26 Haziran 2024 08:10

Nefes kesen kâr

Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu 1 yılda işçi başına ortalama 1 milyon 166 bin lira kâr elde etti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yer alan firmalar, 1 yılda işçi başına ortalama 1 milyon 166 bin lira kâr elde etti. Firmaların son iki yıllık kârı yüzde 300’ü aştı. Bu ‘göz kamaştırıcı’ artışın yaratıcısı işçiler ise isyanda: Bizim nefesimiz kesildi!

FORD’UN YÜKSELİŞİ

İstanbul Sanayi Odası, 2023 yılı İSO 500 listesini yayımladı. İşten atma, grev ve iş cinayetleriyle gündeme gelen birçok firmanın listede yükseldiği görüldü. Açlığın derinleştiği bir dönemde, gıda sektöründeki firmaların listedeki yükselişleri dikkat çekti. Koç Grubuna ait tüm firmalar istisnasız basamak atlarken, altın talebindeki patlama listeye yansıdı; bir altın firması ilk 10’da yer aldı. Otomotiv sektörü de yükselenler arasında! 

İSTİHDAM DÜŞÜK, TEŞVİK BÜYÜK

* 500 şirketin faaliyet kârı 937 milyar lirayı aştı.

* Her bir işçiden aylık 93 bin lira kâr elde edildi.

* Ortalama işçinin net ücreti ise 28 bin lira oldu.

* İstihdam artış oranı yüzde 1.9 ile geçmişe göre çok düşük kaldı.

* Şirketlerin aldığı teşvik arttı, ödedikleri vergi enflasyonun altında kaldı.

66.7 MİLYAR TL

Şirketlerden alınmayan vergilerin büyüklüğü.

490 ADET

Faiz ve vergi harcamaları öncesi kâr eden şirket sayısı.

YÜZDE 242

Şirketlerin, 4.7 trilyon liraya çıkan varlıklarındaki artış oranı.

ÜCRETLERE TEMMUZ ZAMMI ŞART

Türkiye’nin farklı illerinde, farklı sektörlerde çalışıyorlar. Kimi sendikalı kimi sendikasız. Aralarında İSO 500’de yer alan firmalarda çalışan işçiler de var. Dertleri aynı: “Faturalarımızı, kiramızı ödeyemiyoruz, çocuklarımıza meyve, süt, et hiçbir şey alamıyoruz.”

Vergi diliminin artması nedeniyle ele geçen ücret daha da düşmüş. Kredi kartı şişmeyen, borca batmayan yok. Arada fazla mesaiye kalanlar artık sürekli fazla mesaiyle çalışıyor. “Kış daha da zor olacak” diyor işçiler “Nefes almamız için temmuzda zam şart!”

Patronların “Asgari ücrete zam yapılırsa her şeye zam gelir” yalanına kanmamak gerektiğini söylüyor. Bunca sorun karşın sessiz kalan sendikacılara da tepki gösteriyorlar, temmuzda ücretlere zam yapılması için harekete geçmeye çağırıyorlar.

TEMMUZ ZAMMI EYLEMİNE ÇAĞRI

Öte yandan Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların şubelerinin kurduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeleri Platformu, temmuz zammı talebiyle bugün alana çıkacak. Platform, tüm emekçileri bugün saat 19.30’da Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapılacak eyleme çağırdı.

AKP: TEMMUZDA ARA ZAM YOK!

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, işçilerin temmuzda asgari ücrete ara zam yapılması talebine ilişkin “Temmuz ayında asgari ücretle ilgili bir süreç olacak mı derseniz, olmayacak diyebilirim” açıklamasını yaptı.

SERMAYE VE İKTİDARI ‘ACI REÇETE’ İÇİN TÜM GÜÇLERİYLE HAREKETE GEÇTİ!

Tüm emek güçleri, acı reçete girişimini püskürtmek için ortak bir mücadeleye girmek zorundadırlar. Şimdi boş laf etme, bilinenleri daha dramatik bir üslupla yineleme değil; sözü, üretim ve hizmet birimlerinde, emekçi semtlerinde… Hayatın her alanında mücadelenin örgütlenmesiyle birleştirmek için somut adımlar atma zamanıdır!

ÖNCEKİ HABER

İSDEMİR işçilerinden Yolbulan işçilerine: “Bölgede örgütsüz fabrika bırakmayalım”

SONRAKİ HABER

Bingöl'de 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa