Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne kredi, kara para aklama iddianamesinde
BirGün Yazarı Timur Soykan, yalanlanan ve erişim engeli getirilen "Halkbank’tan Ayhan Bora Kaplan'a 550 milyon TL kredi" haberindeki bilgilerin suç örgütünün iddianamesinde de yer aldığını yazdı.
BirGün'ün 5 Haziran tarihli haberi
BirGün Yazarı Timur Soykan, MASAK raporlarına dayanarak yaptığı ve Halk Bankası tarafından yalanlanan ve iletişim engeli getirilen "Halkbank’tan Ayhan Bora Kaplan'a 550 milyon TL kredi" haberi ile ilgili bugünkü yazısında Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik kara para aklama iddianamesinde Halkbank’ın kredi skandalı gözler önüne serdiğini aktardı ve iddianamede kredilerin usulsüz olduğunun anlatıldığını yazdı.
Soykan’ın “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı yazısında, MASAK raporlarında Halk Bankası taraıından Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ait şirketlere 2021-2022 yıllarında 25 kredi verildiği, kamu bankasından mafyanın şirketine verilen toplam kredi miktarının 480 milyon 515 bin TL olduğu görüldüğü aktarılmıştı.
Halk Bankası haberi yalanlayarak erişim engeli ve içerikten çıkarma başvuru yapmıştı. Başvuruyu kabul eden İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliği, MASAK raporuna dayanan haber hakkında verdiği erişim engeli ve içerikten çıkarma kararının gerekçesinde yalnızca “kişilik haklarının ihlal edildiğini” savunmuş, ancak bahsedilen ihlale ilişkin herhangi bir detay verilmemişti.
BirGün Yazarı Timur Soykan bugünkü yazısında Halk Bankası tarafından yalanlanan ve erişim engeli getirilen haberinin Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik kara para iddianamesinin doğruladığını ve iddianamede kredilerin usulsüz olduğunun anlatıldığını yazdı.
Soykan’ın yazısındaki ilgili bölüm şöyle;
İDDİANAME HALKBANK’I YALANLIYOR
“Sadece MASAK raporu değil, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik kara para aklama iddianamesinde de Halkbank’ın kredi skandalı gözler önüne seriliyor. Ankara Başsavcılığı Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerinin Aklanması Bürosu tarafından hazırlanan 278 sayfalık iddianamede, Ayyıldız Tünel A.Ş., De Solar 7 A.Ş., Dharma Enerji A.Ş.’nin Ayhan Bora Kaplan’ın kara parasını aklamak için kullanıldığı iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında tutuklanan Ozan Can Yıldız ve Fatih Akgül, kara para aklamakla suçlanıyor. Ayrıca şirketler arasında kamu bankasından alınan kredilerle yapılan ticaret ve satış işlemlerinin muvazaalı olduğu, devleti kandırmak için yapıldığı öne sürülüyor. Bu kredilerin sermaye artırımlarında kullanıldığı ve şüphelilerce paylaşıldığı yönünde tespitler yapılıyor. Ayrıca Ayyıldız Tünel A.Ş.’ye verilen kredi karşılığında rehin alınan De Solar 7 şirketinin tüm gelirleri verilirse kredi taksidinin ödenebileceği, bunun yapılması halinde bu şirketin ayakta kalamayacağı anlatılarak kredinin saçmalığı ortaya konuluyor.
KREDİ DOLANDIRICILIĞI SORUŞTURMASI
ABK hakkında kara para aklama iddianamesinde Ozan Can Yıldız, Fatih Akgül ve onların ortağı Selim Aytaç hakkında “banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla dolandırıcılık” suçundan soruşturma açılması isteniyor. Kara para soruşturmasını yürüten savcı, kredi dolandırıcılığı suçlaması hakkında ayırma kararı vererek örgütün öncül suçlarının soruşturulduğu savcılığa dosyayı gönderiyor.
"ŞİRKETLERE GİZLİ ORTAK DEĞİLİM"
İddianamede ifadesine yer verilen Ayhan Bora Kaplan, Ayyıldız Tünel, De Solar 7 ve Dharma Enerji şirketleriyle bir ilgisinin olmadığını savundu. Şirketlerin sahipleri Ozan Can Yıldız, Fatih Akgül de Ayhan Bora Kaplan’ın şirketlerine gizli ortak olmadığını söyledi. Şirketlerinin kredi limitlerinin yüksek olduğunu ve kredi dolandırıcılığı yapmadıklarını savundular. Hatta 150 milyon TL’lik kredi için Halkbank’tan eksper ve mühendislerin gelerek inceleme yaptığını iddia ettiler. Ama ne hikmetse MASAK, Halkbank’ın kredi dosyasında şirket değerleme raporunun bile olmadığını tespit etmişti.
TEKRAR SORUYORUZ: YALANCI OLAN KİM
Özetle RTÜK Başkanı ve Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Şahin’in ‘mafyaya kredi skandalı’yla ilgili açıklamalarını, ABK hakkındaki kara para iddianamesi yalanlandı. Kredi dolandırıcılığı hakkında bir soruşturma yürütülüyor. Peki, yaklaşık 550 milyon TL’lik bu krediye imza atanlar, halkın parasını mafyaya aktardığı öne sürülenler yargılanmayacak mı? Büyük skandalın failleri yine gölgede mi kalacak? ABK dosyasının gizli tanığı olan örgütün iki numarası Serdar Sertçelik’in Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan hakkındaki iddiaları halen karanlıkta mı kalacak?” (HABER MERKEZİ)