26 Haziran 2024 17:14

DEM Parti'den "kayyum düzenlemesi kaldırılsın" teklifi

DEM Parti, kayyum atamalarına olanak sağlayan düzenlenmenin değiştirilmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi. 

TBMM | Fotoğraf: Besti Karalar / DHA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Sezai Temelli ve Gülüstan Kılıç Koçyiğit, belediyelere kayyum atama olanağı sağlanması için 2016 yılında Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile yapılan düzenlemenin değiştirilmesi için Meclis'e yasa teklifi sundu. Düzenlemenin Olağanüstü Hal kapsamında yayınlanan KHK ile yapıldığına işaret edilen teklifte, "KHK ile sadece halk iradesiyle seçilmiş eş başkanlar görevlerinden alınıp belediyeler gasp edilmiş, yine halk iradesiyle seçilmiş belediye meclisleri, encümen ve komisyonlar da atanmış memurların kontrolüne bırakılmıştır" denildi. 
 
Düzenlemeyle yerel yönetimin merkezi yönetimine bağlandığına işaret edilerek, yerel yönetimlerdeki görevden uzaklaştırılmanın kalıcı hale geldiğinin altı çizildi. Görevden almanın belli periyotlarla yeniden değerlendirmelerle göreve iade imkanını ortadan kaldırıldığı vurgulanan teklifte, bu durumun İçişleri Bakanlığına hukuki yönden denetlemez bir yetki alanı açtığı vurgulandı.

144 BELEDİYEYE KAYYUM ATANDI

Söz konusu KHK ile 11 Eylül 2016'da başlatılan kayyum atama uygulamasıyla Barış ve Demokrasi Partisi'nin 95 belediyesine kayyum atandığı, 2019'da da Halkların Demokratik Partisi'nin 48 belediyesine kayyum atandığı vurgulandığı teklifte, son olarak 3 Haziran’da Colemêrg Belediyesine kayyum atandığı hatırlatıldı. Colemêrg Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış hakkında iddianameyi hazırlayan savcının Fethullah Gülen yapılanmasından arananlar listesinde bulunduğu kaydedildi. 
 
Şu ana kadar Kürtlerin yoğun yaşadığı il, ilçe ve beldelerde toplam 144 kayyum atandığı belirtilen teklifte, Kürtlerin yoğun yaşamadığı ve görevden alınan belediye başkanının diğer partilerden olduğu 15 belediyeye kayyum atanmadığı, belediye meclisinin seçimle yeni başkanı seçildiğinin altı çizildi.

YURTTAŞLIK HAKKINDAN MAHRUM BIRAKILDI

Kayyum atamaya gerekçesi oluşturmak için eş başkanların düşünce ve ifade haklarının ihlal edildiğini, buna örnek olarak önceki beraat eden dönem Erxeni (Ergani) Belediye Eş Başkanı Ahmet Kaya'nın durumuna işaret edildiği teklifte, Kaya'nın beraat etmesine rağmen görevine iade edilmediğinin altı çizildi. Teklifte, "Tüm bunlar kayyum siyasetinin ve kayyuma gerekçe yapılan düzenlemenin Kürt halkının seçme-seçilme hakkını, siyaset yapma olanaklarını ortadan kaldırdığını göstermektedir. 2016 yılından bu yana kayyım uygulaması Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı illerde seçim sonuçlarını hükümsüz bırakmış ve böylelikle Kürt halkını yurttaşlık haklarından mahrum etmiştir" ifadelerine yer verildi.

"BÜTÇE YANDAŞ KURUMLARA AKTARILMAKTA"

Kayyumların yaptığı ve kamuoyuna yansıyan yolsuzluk ve usulsüzlüklere işaret edilen teklifte, "Belediyeler, bölgeleri içerisinde halka hizmet sunan kamu idareleri olmaktan çıkarılmış, halkın vergileriyle oluşan bütçe, şeffaflıktan uzak bir şekilde yandaş kurumlara aktarılarak, usulsüz harcamalarla eritilmiştir. Kayyumların halkın parasını nasıl israf ettiği, kayyum atanan Hakkari’de açıkça görülmüştür" diye belirtildi. 
 
Teklifte, kayyum uygulanmasının seçimle elde edilemeyen belediyelerin vesayetle elde edilmesine olanak sağladığı, kayyumların yarattığı tahribatın bu uygulamanın mevzuattan kaldırılmasını zorunlu kıldığı kaydedildi.  Teklifte, sadece kayyum uygulamasının değil, belediye eş başkanlarının görevden uzaklaştırılmasına olanak sağlayan maddelerin de demokrasinin temel ilkeleri, hukukun üstünlüğü, temel insan hak ve özgürlükleri gibi evrensel kurallar gereğince demokratikleştirilmesi gerektiğinin altı çizildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

"İktidar TTB’yi teslim almaya çalışıyor"

SONRAKİ HABER

“Netanyahu'nun Washington’a gelmesi İsrail devletini temsil etmeyecektir”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa