27 Haziran 2024 11:18

Esad, egemenlik şartını yineleyerek "Türkiye ile görüşmelere açığız" dedi

Beşar Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kendi toprakları üzerindeki egemenliğine saygı duyduğu takdirde ilişkilerin geliştirilmesine yönelik görüşmelere açık olduğunu söyledi.

Fotoğraflar: Beşar Esad (solda) Kremlin.ru CC BY 4.0 |  Recep Tayyip Erdoğan (sağda) DHA

Paylaş

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ile bir araya geldi. Suriye Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Esad, Suriye-Türkiye ilişkilerini iyileştirmeye yönelik her türlü çabanın temelinin Suriye'nin egemenliğine saygı duyulması olduğunu belirtti.

Esad, "Türkiye’nin, Suriye devletinin kendi toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdığı sürece Türkiye-Suriye ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik görüşmelere açık olduğunu" söyledi.

Lavrentiev de Rusya'nın Suriye ve Türkiye'yi kapsayan girişimlere desteğini ifade etti.

10 Mayıs 2023'te Rusya, İran, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları arasında, Ankara-Şam ilişkilerine yönelik bir yol haritasının hazırlanması için Moskova'da toplantı yapmıştı. Bu, Suriye savaşının başlangıcından bu yana üst düzey diplomatların ilk resmi toplantısıydı. Tarafların arasındaki ilk en üst düzey resmi temas Rusya’nın girişimiyle 28 Aralık 2022’de gerçekleştirilmişti. Dönemin Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Suriyeli muhataplarıyla başlattıkları görüşmeler kapsamında bazı ilerlemelerin olduğu Ankara tarafından açıklanmıştı.

Erdoğan geçen yıl temmuz ayında Esad'la görüşmelere kapıyı kapatmadığını ancak Suriye'den çekilmeyi reddettiğini söylemişti. Erdoğan, “Şu anda Suriye'de Esad maalesef Türkiye'nin Kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Bu tamamen onların bize yaklaşma şekliyle alakalı” demişti. Esad ise "Bizim amacımız Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi, Erdoğan'ın amacı ise Türkiye'nin Suriye'deki işgalinin meşrulaştırılması” diyerek yanıt vermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

11 yıl geçti: Ölüm emrini verenler şahit, biz ise mahkum olduk!

SONRAKİ HABER

DEDAŞ’ın hedef gösterdiği Eren: Susturmak istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa