27 Haziran 2024 13:10

TTB Kongresine günler kaldı: "Bugün birleşmek tarihsel sorumluluğumuzdur"

TTB'nin, 76. Seçimli Büyük Kongresine günler kaldı. TTB kadrolarına birleşme çağrısı yapan Dr. Özkavak, "TTB’nin kaybedilmesi, bilim dışılığın, piyasacı anlayışın TTB’yi ele geçirmesi demektir" dedi.

Görsel: TTB

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB), 28-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan 76. Seçimli Büyük Kongreye günler kaldı. İktidara yakın milliyetçi, ulusalcı, dinci ve gerici bileşenler seçime tek liste halinde girme kararı aldılar. TTB’de etkin olan sol, sosyalist ve demokrat yapılar ise şu an için seçime ayrı girecek görünüyor. Emek Hekim Hareketi'nden, Eskişehir Bilecik Tabip Odası YK üyesi Dr. Birtük Özkavak, ise TTB kadrolarına birleşme çağrısı yapıyor.

Dr. Özkavak, “Tarihsel bir sorumlulukla karşı karşıyayız. TTB’nin kaybedilmesi demek, bilim dışılığın, piyasacı anlayışın TTB’yi ele geçirmesi demektir. Bunun sorumluluğu ağır olur. İllerden çok sayıda hekimin ‘Birleşin’ çağrısını duymak gerek. Biz iyi hekimlikte ısrar eden hekimlerin bir parçası olarak, bu çağrının karşılık bulmasını istiyoruz” diyor.

Türkiye’de yaşanan ağır kriz koşullarından hekimlerin de etkilendiğine dikkat çeken Özkavak, “Sağlık emekçileri de süreçten olumsuz etkileniyorlar. Zor koşullarda, şiddete maruz kalarak çalışıyoruz” dedi. Hekimlerin yoksulluk sınırının altında bir ücretle çalıştığını, iyi hekimlik değerlerinin baskı altında olduğun ifade eden Özkavak, “Bilimsel eğitim ve akademi tamamen bilimdışılığa, şarlatanlığın ve her türlü piyasa dinamiklerinin kaderine terk edilmiş durumda. TTB böylesi bir ortamda yeniden seçime gidiyor” diye konuştu.

Çok sayıda hekimin TTB seçimlerini yakından takip ettiğini söyleyen Özkavak, “TTB’nin maruz kaldığı baskılar hekimlerce biliniyor. Böylesi bir dönemde biz hekimlerin haklarını savunmak için aday olan arkadaşlarımızın farklı listelerle seçime girmesini kaygı verici buluyoruz. İktidara yakın yapıların birleşerek bu seçime girdiğini görmek, kaygımızı derinleştiriyor” ifadelerini kullandı. Bilimsel, anadilde, eşit ve ücretsiz sağlık hizmetinin sağlanması için; hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele eden meslektaşlarının aralarındaki sorunu aşması çağrısı yaptı.

TARİHSEL SORUMLULUĞA ÇAĞRI

Emek Hekim Hareketi’nin bildirisi şöyle: “Türkiye tarihinin en ağır ekonomik sosyal krizlerinden birinin tam ortasındayız. Hayat pahalılığı yoksulluk görülmemiş ölçülerde derinleşiyor. Demokrasimiz ağır darbeler almaya insan hak ve özgürlükleri her geçen gün yok edilmeye devam ediyor.

Hekimler, sağlık emekçileri ağır çalışma koşulları altında, yoksulluk sınırının altında açlık sınırında ücretlere mahkûm edilmiş, açık bir şiddet ortamında tutulmaktadırlar. İyi hekimlik değerlerinin baskı altında tutulduğu, bilimsel eğitimin akademiden dışlandığı, her türlü bilim dışılığın şarlatanlığın hâkim kılındığı bir sürecin ortasındayız.

Tam da böyle bir zaman diliminde TTB Merkez Konseyi (MK) seçimlerine gidiyoruz. Uzun zamandır sağlık alanının piyasalaşmasına, bilimdışılığa karşı duran, hekimlik değerlerinin yıpratılmasına karşı duran, laik, bilimsel bir tıp eğitimi için mücadele eden ve ülkemizdeki demokrasi mücadelesinin en güçlü seslerinden biri olan TTB'nin önümüzdeki dönem yöneticileri belli olacak.

"TTB, İYİ HEKİMLİK DEĞERLERİNİ YOK ETMEK İSTEYENLERİN HEDEFİNDE"

TTB uzun yıllardır siyasi iktidarın ve sağlığı her anlamda piyasaya açmak iyi hekimlik değerlerini yok etmek isteyenlerin hedefinde. TTB sadece hekimlerin mesleki değerlerini, ekonomik haklarını koruyan, eğitimini geliştirmeye çalışan bir örgüt değil, tüm Türkiye'nin en önemli mücadele örgütlerinden biridir. İşçilerin emekçilerin ezilen halkların sağlık hakkının, barış ve demokrasi mücadelesinin en önemli örgütlerinden biridir.

Hafta sonu gerçekleşecek TTB MK seçimlerini, yalnızca hekimler değil bu ülkenin işçileri, emekçileri, demokrasi güçleri, sendikalar, meslek örgütleri ilgiyle heyecanla izliyor. Bu seçim süreci ülkenin genel ağır koşulları yanında, kendi öznelliği açısından da son derece kritiktir. Yıllardır TTB'yi yöneten halkın sağlık hakkından, demokrasiden, barıştan, iyi hekimlikten yana olan çizgi, bu seçimler öncesinde dağınık bir görüntü göstermektedir.

"GÜN BİRLEŞME GÜNÜDÜR"

İyi hekimliği, halkın sağlık hakkını barışı demokrasiyi savunan bunun için yıllardır mücadele eden anlayış birlikte davranıştan uzaklaştıkça, karşısında iktidarın, bilim dışılığın, piyasanın sözcüsü olan her türden güçler birleşmiş, tek liste olarak TTB MK'ya aday olmuşlardır.

Bizler Emek Hekim Hareketi olarak şu anki seçim sürecini kaygıyla karşılıyoruz. Tarihimizin en ağır yıkım koşullarından geçtiğimiz bu günlerde TTB MK seçimleri son derece önemlidir. TTB'nin mücadele çizgisinin (elbette var olan sorunları tartışıp aşarak) devam ettirilmesi, geliştirilmesi, sadece hekimlerin değil tüm sağlık emekçilerinin halkın beklentisidir. Bu anlamda hepimize önemli sorumluluklar düşmektedir. Delege dağılımına baktığımızda çok kritik bir noktada bulunulduğu açıktır. İyi hekimlik değerlerini, insanca yaşayacak ücretler için mücadeleyi, bilimi, barışı, laik demokratik bir ülkede kardeşçe yaşama mücadele çizgisini, herkese eşit ücretsiz nitelikli ana dilde sağlık hakkını savunmak geliştirmek için yönetimine aday olanlara çağrımızdır. Hekimlerin ve halkın gündeminde olmayan bireysel, grupsal tartışmaları, kırgınlıkları, sorunları bir kenara bırakıp tarihsel bir sorumlulukla seçimi riske atacak yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Gün birleşme günüdür. Ve herkes bu sorumlulukla hareket etmelidir.”

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Mustafa Erdem'den köy meydanının kiralanmasına tepki: İhaleyi iptal edin

SONRAKİ HABER

Eğitim Nöbeti 33. Gününde | “Öğretmenleri güvende hissettirecek şey söz değil, yasadır”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa