İSDEMİR işçilerinden Yolbulan işçilerine: “Bölgede örgütsüz fabrika bırakmayalım”
Patronun düşük zam teklifine karşı greve çıkan Yolbulan işçilerine ziyaretler sürüyor. İSDEMİR işçileriyse ziyaretlerinde, çevredeki örgütsüz fabrikaların örgütlenmesi gerektiğini söyledi.
Volkan PEKAL
Hatay
Çevre fabrikaların neredeyse yarısı oranında ücretler teklif edildiği için greve çıkan Hatay’daki Yolbulan Metal işçileri grevlerini sürdürürken sınıf kardeşlerinin ziyaretleri de eksik olmuyor. Yolbulan işçilerini ziyaret eden İskenderun Demir Çelik (İSDEMİR) işçileri, bölgede çok fazla örgütsüz fabrikanın bulunduğunu, buraların da örgütlenmesi gerektiğini söyledi.
Hatay’ın İskenderun ilçesinden başlayıp Osmaniye iline kadar uzanan havzada metal başta olmak üzere sanayide çalışan on binlerce işçi var. Dönem dönem işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri, insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşulları için verilen mücadeleler ve grevlerle gündeme gelen bölgede, patronun açlık sınırı seviyesinde ücret dayatmasına karşı Yolbulan işçileri de mücadeleye ediyor. Grevlere alışık olan ve işçilerin birlikte hareket etmesinin önemini bilen, yolu işçilikten geçmiş kamyonculardan çevredeki metal fabrikalarında çalışan metal işçilerine kadar her gün grev alanı ziyaretçilerle doluyor.
"İŞÇİ YOKSA HİÇBİR ŞEY YOKTUR"
Dün grev çadırına gelen İSDEMİR işçileri kendi deneyimlerini grevci işçilerle paylaştı. Birlik ve dayanışma içinde olduklarını göstermek için burada olduklarını belirten İşçi Sedat Aktay, “İşçi varsa kazanç vardır, emek vardır, patron vardır. İşçi yoksa hiçbir şey yoktur. Emekçi burada alın terinin karşılığını istiyor. Bugünkü koşullarda geçim gerçekten de kolay değil” dedi.
Daha önce greve gitmiş bir işçi olarak deneyimlerini aktaran Aktay, “Birlik, beraberlik kesinlikle çok çok önemli. Bu ağır sanayi bölgesinde çok sayıda işçi var. Belediye başkanlarına, milletvekillerine de çok şey düşüyor. Buranın örnek olacağını düşünüyorum” dedi.
"İŞÇİLER BÖLÜNMESİN YETER"
Bölgede tüm patronlar kazanırken işçinin ücretinden kesmek istediklerini ifade eden İSDEMİR İşçisi Ferhat Çiftçi de şunları söyledi: “İskenderun Yumurtalık arasında birçok ağır sanayi tesisi bulunuyor. Buralarda örgütlülük çok zayıf. Patronlar ortak hareket ediyor, çalışanların emeğinin karşılığını vermek istemiyor. İşçilerin de birlikte hareket etmesi gerekiyor. Biz de geçmişte grev yaptık. Buradaki arkadaşlar sadece bölünmesinler yeter. Hiçbir zaman vazgeçmesinler, patron vazgeçecektir. İnşallah buradaki grev diğer fabrikalara örnek olur. Buradaki çoğu sanayi sitesinin başında Tosyalı Holding geliyor, sendikalaşma bile yasak. Her sendikalaşmada işçiler işten atılıyor. Örgütsüz olan bütün tesislerde örgütlenmek zorundayız.”
Ücretlerinin Yolbulan işçilerinin ücretlerinin neredeyse üç katı olduğunu belirten Çiftçi, “Metal gibi ağır bir iş için çok komik bu rakamlar. En düşük maaşların 40-50 bin lira civarında olması lazım. Buradaki arkadaşların da ücretlerinin hakkını almasını istiyoruz. Onun için buradayız. Her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
"GREVİN BAŞARIYLA SONUÇLANMASINI BEKLİYORUZ"
Maddi manevi Yolbulan işçileriyle dayanışma içinde olacaklarını ifade eden Eyüp Uçar da “Bu işçi bölgesinde birlik ve beraberliğe ihtiyaç var. Yolbulan işçilerinin 18-19 bin lira ücrete çalıştırılmalarına izin vermememiz lazım. Halk olarak, işçiler olarak, siyasi güçler olarak buraya destek çıkmamız lazım. Şu ortamda, şu ekonomik krizde arkadaşlar bu düşük maaşa neden çalıştırılıyor? Herkesin çoluğu çocuğu var. Herkesin giderleri var. Belediye başkanlarımızın da destek vermesi lazım. Bu grevin en kısa zamanda olumlu bir şekilde sonuçlandırılmasını bekliyoruz” dedi.