklarının gasbedildiğini söyleyerek buna karşı ortak mücadele için Barınma Hakkı Platformu kurdu. Platform kentin yeniden inşası süreci için taleplerini dile getirdi. 

Antakya’da El-Arabi Ziyareti bahçesinde yer alan KESK Koordinasyon Merkezinde yapılan basın toplantısında Barınma Hakkı Platformu adına Gülhan Barburoğlu konuştu. Barburoğlu, kalıcı konutlara ne zaman ve nasıl ulaşacaklarının hâlâ muamma olduğunu belirterek, “İktidar, kentteki inşa sürecini ancak rezerv alan yasasıyla tamamlayabileceğini söyleyerek evleri yıkılmış vatandaşları çaresizliğe iterken, konutları yapabilmenin bir yolunun da binası hasarsız, az veya orta hasarlı binaları yıkmaktan ve bunlarla beraber boş arsalara el koymaktan geçtiğini söylüyor. Bu yolla evi yıkılıp rezerve mecbur hissedenle evi az hasarlı veya hasarsız olup rezervi istemeyeni karşı karşıya getirmiş oluyor” dedi.

“MÜCADELEMİZİ EN GENİŞ TABANLA SÜRDÜRECEĞİZ”

Kentin yeniden inşasında söz sahibi olacakları bir süreç istediklerini belirten Barburoğlu, “Ortak taleplerimizi yükseltebileceğimiz bir mücadele platformu kurarak mücadelemizi en geniş tabanda sürdüreceğiz. Bizler, bu kentin yurttaşları olarak bu sorumlulukla kurduğumuz Barınma Hakkı Platformu’yla farklı mahallelerle, dernek, sendika ve meslek odalarıyla birlikte kentin sözünü söyleyebileceği bir alan açmak istiyoruz” diye belirtti.

Barınma Hakkı Platformu olarak talepleri sıralayan Barburoğlu şunları kaydetti:

  • Sözünü verdiğiniz kalıcı konutları ivedilikle ve bedelsiz istiyoruz.
  • Rezerv alan içindeki az hasarlı binalarımızın ve güçlendirilmesi yapılmış orta hasarlı binalarımızın yıkılmasını kabul etmiyoruz.
  • 6306 sayılı kanunla birlikte bizleri bekleyenlerin bütün şeffaflığı ile ortaya koyulmasını ve kentin yeniden inşa sürecinin halkla birlikte yürütülmesini istiyoruz.
  • Hatay halkına rağmen yürütülecek bir planın parçası olmayı reddediyoruz.
  • Boş arsası, müstakil evi olanların ya da daire sahiplerinin arsa payları üzerinden hak kaybı yaşamasını kabul etmiyoruz.
  • Kentimizin renginin, kimliğinin, kültürünün, tarihinin, demografik yapısının bir bütün olarak korunmasını ısrarla ve inatla istiyoruz.
  • Geçen bir buçuk senelik süreçte yetkililerin sözlerine güvenemeyeceğimizi defalarca deneyimledik. Bundan sonrası için sözle değil yasayla teminat istiyoruz”

“HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ”

Açıklamanın ardından mahalleli söz aldı.

İlk söz alan vatandaş, konuyla ilgili hangi yetkiliye gitse bir bilgi alamadığını ancak Çevre ve şehircilik bakanlığına gidip ev yapmak istediğini söylediğinde verilen cevabın “ev yapabilirsin 5 yıl kimse dokunmayacak” olduğunu aktardı.

Bir kadın da gelen tebligatta 25 gün içinde evini tahliye etmesi gerektiğinin söylendiğini belirterek, “Sen bana ev mi verdin nereye gideyim? Biz bunu hak etmedik. Cumhurbaşkanına söylüyorum senin evlatların bunu yaşasa ne olur, bizim beddularımız nereye gidecek. Sen ölene kadar mazlumların ahını alacaksın. Hakkımızı helal etmiyoruz. Biz bayram değil kara bayram yaşadık” diye konuştu.

“KALICI KONUTLARIMIZI ÜCRETSİZ İSTİYORUZ”

Az hasarlı eve sahip ile evleri yıkılmış insanları karşı karşıya getirdiklerini yineleyen bir başka vatandaş ise, “Rezerve evet diyen de hayır diyenlerin de ortak talebi var. Kalıcı konutlarımızı ücretsiz istiyoruz. Sadece rezerve hayır üzerinden yaklaşım barınma hakkı konusundaki mücadelemizi eksik bırakır” dedi.

Armutlu mahallesinden bir kadın da özellikle Armutlu halkına seslenerek birlikte mücadele vurgusu yaptı.

“KİRA YARDIMI KONUTLAR TESLİM EDİLENE KADAR DEVAM ETMELİ”

Son olarak konuşan SES temsilcisi ise kesilen kira yardımı konusuna da değindi. Temsilci, “Konutların olmadığı bir ortamda, çok yüksek fiyatlara güvenli evler bulurken bu kira yardımlarının kesiyor olması yeniden mağduriyet yaratıyor. Bedelsiz konutlar teslim edilene kadar bu yardımların devam ettirilmesi gerekiyor” dedi. (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arpa hasadının devam ettiği Yozgat’ta çiftçi, TMO'nun randevu sistemine tepkili

SONRAKİ HABER

Novares'te işçiler greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa