27 Haziran 2024 08:11
Son Güncellenme Tarihi: 27 Haziran 2024 08:37

Sefaletin istikrarı

Asgari ücrete ara zam yok, emekliye refah payı ödenmeyecek. Milyonlarca işçi ve kök maaşı düşük emekli tek kuruş zam almadan yıl sonunu getirecek!

Grafik: Evrensel

Paylaş

Çalışma Bakanı duyurdu; asgari ücrete ara zam yok, emekliye refah payı ödenmeyecek. Milyonlarca işçi ve kök maaşı düşük emekli tek kuruş zam almadan yıl sonunu getirecek! ‘Dereye su gelene kadar kurbağanın gözü patlar’ misali hükümetin ‘fiyat istikrarı’ hedefi gereği alım gücündeki sefalet ağırlaşacak.

ŞUBATA KADAR BEKLETECEKLER

Yıllık enflasyon yüzde 75’i aşmış olmasına rağmen, Bakan Vedat Işıkhan, emekçilerin yüzde 65’inin ücreti olan 17 bin liralık asgari ücrete zam yapılmayacağını, emekliler için ek zammın gündemlerinde olmadığını açıkladı; aralık ayında gündeme alınacağını belirtti. Bu durumda zamlı ücretler en erken önümüzdeki yılın şubat ayında cebe girecek!

PULA DÖNECEK

İlk 5 ayda yüzde 22.72’lik TÜİK enflasyonuna göre alım gücü 14 bin liranın altına gerileyen asgari ücret şayet Merkez Bankasının öngörüsü tutarsa her ay ortalama yüzde 1.7 oranında erimeye devam edecek. Yıl sonunda asgari ücretin alım gücü 12 bin 500 liraya düşecek.

AÇLIK UÇURUMU

Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas iyice açılacak. Yılın ilk 5 ayında gıda fiyatlarındaki ortalama yüzde 5.63’lük artış yüzde 3’e düşse dahi açlık sınırı yıl sonunda 23 bin lirayı aşacak; yüzde 1.7’lik en iyimser projeksiyona göre yoksulluk sınırı da 69 bin lirayı!

EMEKLİ PERİŞAN

Milyonlarca emekli, ‘kök’ aylığı düşük olduğu için, en düşük emekli maaşı olan 10 bin lirayı aynen almaya devam edecek. İlk 5 ayda, 8 bin 149 liraya gerileyen en düşük emekli aylığının alım gücü, iyimser tahminlerle yıl sonunda 7200 liraya kadar inecek.

KUŞA ÇEVİRDİLER

Akp, iktidara geldiğinde, 257 lira ile asgari ücretin 1.5 katı düzeyinde olan en düşük işçi emeklisinin aylığını şu adımlarla asgari ücretin yüzde 58’ine geriletti: Güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranlarını düşürdü, emekli aylık artışlarını resmi enflasyona hapsetti. 

MERKEZİN HEDEFLERİ HİÇ TUTMUYOR

Merkez Bankasının hedefleri ile gerçekleşen enflasyon arasında ciddi fark bulunuyor. Merkez Bankasının 2021 başında enflasyon beklentisi yüzde 9.4 olmasına rağmen TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artışı 4 katı oldu.

ÖNCEKİ HABER

İran seçimlerinde son gelişme: Haşimi adaylıktan çekildi

SONRAKİ HABER

Bahçelievler'de 30 yıldır kaçak binayı tespit edememişler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa