27 Haziran 2024 04:34

"İktidar TTB’yi teslim almaya çalışıyor"

TTB’nin 76. Seçimli Büyük Kongresinde Etkin Demokratik TTB listesi adayları "TTB’yi kriminalize ederek kapatma formülü başarılı olmadığı için iş birlikleriyle ele geçirmeye çalışıyorlar" diyor.

Fotoğraf: TTB

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) 76. Seçimli Büyük Kongresine günler kaldı. 28-30 Haziran tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecek olan kongrede yeniden aday olan Etkin Demokratik TTB’nin (EDTTB) 2024-2026 dönemi adaylarından Dr. Önder Okay ve Dr. Pınar Saip Evrensel’e konuştu. Uzun süredir TTB yönetiminde olan EDTTB adayları, iktidarın TTB’ye yönelik müdahalelerine dikkat çekerek “TTB’yi iktidara vermeyeceğiz” dedi.

"TTB TÜM SALDIRLARA KARŞI YERİNİ KORUDU"

Hekimlerin her zaman halkın sağlığını önceleyen politikaları yürütebilmesinin EDTTB değerlerinin sonucu olduğunu ifade eden Saip, “EDTTB geleneği; halk sağlığı sorunları ile meslektaşlarının sorunlarına yönelik mücadeleyi bir bütün olarak gören, bunu da demokrasi, laiklik ve insan hakları mücadelesiyle birleştiren bir gelenektir” diye konuştu. TTB’nin deprem ve pandemi dönemlerindeki etkin çalışmasından bahseden Saip, “EDTTB, böyle bir bağımsız bir kurumun varlığını ve bizim mesleki etik değerlerimizin korunmasını sağlamaya çalışmıştır. TTB, tüm saldırılara karşı yerini korumaya devam etti” ifadelerini kullandı.

TTB’nin iktidarlar karşısındaki duruşunun ancak muhalif bir tavırla sağlanabileceğini ifade eden Saip, sağlıkta dönüşüm programının yıpratıcı etkilerine de dikkat çekti. Bugün yurttaşların parasız ve nitelikli sağlık hizmetine ulaşamadığını vurgulayan Dr. Saip, “Sağlık emekçileri şiddete uğrayarak, performans sistemiyle tükenerek sağlık hizmeti vermeye çalışıyor, hekim göçü artıyor. TTB ‘beyaz eylemler’ ile meslektaşlarının yanında mücadelesini yükseltti. Bu dönemde de mücadelemizi gelenekten aldığımız güçle sürdüreceğiz” dedi.

Bir sonraki dönemde çalışma kollarını aktifleştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Saip, “Şu anda Türkiye’de hekimlik ve sağlık sorunlarının en önemli kaynağı sağlık sisteminin kendisi. Birinci basamağın güçlendirilmesi, sağlıkta dönüşüm programının kaldırılmasına yönelik programlı bir mücadeleye ihtiyacımız var. Bu alanlarda EDTTB’nin, odalarımızın ve TTB’nin kolektif birikiminin hayata geçmesini sağlayacağız” diye konuştu.

"İKTİDARA KARŞI BİRLİKTE OLMAYA İHTİYACIMIZ VAR"

Yakın süre önce tamamlanan oda seçimlerini değerlendiren Saip, iktidara yakın kanadın çeşitli iş birlikleri ve maddi destekle kampanyalar yürüttüğünü aktardı. İstanbul’da seçimleri kazanmakta zorlandıklarını vurgulayan Saip, “TTB seçimlerinde de iktidar blokundan oluşan bir liste seçimlere girmektedir. Meslek odalarını, TTB’yi kriminalize ederek kapatma formülü başarılı olmadığı için seçim iş birlikleri yoluyla ele geçirip pasifize etmek istiyorlar. Çünkü devletten ve sermayeden bağımsız kitle örgütleri şu anda önemli kurumlar. İktidar yanlısı listenin TTB’yi ele geçirmesine izin vermeyecek bir birlikteliğe ihtiyacımız var. Tüm delegelerimizin bunu gözeterek gereğini yapacaklarına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir diğer aday Dr. Önder Okay da EDTTB’nin 40 yıllık bir tarihi olduğunu ifade ederek şöyle dedi: “Herkesin gönlünden tek liste oluşturmak geçer ama sonuç itibarıyla tek gerçek TTB, halk ve hekimlerdir. Bütün delegelerle EDTTB ilkelerine uygun listede birleşeceğimize inanıyorum. EDTTB de 40 yıldır üstlendiği TTB yönetimi sorumluluğunu önümüzdeki döneme taşıyacaktır.” Parasız, kamusal sağlık hakkı; hekimlerin özlük hakları; sağlık hakkı gibi konuların TTB’nin hedefleri arasında olduğunu anlatan Dr. Okay, tıp fakültesi öğrencilerinden emekli hekimlere kadar halkın TTB’si olduğunu söyledi. TTB’nin Sağlık Bakanlığı bileşeni yapılmak istenmesine karşı çıktı.

ÖNCEKİ HABER

WikiLeaks kurucusu Assange, Avustralya'ya döndü

SONRAKİ HABER

DEM Parti'den "kayyum düzenlemesi kaldırılsın" teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa