27 Haziran 2024 14:12

“İzmir’in her yerinde emekçilerden kaçmak zorunda kalırsınız”

İzBB’de çalışan ve ikramiyeleri ödenmeyen kamu emekçilerinin mücadelesi devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde sosyal denge tazminatlarında kesintiye gidilen ve Ramazan Bayramı, 1 Mayıs ve Kurban Bayramı gibi ikramiyeleri ödenmeyen kamu emekçilerinin mücadelesi iş yerleri olan Kültürpark hollerde bugün de devam etti.

Emekçilerin görüşme ve müzakere taleplerinin İzBB Başkanı Cemil Tugay tarafından haftalardır karşılıksız bırakılması sebebiyle eylemde sıklıkla, “Cemil Tugay kaçma, masaya otur” sloganları atılırken, hol içerisinde İzmir Müzisyenler Derneği tarafından mini bir destek konseri verildi. Tüm Bel-Sen Genel Merkez’inden de katılımın olduğu eylemde Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt konuşma yaparken, basın metnini ise Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş okudu.

“EYLEMLERİ TEHDİTLERLE BİTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Cemil Tugay’ı Karşıyaka Belediyesi’ndeki anti-demokratik tutumlarından ve aylarca ödenmeyen maaşlardan tanıdıklarını belirten Keleş, “Ancak kendisi hâlâ İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçilerini tanımamakta ısrar ediyor olmalı ki İzmir Ticaret Odası’ndaki toplantıya girerken yaptığı jest ve mimikleri ile toplantı sırasında emekçilerle dalga geçer gibi yaptığı tehdit açıklamaları ile emekçileri hafife alma ve umursamama tavrını sürdürüyor, hali hazırda yarattığı toplu sözleşme yangınına körükle gidiyor. Cemil Tugay, yaptığı açıklama ile 4688 sayılı yasanın ve AKP iktidarının antidemokratik yasalarının arkasına sığınmakta, en hafif tabiriyle AKP diliyle konuşmaktadır. Emekçileri ‘Kurban Bayramı’nda 7 bin TL dolayındaki kazanılmış hakkınıza el koydum. Eğer benim istediğim sözleşmeyi imzalamazsanız 7 bin TL dolayındaki ücretinize de el koyarım’ diyerek tehdit etmek de baskılarla ve yanlış bilgilendirmelerle baş edemediği eylemleri tehditler ile bitirmeye çalışmaktadır” diye konuştu.

“CEMİL TUGAY HANGİ PARTİNİN BELEDİYE BAŞKANI?”

30 Haziran’da Gebze’de “Emek Mitingi” düzenleyecek olan CHP’ye de sorularının olduğunu belirten Keleş, “Cemil Tugay hangi partinin belediye başkanı? Partiniz, Emek Mitingi düzenlerken yoksul sınırı altında ücret alan kamu emekçilerini ‘maaşlarınızı biraz daha keserek sizleri açlık seviyesinde çalıştırırım’ diyen Cemil Tugay, partinizi temsil ediyor mu” diye sordu.

“İŞ BARIŞINI TESİS ETMEZSENİZ ÇALIŞACAK KİMSEYİ BULAMAZSINIZ”

Son olarak belediye yönetimine çağrıda bulunan Keleş, “Sakın anayasal haklarını kullanan emekçiler hakkında soruşturma açarak ‘Anayasa suçu’ işlemeyin! Aksi halde hali hazırda zaten bozmuş olduğunuz iş barışını tamamen ortadan kaldırırsınız. Eğer emekçilerin toplu sözleşme taleplerini görmezden gelmeye ve toplu sözleşme masasından kaçmaya devam ederseniz, dün İzmir Ticaret Odası’nda olduğu gibi İzmir’in her yerinde de kamu emekçilerinden kaçmak zorunda kalırsınız. Günlerdir karşınıza dikilen binlerce emekçi, dün sizi emekçilerden kaçırmak için uygulanan polis şiddetinden de haksız hukuksuz tehditlerinizden de korkmuyor. Eğer maaşlarımızda uyguladığınız hukuksuz kesintiden vazgeçmez ve iş barışını tesis etmezseniz bu belediyede çalışacak kimseyi de bulamazsınız” dedi.

“İKTİDARLA AYNI PARALELDE OLAMAZSINIZ”

Akabinde söz alan Genel Başkan Erdal Bozkurt, CHP’ye seslenerek, “Toplu sözleşmeyi ‘SDS’ diye tanımlayan iktidarla aynı paralelde olamazsınız, olmamalısınız. ‘Emek en yüce değerdir’ diyenler sosyal denge tazminatı değil, gerçek ve özgür bir toplu sözleşme yapılabilmesinin ön adımlarını bizimle birlikte atmalıdır ki ülkede demokrasi yerleşsin ve ülkede herkes insanca yaşayacak bir ücrete ve çalışma ortamına kavuşsun” dedi.

Sabahki eylemde Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, İzBB Başkanı Cemil Tugay ile telefonda görüştüğünü ve bugün için bir görüşme planlandığını belirtmişti. Başkan Tugay saat 15:30’a randevu verdi. Ancak Cemil Tugay’ın “Yalnızca Tüm Bel-Sen genel merkez yöneticileri ile görüşeceğini ve Tüm Bel-Sen İzmir Şube ile görüşmek istemediğini” belirtmesi üzerine görüşme iptal oldu. Öte yandan Tugay’ın “Zaten 3 Temmuz’da genel merkezimiz ile bir görüşme olacak, orada görüşürsünüz” dediği kaydedildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam