25 Haziran 2024 15:19

İsrail’de mahkeme ultra-Ortodoks Yahudilerin askeri muafiyetine son verdi 

İsrail Yüksek Mahkemesi, devletin ultra-Ortodoks Yahudi ilahiyat fakültesi öğrencilerini askere almaya başlaması gerektiğine hükmetti. 

Fotoğraf: Nedal Eshtayah/AA

Paylaş

İsrail Yüksek Mahkemesi, ultra-Ortodoks Yahudi ilahiyat fakültesi öğrencilerinin askere alınmasına karar verdi.

İsrail silahlı kuvvetlerinin Gazze’deki soykırım savaşı nedeniyle zorlandığı bir dönemde ultra-Ortodoksların askere alınmaması hükümet açısından özellikle gergin bir konu haline gelmişti.  Mahkemenin oybirliğiyle aldığı kararda, “Zorlu bir savaşın zirvesinde, eşitsizlik yükü her zamankinden daha ağır” denilmesi dikkat çekti. 

Yahudi İsraillilerin çoğu kanunen 18 yaşından itibaren erkekler için üç yıl, kadınlar için iki yıl askerlik yapmakla yükümlü. İsrail’in yüzde 21’lik Arap azınlığının üyeleri muaf tutuluyor, ancak bazıları hizmet ediyor ve ultra-Ortodoks Yahudi ilahiyat öğrencileri de on yıllardır büyük ölçüde muaf tutuluyor. 

İlahiyat öğrencilerinin muafiyetini düzenleyen yasanın süresi geçen yıl doldu, ancak fiili olarak aynı şekilde devam etti. 

Yüksek mahkeme ise, muafiyet için yeni bir yasal dayanak olmaması durumunda, devletin onları askere alması gerektiğine karar verdi. Karar ayrıca, akademisyenlerin tecil veya muafiyet olmaksızın hizmetten kaçınmaları halinde ilahiyat fakültelerinin devlet sübvansiyonu almasını da yasakladı. 

Netanyahu’nun Likud Partisi’nden Eğitim Bakanı Yoav Kisch, konuyla ilgili yeni bir yasanın parlamentoda görüşülmeye başlanmasıyla birlikte bir uzlaşmaya varılabileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mersin’de kayyum karşıtı eyleme katılan gence ırkçı saldırı

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta boş arazide bir kadının cansız bedeni bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa