27 Haziran 2024 05:00
Son Güncellenme Tarihi: 27 Haziran 2024 08:37

Açlık derinleşecek!

AKP’li Bakan Vedat Işıkhan, asgari ücrete zam yapılmayacağını; emekliye refah payı verilmeyeceğini açıkladı. Merkezin iyimser hedeflerine göre yoksulluk sınırı sene sonunda 69 bin 523 lira olacak.

Fotoğraf: Gebze İşçilerinin Sesi

Paylaş

AKP iktidarı milyonlarca asgari ücretlinin beklediği temmuz zammına kapıyı kapattı. Yıllık enflasyonun yüzde 75’i aştığı Türkiye’de emekçilerin yüzde 65’inin ücreti olan 17 bin 2 liralık asgari ücrete zam yapılmayacağı açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette artış olmayacağını belirtirken emekliler için refah payının gündemlerinde yer almadığını söyledi.

Işıkhan yeni asgari ücret görüşmelerinin aralık ayında başlayacağını belirtti.

BAKANA GÖRE GÖSTERGELER ÇOK OLUMLU

AKP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisindeki (TBMM)) grup toplantısı öncesi muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Işıkhan, “Asgari ücrette herhangi bir artış olamayacak. Geçen aralık ayında da biz bunu ifade ettik. Göstergeler de çok olumlu geliyor. İnşallah aralık ayında asgari ücreti belirlemek üzere bir araya geleceğiz” dedi.

EMEKLİYE REFAH PAYI YOK

Emekliye verilmesi planlanan refah payının ise gündemlerinde yer almadığını, sadece toplu sözleşme gereği artışlar yapılacağını söyledi. Işıkhan, “Refah payı ile ilgili şu an bir çalışmamız yok” diye konuştu.

AKP’Lİ DAĞ: TEMMUZDA ZAM YOK

AKP Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, salı günü yaptığı açıklamada, “Temmuz ayında asgari ücretle ilgili bir süreçle ilgili bir süreç olacak mı derseniz, olmayacak diyebilirim” şeklinde konuşmuştu.

MERKEZİN HEDEFLERİ ‘ÜCRETLER DAHA ÇOK ERİYECEK’ DİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 38. Yılın ilk 5 ayında resmi enflasyon yüzde 22.72’yi bulurken, yıl sonu hedefinin tutması için fiyatların aylık bazda ortalama yüzde 1.7 artış göstermesi gerekiyor.

Aralık ayı sonunda 17 bin 2 liralık asgari ücret eridi. Merkez Bankası projeksiyonu tutarsa aylık resmi enflasyon yüzde 1.7 olacak. Projeksiyona göre Türk-İş tarafından açıklanan ve ocak ayında 49 bin 19 lira olan yoksulluk sınırı 20 bin 500 lira artarak 69 bin 523 liraya çıkacak. Böylece yoksulluk sınırı ocak ayında asgari ücretin 2.8 katı iken, aralık ayına gelindiğinde 4 katına ulaşacak. Bir başka deyişe 4 asgari ücret dahi bir yoksulluk sınırı etmeyecek.

EN İYİMSER SENARYODA DAHİ AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ EZİP GEÇECEK

Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas ise açılacak. Türk-İş’in hazırladığı açlık sınırı verilerine göre yılın ilk 5 ayında açlık sınırı ortalama yüzde 5.63 arttı. Türk-İş’in aylık gıda enflasyonu artış hızı yüzde 3’e düşse dahi, fiyatlarda artış devam edecek. Nisanda asgari ücreti aşan açlık sınırı aralık ayında 23 bin 326 lira olacak.

Milyonlarca asgari ücretli, ocak ayında 15 bin 48 liralık açlık sınırından 2 bin lira üstünde ücret alırken, aralıkta 6 bin 324 altına düşecek. Buna göre asgari ücretlilerin ocak ayındaki alım gücünü koruması için dahi asgari ücrete en iyimser senaryoda dahi 6 bin 324 lira zam yapılması gerekiyor. Bu zam refah payını içermiyor.

MERKEZİN HEDEFLERİ TUTMUYOR

Merkez Bankasının hedefleri ile gerçekleşen enflasyon arasında ciddi fark bulunuyor. Merkez Bankasının 2021 başında enflasyon beklentisi yüzde 9.4 olmasına rağmen TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artışı 4 katı oldu.

2022’ye kadar enflasyon beklentisi sadece 2019 yılında yüzde 10’u aşmıştı. 2022 ve 2023 yıllarında ise enflasyon beklentisi sırasıyla yüzde 23.2 ve yüzde 22.3 oldu.

Ancak beklentiler başka gerçekler başka oldu. 2022 sonunda yıllık enflasyon yüzde 64.3 olurken 2023 sonunda 64.8 gerçekleşti.


EMEKLİYİ ERİTTİKÇE ERİTTİLER

HÜKÜMET emeklilere enflasyon farkı dışında her hangi bir artış yapılmayacağını duyurdu. Hükümetin yapılacağını söylediği yaklaşık yüzde 25’lik enflasyon farkı artışından da milyonlarca emekli, ‘kök’ aylığı düşük olduğu için yararlanamayacak. En düşük emekli maaşı olan 10 bin lirayı aynen almaya devam edecek.

Yıl sonunda emeklinin aldığı maaş pula dönecek. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 5 aylık yüzde 22.72’lik oranına göre 10 bin lira olan en düşük işçi emeklisinin aylığının alım gücü halihazırda 8 bin 149 liraya düşmüş durumda. Yıl sonunda hükümetin öngördüğü enflasyon oranı gerçekleşirse emeklinin alım gücü 7 bin 200 liraya gerileyecek.

YILLARDIR ERİTİLİYOR

AKP iktidara geldiği yıl en düşük işçi emeklisinin aylığı 257 liraydı; asgari ücretin yaklaşık 1.5 katı düzeyindeydi.

AKP hükümetleri şu adımlarla asgari ücretin  yüzde 58’ine geriletti:

  • Emekli aylıkları hesaplanırken (güncelleme katsayısında) GSYH artışının payını yüzde 100’den yüzde 30’a düşürdü.
  • Aylık bağlama oranlarını (ABO) düşürdü.
  • Emekli aylık artışlarını resmi enflasyona hapsetti.
  • Emekliye ekonomik büyümeden pay vermedi. (EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

İSDEMİR işçileri: Ek zam istiyoruz

SONRAKİ HABER

İran seçimlerinde son gelişme: Haşimi adaylıktan çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa