27 Haziran 2024 09:10

Bahçelievler'de 30 yıldır kaçak binayı tespit edememişler

Bahçelievler'de çöken binanın 1980'de inşa edildiği ve 3 kaçak kat eklendiği ortaya çıktı. Mahalle halkı bölgede benzer durumda çok sayıda bina olduğuna dikkat çekti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Andaç Aydın ARIDURU
İstanbul

İstanbul Bahçelievler’de Zafer Mahallesi Yadigar Sokak’ta bulunan 7 katlı binanın kolonlarından dün sabah 04.35 sularında ses gelmesi üzerine yapıda ikamet edenler telaşla binayı tahliye etti. Tahliyeden kısa süre sonra binada çökme yaşandı. Şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

Olaya ilişkin güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntülerde, binada oturanların sokağa çıkmasının ardından kısa süre içinde yapıda göçük yaşandığı görülüyor.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, binadaki çökmeye ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında çöken binada bilirkişi incelemesi yapılacağı öğrenildi. Göçük yaşanan binada başlatılan kontrollü yıkım da gün içinde tamamlandı. Yıkımın ardından enkaz kaldırma çalışmalarına başladı.

"BİNAYLA İLGİLİ BİZE BAŞVURU YAPILMADI"

Göçüğe ilişkin olay yerinde açıklama yapan Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır kısmen çöken binaya ilişkin belediyeye bir başvuru yapılmadığını savundu: “Yıkımı bekleyen bir bina değil, zaten eski. 3 katı 1994 yılında kaçak yapılmış. Bir an önce yıkılması gereken bir binaymış.”

Binaya sonradan yüzde 70 oranında kaçak kat eklendiğini söyleyen Bahadır, “İlçede buna benzer çok fazla bina yok. Karot alınmış, boşaltılması gereken böyle bina yok. Bizde sadece kentsel dönüşüme uğrayacak 265 bina var. Yani acil durumda olmayan 265 binayı yıkacağız” dedi.

SANİYELERLE ÖLÜMDEN KURTULDU

Çöken binada yaşayan yurttaşlar ve mahalleliler oturdukları binaların dayanıksızlığını vurguluyor. Çöken apartmanda oturan Fehime Aytemur, binanın yıkılmak üzere olduğunu duyunca oğlu ve hasta eşiyle birlikte dışarı çıktıklarını anlattı. Aytemur tam kapıdan çıkarken binanın çöktüğünü anlattı.

Aynı sokakta oturan ve ikamet ettikleri bina tedbiren boşaltılan Cihangir Şimşek de “Balkona çıktığımda herkesin aşağı indiğini gördüm. ‘Ne duruyorsunuz, bina yıkılacak’ dediler. Biz hazırlanıp aşağı inene kadar bina uçtu” diye konuştu.

Çöken apartmanın birinci katında yaşayan Sabahattin Kuzu, binanın eski olduğunu ve her an yıkılmaya müsait olduğunu düşündüğünden haftada 1-2 gün mecbur kaldıkça evde kaldığını anlattı. Apartman halkının binanın depreme dayanıksız olduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Kuzu ancak binaya ilişkin alınmış güncel bir deprem raporu olmadığını söyledi.

ÇÖKEN EVİN KİRASI 14 BİN LİRA

Binaya yeni taşındığını anlatan Ferhan Özdemir ise “Mal sahibi ve muhtara sordum, ev sağlam dediler. Deprem sigortası çıkarttık, elektrik ve su da bizim üstümüze. Yıkılan eve 14 bin TL kira ödüyordum” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE GERİ ÇEVİRMİŞ

Aynı sokaktaki başka bir binada ikamet eden Kazım Şengil, mahalledeki evlerin hemen hepsinin eski ve dayanıksız olduğunu ifade ederek riskin büyüklüğüne dikkat çekti. Şengil, kentsel dönüşümü istediklerini ancak yüksek maliyetleri karşılayamadıkları için çözümsüz kaldıklarını vurguladı. Kendi binalarının da riskli olduğunu; kentsel dönüşüm için belediyeye gittiklerini söyleyen Şengil, “Önce kendi aranızda anlaşın, biz bir şey yapamayız” denilerek geri çevrildiklerini söyledi.

Şengil, “İlla ölmemiz mi lazım? Ölürsem sorumlusu belediyelerdir” diyerek itildikleri açmaza tepki gösterdi. İkamet ettikleri binanın yanındaki kentsel dönüşüme giren bina nedeniyle apartmanlarının zarar gördüğünü, inşaatın temelini su bastığını, akan suyun kendi binalarını zayıflattığını anlatan Şengil, “Belediyeler bizi yargıya sevk ediyor, ‘Yapabileceğimiz bir şey yok’ diyor. Ben de evimiz kentsel dönüşüme girsin istiyorum ama imkanımız da yok. Bankadan kredi çeksem 1 liraya 3-5 lira faiz ödüyorum. Tek başıma çalışan bir insanım. 2 çocuk okutuyorum, nasıl olacak?​” diyerek isyan etti.

"SOKAKTAKİ TÜM BİNALAR AYNI"

Aynı sokakta bir tekstil atölyesinde çalışan İşçi Emine Turhan “Belediyeden kentsel dönüşüm için gelip binaları kontrol eden, dayanıklılığına bakan, yol gösteren yardımcı olan kimse yok. Bu sokaktaki binaların hepsinin durumu aynı” uyarısında bulundu.

Aynı atölyede çalışan Leyla Korel ise “Mahalledeki binaların balkonlarına baktığınızda durum anlaşılıyor. Binaların çoğu çürük, insanlar kendilerini güvende hissetmiyor” dedi.

AYNI GÜNDE 2 BİNA ÇÖKTÜ

Bahçelievler'de 4 katlı binanın çatısında çökme meydana geldi. Hürriyet Mahallesi Güngören Sokak'ta bulunan binanın çatı saçağı, henüz bilinmeyen bir nedenle çöktü.

Beton parçaları alt katın balkonuna ve zemine dağıldı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi.

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Sefaletin istikrarı

SONRAKİ HABER

Botla açıldıkları Van Gölü'nde kaybolan 4 kişi kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa