27 Haziran 2024 22:54

Bayır-Deştin köylüleri: 30 yıldır olduğu gibi; dostlar arasında doğanın tarafındayız!

Bayır ve Deştin köylüleri ile 167 farklı kurumun desteğiyle gerçekleştirilen eylemde, "30 yıldır olduğu gibi; dostlar arasında doğanın tarafındayız!" denildi.

Fotoğraf: Özvgü Yıldız/Evrensel

Reklam

Muğla'ya bağlı Bayır mahallesinde yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı mücadele eden Bayır, Deştin köylüleri, yaşam-doğa savunucuları, birçok sivil toplum kuruluşu ve emekten yana siyasi partiler bugün Sınırsızlık Meydanı'nda buluşarak, yaklaşık 20 gün önce çıkan başlayan karalama kampanyalarına karşı eylem yaptılar. Muğla Çimento firması tarafından başlatıldığı savunulan karalama kampanyasını protesto etmek için, birkaç gün önce imzaya sunulan ve 167 farklı kurum tarafından imzalanan metin Menteşe Sınırsızlık Meydanında kurulan kürsüden okundu.  

Metnin okunmasından önce kürsüye çıkan Marmaris Kent Konseyi üyesi Halime Şaman, "Deştinliler ne dedi, biz 30 yıldır mücadeleyi yürütüyoruz, bir tek şeyin hakkını aradık, Deştin fasulyesinin, göbek mantarının, zeytinin, tarlamızın ve toprağımızın. Mücadelemizden vazgeçmedik ve hukuki süreçte de mücadelemizi başarıya götürerek çimentocuların kapısına mührü astık" sözlerini dillendirdi.

"YAŞAM HAKKINI SAVUNANLARIN YANINDAYIZ"

Deştin Çevre Platformunda yer alan ve Deştin köylüsü olan Burcu Özdemir kitle adına açıklamayı okudu. Açıklamada şu sözlere yer verildi;

"Kâr hırsıyla gözleri dönmüş bir avuç sermayedarın yaşam savunucuları için yürüttüğü kirli iftira kampanyasını kınıyor, saldırının hedefine konulan onurlu Deştin Çevre Platformu üyelerinin yanında yer alıyoruz.

Ülkemizin her köşesinde ve ilimiz Muğla topraklarında yer altı ve yer üstü varlıklarına göz dikmiş, bu uğurda sularımızı, havamızı kirleten; yaşamımızı yok eden zalimlerin çabaları boşunadır. Çünkü biz yaşam hakkını savunanların, halkın yanındayız...

Türlü maskeler ardına saklanan kalemler, gazeteci kılığına bürünmüşler eliyle yazdırdığınız yazılar, yalan haberler, bu ülkenin onuru olmuş yaşam savunucularına yönelik karalama çabalarınız güneşi balçıkla sıvamaya benziyor.

Deştin-Bayır köylüleri başta olmak üzere binlerce insan çimentonun grisine karşın zeytinin yeşili için on yıllardan beri mücadele vermekte. Ormanın can evine kurulmak istenen çimento fabrikası karşısında hukuk yoluyla haklarını aradıkları mahkemeler son kararı vermiş, çimento fabrikasının doğayı, yaşamı yok edeceğine hükmetmiş ve kapısına kilit vurmuştur.

Hukuk yoluyla defalarca yenilen sermaye, davamızı savunan iki avukatı da dahil ettiği karalama kampanyaları ile bizi birbirimize düşürmeye, 30 yıllık yoldaşlığımızı bozmaya, böylece bu mücadeleyi çökertmeye çalışıyor. Bu oyunu görüyor ve ifşa ediyoruz. Ancak bilin ki karalama kampanyanızın halkın bağrında yer tutmuş arkadaşlarımızla daha da kenetlenmemiz dışında bir etkisi yoktur. Arkadaşlarımızın yaşamı savunmak uğruna katlandıkları fedakarlığa yalnız bizler değil Deştin'in dereleri, Kaz Dağları'nın sincapları, Akbelen'in kuşları tanıktır. Tekrarlamaktan onur duyuyoruz: Hepimiz Haluk Özsoy, Nuray Şahbudak, İsmail Şener, Kadriye Tuncaelli, Mustafa Tuncaelli, Ferah Gümüş'üz. Dostların arasında, doğanın tarafındayız."

"HALKIN YANINDA YER ALIN"

Deştin köylüsü Mehmet Uyan açıklamadan sonra söz alarak, "20 yılı aşkın süredir bir aradayız, Yerkesik'te Yatağan'da çimentoculara karşıydık, Deştin'de, Bayır'da tüm çimento şirketlerine karşıyız" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un açıklamalarını örnek veren Uyan, "Fransa topraklarında çimento fabrikası olmadığı için övünen Macron'un sözlerine karşılık, doğa düşmanı fosil yakıt tüketen bu fabrikaları bizim gibi ülkelerde yaptırıyorlar" diyerek tepki gösterdi.

"Menteşe ve Çine arasında bulunan 50 köyün bu fabrikadan etkileneceğini, çimentocu şirketin hazırlattığı ÇED raporundan öğreniyoruz" diyen Uyan, şöyle devam etti: "Karalama kampanyalarına alet olan gazetelerin ve çalışanlarının bu bilgiler ışığında haber yapmasını halkın ve haklının yanında yer almasını bekliyoruz."

"MUĞLA'DA SÖKMEZ"

Daha sonra söz alan Deştin Çevre Platformu üyesi Haluk Özsoy ise "Hukuki ve toplumsal anlamda her adımda kazandığımız ve mahkemeler yolu üzerinden hiçbir umudu kalmayan çimentocuların, son zamanlarda hakkımızda türlü araçlarıyla başlattığı karalama ve iftira kampanyalarıyla karşı karşıyayız" diye konuştu. Özsoy, "Ayrıca bu karanlık yöntemler başka şehirlerde işe yaramış olabilir fakat Muğla'da sökmez" ifadelerini kullandı.

Özsoy son olarak şu çağrıyı yaptı: "Belli ki sizin kendinize ve çocuklarınıza onurlu bir gelecek bırakmak gibi bir derdiniz yok, yalnız şunu bilin ki bizler sizin çocuklarınıza da onurlu bir gelecek bırakmak için mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz."

"Deştin çayı özgür akacak", "Dostların arasında doğanın tarafındayız" sloganlarının sık sık tekrarlandığı eylemde; Akbelen-İkizköy Muhtarı ve direnişçilerinden Nejla Işık, Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Dersim Eski Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Milas 78'liler Derneği sözcüsü Nevzat Çağlar Tüfekçi de kürsüde söz alarak destek mesajlarını ilettiler. Yapılan açıklamaların ardından eylem sona erdi. (Muğla/EVRENSEL)

 

Reklam