Belediye başkanı rant peşinde
Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit’in “İnciraltı yapılaşmaya açılsın” sözleri son dönemde kente yönelik plan proje ve imar uygulamaları alanındaki önemli tartışmaları tekrar alevlendirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
Tarım İl Müdürlüğünün tarımsal amaç dışında kullanılamayacağına dair ciddi bilimsel raporları olan bir alan için Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, “İnciraltı yapılaşmaya açılsın” dedi. Onur Yiğit’in sözlerine Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tepki gösterdi.
İzmir’in Balçova ilçesinde yer alan İnciraltı bölgesindeki 690 hektarlık alanın İzmir Toprak Koruma Kurulu tarafından, tarım alanı olmaktan çıkartılma kararını, AKP İzmir Milletvekili Atilla Kaya “müjde” olarak açıklamıştı. Yiğit, yaptığı açıklamada AKP Milletvekili Kaya ile birlikte “yapılaşma” sorununu çözeceğini belirtti.
Kentin batı gelişme aksında yer alan, İnciraltı bölgesi farklı tarihlerde 1., 2. ve 3. derece doğal sit alanı olarak belirlendi. Tarımsal niteliği olan ve dalyan ve lagün içeren doğal nitelikli bir alan olduğuna dikkat çeken TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) gazetemize yaptığı açıklamada, Yiğit’in konuşmasına tepki gösterirken, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi, ise açtıkları davayı hatırlatarak alanla ilgili hassasiyeti hatırlattı.
İNCİRALTI DOĞAL SİT ALANI
İnciraltı’nın içerdiği tüm değerlerinin tekil anlamlarının ötesinde bütüncül bir ekosistem ve bir biyolojik rezerv alanı niteliği sunduğuna dikkat çeken ŞPO İzmir Şubesi İnciraltı’nın sahip olduğu tüm bu değerleriyle, yapılaşmaya konu edilmeden mutlak korunması gereken bir alan olduğunu vurguladı.
Balçova Belediye Başkanı Yiğit’in açıklamasını hukuk tanımazlık olarak değerlendiren ŞPO İzmir Şubesinin açıklamasında, “Bölgenin şehir planlama ve kamu yararı açısından herhangi bir yapılaşmaya söz konusu edilmemesi gerekir. Böyle bir alanın doğal niteliklerinden kopuk, tamamen bomboş bir alanmış ve istenen her şey yapılabilirmiş gibi değerlendirilmesini hem bir bilim ve hukuk tanımazlık hem de bir talihsizlik olarak görüyoruz” ifadesi kullanıldı
İKLİM KRİZİNE KARŞI KORUNMASI GEREKİYOR
İklim krizine vurgu yapan ŞPO İzmir Şubesi, “İnciraltı bölgesinin katma değeri yüksek projelere konu edilmeye değil. Özellikle son yıllarda etkisini daha fazla hissederek yaşadığımız gıda krizi, iklim krizi gibi pek çok krizle karşı karşıya olduğumuz süreçte korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasına ihtiyaç var. Bizler Anayasa’nın 135. maddesinde meslek odamıza tanımlanan yetki ve görevler kapsamında İnciraltı’nın tüm doğal değerleriyle korunması ve yaşaması için aynı kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğimizi beyan ediyor ve ilgili kamu idarelerini de bilimi, tekniği ve hukuku esas alan politikalar üretmeye davet ediyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
ALANDA HER YER YAPIYLA DOLAR
İnciraltı bölgesinin “yapılaşmaya” açılmasını istemedikleri için dava açtıklarını belirten ZMO İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, “Açtığımız davalar devam ediyor. ŞPO İzmir Şubesi Projeye, biz de ZMO İzmir Şubesi olarak tarım dışına çıkarılmasına karşı davalar açmıştık. Bölge yapılaşmaya açılırsa alanda her yer yapıyla dolar. Yiğit’in ‘Yapılaşmaya açılmasını savunuyorum’ demesine şaşırmadık. Soyer’i de ikna etmekte zorlanmıştık. Popülist bir yaklaşım bile değil. Çünkü şehre ve şehirliye hizmet etmez. İnciraltı’nın atıl kalması daha doğrusu atıl bırakılması bizi de üzüyor. Çevreci ve kamu yararı gözeten tarımla ilgili projeler üzerinde çalışılmalıdır” dedi.
YAPILAŞMAYA KARŞI DEĞİLİM
İnciraltı’da yaklaşık 5 milyon 300 bin metrekarelik alanın yapılaşmaya açılmasına kesinlikle karşı olmadığını ancak doğru yapılaşma ve planlama olması gerektiğini dile getiren Yiğit, açıklamasında, “Bölgedeki arsa sahipleri ve Balçovalı hemşehrilerimiz ümitle çözüm bekliyorlar. Onları çok iyi anlıyorum ve yanlarındayım. Altını çizerek söylüyorum. Ben buranın yapılaşmaya açılmasına karşı değilim. Doğru yapılaşmaya açılmasını destekliyorum” ifadesini kullanmıştı.