Bayraklı şehir hastanesi işçileri: İnsanlık dışı koşullar dayatılıyor

Bayraklı Şehir Hastanesinde çalışan taşeron sağlık işçileri, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı iki gün iş bırakmıştı. Taşeron işçiler, insanlık dışı koşullarından dayatıldığını söyledi.

27 Haziran 2024 04:20
Paylaş

Kıvılcım EFTELYA
İzmir

İzmir’deki Bayraklı Şehir Hastanesinde ISS bünyesinde çalışan işçiler pazartesi ve salı günleri düşük ücretlere ve ağır çalışma koşullarına karşı iş bıraktı. İki günlük eylem sonrası yapılan görüşmede ücretlerde artış yapılmayacağını belirten ISS yöneticileri çalışma koşullarının iyileştirileceği sözünü verdi. Bunun üzerine işçiler işbaşı yaptı. Kendilerini eyleme iten sorunları anlatan işçiler, insanlık dışı koşullarda çalıştıklarını ifade etti.

Eylem sürecinin ekonomik olarak daha da zorlanmalarıyla başladığını belirten işçilerden Mustafa Şahin Karaduman, “Bu süreç çalışma şartlarımızın her gün biraz daha zorlaştırılmasıyla, hükümetin yaptığı zamlardan dolayı ev kiramızı ödeyememekten, çocuklarımızın geleceğini hazırlayamamaktan sonra başladı. Bıçak kemiği aştığı için başladı” dedi.

Acil bölümünden Mehmet Fatih Gök, “Özellikle şeflerle çok sorun yaşıyoruz. Şeflerimiz üslubunu bozarak konuşuyor bizimle. 4 bin lira yola gidiyor. İyi bir ücret ve iyi koşullarda çalışmak istiyoruz” diye konuştu.

"DÜŞEN ASANSÖRÜN İÇİNDE KALAN OLDU"

Alanları dışında işlerde de çalıştırıldıklarını dile getiren Tülay Devecioğlu da “Ben temizlik olarak girdim, oda desteklik de yapıyorum” dedi. Çoğu zaman tek başlarına çalıştıklarını buna rağmen, diğer katlara ve yoğun bakımlara da gittiklerini söyleyen Devecioğlu, “Kendi alanımızı bırakıyoruz oralara koşuyoruz. Koşmadığımız zaman ceza var. Üç dört kişinin işini yapıp asgari ücret alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hastanede çok fazla iş kazasının yaşandığını belirten Devecioğlu, “Ayağına eline iğne batanlar, düşen asansörün içinde kalanlar oldu. Buna rağmen çalışmaya devam etmeleri istendi” dedi.

"YENİ GİRENLER DAYANAMIYOR"

Acilde taşıma personeli olarak çalışan Caner Çoban, “Biz 5 kişilik iş yapıyoruz. Eleman alınıyor diyorlar. Eleman geliyor ama ertesi gün dayanamıyor, bırakıyor” dedi.

Ameliyathanede çalışan Selin Altan da şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığının ameliyathane için verdiği personel sayısı en az 110 iken biz 48 kişi çalışıyoruz. Ben ocak ayında ameliyathaneye geldim. Ocak ayından bugüne kadar 14 kişi işi bıraktı. Yerine gelen eleman sayısı ise 2.”

Ağır iş yükünden dolayı sağlık problemleri yaşadıklarını söyleyen Altan, “Kimimizin bel fıtığı çıktı kimimizin topuk dikeni. Günde 20-30 bin adım atıyoruz. Bulaş riskimiz çok yüksek. Şeflerimize hastanın bulaşlı olduğu bilgisinin verilmesine rağmen odayı temizleyen bize bunu bildirmiyor. Odayı temizleyip çıkıyoruz, ondan sonra öğreniyoruz” dedi.

"PROMOSYONLAR ŞİRKET KASASINA"

Asgari ücret aldıklarını ifade eden Altan şöyle devam etti: “Hepimizin çoluğu çocuğu var, çocuk yardımı almıyoruz. Banka promosyonlarını alamıyoruz. Bir yılı yaklaşan arkadaşlarımızın haberi olmadan girdi çıktı yapılıp yıllık izin hakları, tazminat hakları ellerinden alınıyor. Sorulduğunda ‘Hiçbir hakkınızı kaybetmediniz’ deniliyor ama senelik izin zamanı geldiğinde ‘Daha sizin bir yılınız daha dolmadı’ deniliyor. 20 TL günlük yol parası veriliyor. Ama Torbalı’dan, Sarnıç’tan gelen arkadaşlarımız var, yetmiyor.”

İş kazası da geçirdiğini belirten Altan, “Elime parça düştü. Bileğimde kılcal çatlak oluştuğunda müdürümüz ‘Biz çok ceza yiyoruz. Buna iş kazası mı yazalım?’ dediğinde ben de ‘Hatalı sollamadan trafik kazası yazabilirsiniz’ dedim” diye konuştu.

İTİRAZ EDENE İŞTEN ATMA TEHDİDİ

Morg bölümünde çalışan Emine Erman da “Morgun temizlemesine giriyorum ama bana koruyucu kıyafet verilmiyor. Genelde enfeksiyonlu cesetler oluyor. Ben orayı temizleyip çıktığımda beni yenidoğan bölümüne gönderiyorlar. Defalarca, bu bölümlere verilmemem gerektiğini söyledim” dedi.

Daha önce ayağını cam parçasının kestiğini hatırlatan Erman, “Bende suç bulundu. Neymiş, ben çöpü uzak tutmuşum, uzak tuttuğum için ayağıma değdirerek çalışmışım. Normalde ben zaten bu çöpü uzak tutamam, çöp hem benim boyumu aşıyor hem de ağır” dedi. Atık asansörünün de iki aydır çalışmadığını ve atıkların hasta asansöründe taşındığını vurgulayan Erman, “İş yükümüz çok ağır. Bu ağır iş yüküne karşı eylem yaptığımızda da tutanakla, işten atmayla tehdit edildik” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Bolivya’da darbe girişimi: Neler yaşandı, niye yaşandı, nasıl yenildi?

SONRAKİ HABER

CHP’li belediyelerde neler oluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa