27 Haziran 2024 13:15

“Hekimlerin ilgisini yeniden kazanmalıyız”

TTB 76. Büyük Seçimli Kongresi’nde seçime giren“Tabip Odaları İnisiyatifi”nin adaylarından Dr. Bilge Ceydilek, hekimliğin ucuz ve itaate dayalı mekanik bir iş gücüne getirilmeye çalışıldığını söyledi.

Fotoğraf: Dr. Bilge Ceydilek | Kişisel arşiv

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 76. Büyük Seçimli Kongresi’nde seçime giren bir diğer liste “Tabip Odaları İnisiyatifi”. Listenin adaylarından Dr. Bilge Ceydilek hekimliği sermayenin çıkarlarına hizmet ettirmek isteyen politikalara karşı güçlü bir birlikteliğe ihtiyaç duyduklarını aksi takdirde halkın sağlık hakkının da yok edileceğini anlattı.

Hekimliğin ucuz ve itaate dayalı mekanik bir iş gücüne getirilmeye çalışıldığını söyleyen Ceydilek, “Toplumsal sözleşmenin sağlık alanında temellerini kaybettiği gerçeğiyle yüzleşerek ‘pozitif taleplerle vücuda getirilecek hayallerin hep birlikte yaratıcısı olalım’ istiyoruz” dedi. İçinde bulunduğumuz koşullarda tabip odaları, TTB ve diğer meslek örgütlerinin her zamankinden daha büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Dr. Ceydilek, Tabip Odaları İnisiyatifi’nin yeni dönem için amaç ve hedefleri şöyle anlattı: “TTB’nin ve hekim hareketinin yeniden güç kazanabilmesi için; demokratik bir işlerlikle hekimlerle ve toplumla güçlü, yaygın, geniş ve köklü bağlar kurmak zorunda olduğunu düşünüyoruz. Sağlık alanında birlikte emek verdiğimiz ekip arkadaşlarımızla aramızda yaratılmaya çalışılan yapay çatışmalara değil, sağlıklı bir toplum hedefi için dayanışmaya öncelik veriyoruz.”

“TTB YENİDEN MERKEZ HALİNE GELMELİ”

TTB’nin sağlık ve hekim hakları savunusuyla toplumsal sorumlulukları arasında bir öncelik sıralaması yapmadıklarını anlatan Ceydilek, hekimlerin odalara ilgisinin azaldığını ifade etti. Özellikle genç hekimlerin uzak durduğunu vurgulayan Ceydilek, hekimlerin dağınık ve umutsuz haline karşın TTB’nin yeniden bir merkez olması gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde doğacak sonuçların bedelinin ağır olacağını vurgulayan Ceydilek, TTB’ye başta sağlık emekçileri olmaz üzere toplumun yüzünü dönmesini hedeflediklerini söyledi.

Piyasaya düşürülmüş hekimlikten var olan değerlere sahip çıkarak kurtulabileceklerini ifade eden Ceydilek, TTB’nin iktidarın hedefinde olduğunu hatırlattı. Ankara Tabip Odası seçimlerinde zorlandıklarını anlan Ceydilek, “Hekimlerin odalarından uzaklaştığı bir dönemi gördük. Bunda bizlerin de eksiği var, hekimlere umut verememişiz. Böyle devam ederse sonraki seçimlerde odaları kazanmamız mümkün değil. TTB’yi de kazanmamız mümkün olmaz. Gücünü hekimlerden alan bir siyaseti hayata geçirmeliyiz. Hekimlerle kurulacak iletişim güçlendikçe iktidar karşısında muhalif sesimiz ve eylemlerimiz o derece güçlü olacaktır” dedi.

“SÖMÜRÜSÜZ VE SAVAŞSIZ BİR DÜNYA SAĞLIĞIN ÖN KOŞULU”

Çok sayıda ilden hekimlerin TTB’yi bölünen listelerle kaybetme korkusu yaşadığını sorduğumuz Ceydilek, “Elbette bizler de tek listeyle girilsin istiyoruz ama gelecek dönem hekim hareketinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir tek liste olmalı bu. Hattımız belli. Mevcut politikalara muhalifiz; demokratik, laik, eşit yurttaşlık temelinde özgür, savaşsız, sömürüsüz ve barış içinde bir Türkiye istiyoruz. Bunlar da sağlığın ön koşulları zaten. Bunun için güçlü bir TTB ve MK nasıl oluşturulabilir diye sorduğumuzda cevabımız 2 yıl boyunca seçilerek sorumluluk almış, tüm Türkiye’yi kucaklayan dağılımda yereldeki tabip odalarının seçilmiş heyetleriyle ve onların önerdiği adaylardan oluşacak bir Merkez Konsey bileşimiyle diye cevaplıyoruz. Bizler TTB’nin geleceğini düşünerek yola çıktık. Hafta sonu yapılacak seçim sonunda oda seçimlerinden itibaren bize destek veren geniş bir hekim kitlesine ve onlara umut olduğumuzu söyleyen genç hekimlerin yüzüne rahatça bakabilmek istiyoruz. Göreve geldiğimizde hekimler ve tabip odaları ile büyük işler başarabileceğimizi görüyoruz” diye konuştu.

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Av. Kerem Dikmen: Aileyi krize sokan LGBTİ’ler değil, sistemin ta kendisi

SONRAKİ HABER

"Propaganda" suçlamasıyla yargılanan gazeteci Elif Akgül beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa