Grevdeki Novares işçileri: Dayanışma güç veriyor

Kocaeli Çayırova'da bulunan Novares’te TİS görüşmelerinde patronun düşük zam dayatmasına işçiler greve çıktı. Grevdeki işçilere ziyaretler sürüyor: Dayanışma bize güç veriyor.

26 Haziran 2024 17:01
Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Patrol-İş’in örgütlü olduğu Novares’te toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde düşük zam dayatmasına karşı greve çıkan işçiler, “Taleplerimiz karşılanabilir” diyor. Bölgedeki fabrikalarda çalışan işçilerin ziyaretlerine dikkat çeken işçiler, “Dayanışma bize güç veriyor” dedi.

Çayırova’da Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) bulunan Novares’te grevlerini sürdüren işçiler, bu süreçte fabrika yönetiminin sert tavırlarıyla da karşılaştı. Önceki grevlerde tuvalet ve kimi ihtiyaçlarını fabrikadan karşılayabilen işçilere bu sefer haziran sıcağında bir su bile çok görüldü.

Fabrikaya grev pankartını asan işçilerden, 11 yıldır Novares’te çalışan Feyzullah Karaca, “Bizim aldığımız maaş bu ülke ekonomisinde bizi çok kısıtlıyordu. İşveren tekliflerimizi kabul etmediği için mecburen grev dedik. Daha iyi bir yaşam için, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek için çıktık” dedi.

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ"

Talep ettikleri oranın karşılanabilir olduğunu dile getiren Karaca şunları söyledi: “İşverene zarar verecek bir taslak değil ama ne yazık ki işveren bu konuda inat yapıyor. Vermemeye emin olabilir ama biz de almaya kararlıyız. İşveren ekonomiye, dışarıya, alım gücüne baksın; bir de bizim taslağımıza baksın. Eğer arasında çok büyük bir fark varsa gelsin söylesin. Gerçek enflasyon ortadayken bize diyebileceği bir şey yok. Biz geçen yıldan bu yana çok düşük bir maaşla çalışıyoruz. Şu altıncı aydayız, bizim taslakta istediğimiz bile eridi. Biz alnımızın terinin, emeğimizin karşılığını istiyoruz.”

"HİÇBİR PATRON HAKLISINIZ DEMEZ"

Ücretlerinin asgari ücret seviyesine düştüğünü belirten 15 yıllık Novares İşçisi Halime Apaydın, “Asgarinin üzerinde bir yaşam istedik. Onlar vermiyorlar ama alacağız. Burada birlik, beraberlik, mücadele ve ekmek kavgası var” diye konuştu.

Mutlu Altınkaya da 21 yıllık Novares işçisi. Patronun tutumunun en başından beri olumsuz olduğunu belirten Altınkaya, “Taleplerimiz aslında ülkemizin içinde bulunduğu durumda normal, işvereni zorlayacak talepler değil. Ülkedeki ekonomik durum belli, hayat pahalılığı var. Biz de ailemizin daha iyi bir hayat sürmesini sağlayabilecek taleplerde bulunduk. Biz alışığız aslında, hiçbir işveren bugüne kadar ‘Talepleriniz doğru, haklısınız’ demedi” diye konuştu.

Bölgedeki fabrikadan işçilerin dayanışma ziyaretine geldiklerini hatırlatan Altınkaya, “Birbirimize her zaman destek olduk. Örgütlü olmayan yerlere de destek oluyoruz, bu da bizim için büyük bir enerji kaynağı. Onları da yanımızda görmek bize güç veriyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Almanya, suç işleyen yabancıları daha hızlı sınır dışı edecek

SONRAKİ HABER

Yargıtay, mesleki eğitim verilmeden çalıştırılan işçinin öldüğü olayda verilen cezayı az buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa