28 Haziran 2024 00:42

Ortaca Emek ve Demokrasi Platformu: Geçinemiyoruz, artık yeter!

Ortaca Emek ve Demokrasi Güçleri, "Ücretlere zam, insanca yaşam" talebiyle açıklama gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ortaca Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri yaptığı açıklamada; "Ücretlere Temmuzda zam, insanca yaşam talebiyle alanlardayız" dedi.

İktidarın kemer sıkma politikası kapsamında açlık sınırının altında kalan asgari ücretlere Temmuz zammı yapmayacağını açıklaması üzerine Ortaca Emek ve Demokrasi Güçleri, Cumhuriyet Meydanında "ücretlere zam, insanca yaşam" talebiyle açıklama gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamayı Ali Ertik okudu. Ali Ertik, AKP'nin yıllardır uyguladığı ekonomik politikanın sonucu ortaya çıkan ekonomik krizin faturasını işçi ve emekçi halkın sırtına yüklemek istediğinin ifade ederek, Şimşek programı olarak sunulan kemer sıkma programının, işçi ve emekçileri, emeklileri değil; sermaye çevrelerini koruduğunu belirtti.

"MEVCUT ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜNÜ KORUMAK İÇİN BİLE MÜCADELE ETMEK ŞART"

Türkiye'de milyonlarca emeklinin ayın sonunu getiremediğini, borcu borçla kapatmak zorunda olduğunu belirten Ertik, mevcut asgari ücretin alım gücünü korumak için bile mücadele etmek gerektiğini sözlerine ekledi.

İktidarın enflasyonla mücadelede buldukları çözümün asgari ücrete Temmuz'da zam yapmamak olduğunu ifade ifade eden Ertik, "Bu utanmazlıktır, emekçi düşmanlığıdır. Bu, Ocak ayında aldığımız ücretlerin alım gücünün dört de birini kaybettiğimiz anlamına geliyor. Yıl sonuna kadar alım gücümüz katlanarak daha da düşecektir" dedi.

"ENFLASYONUN NEDENİ ASGARİ ÜCRET ARTIŞI DEĞİLDİR"

"Emekçilerin milli gelirden aldığı pay %30, patronların %70 iken, enflasyonu arttıran asgari ücret artışı ve bizim harcamalarımız olamaz" diyen Ertik, "Enflasyonun nedeni ithal girdi maliyetleri (%40) ve şirketlerin aşırı karlarıdır" ifadelerini kullandı.

"ENFLASYONUN NEDENİ AZAMİ KAR VE RANTTIR"

"Enflasyonun nedeni alım gücü giderek düşen, enflasyonun altında ezilen emekçilerin ücretleri değildir" açıklaması yapan Ertik, "Askeri harcamalar, saray bürokrasisinin harcamaları, yandaşlara ve sermaye çevrelerine teşvikler, vergi afları, yap işlet modeli ile aktarılan neredeyse karşılıksız kredilerle TL'nin değersizleştirilmesi ve tekellerin bu ortamı fırsata çevirip elde ettiği aşırı karlardır" dedi.

Enflasyonun kazananı, bankalar, büyük şirketler, tekellerdir, kaybedeni ise emekçi halktır diyen Ertik, "Enflasyon düşürülmek isteniyorsa, yükü sermaye üstlenmelidir.  Tasarruf yapılacaksa, rekor karlar elde eden tekeller, rant çevreleri üstlenmelidir" ifadelerine yer verdi.

"ŞİRKETLER BÜYÜYOR BİZİM EKMEĞİMİZ KÜÇÜLÜYORUZ"

"Bizler, su ya da elektrik faturasını ödemekte zorlanırken, afetzede yurttaşların dahi vergi borçları silinmezken, patronların vergi borçlarını silen, teşvik üstüne teşvik veren siyasi iktidarı hatırlıyoruz" diye belirten Ertik, "Kaynak emekçinin değil, patronların cebinde. Patronlardan almadığınız vergileri alın, tekellerin karlarına el koyun, emekçinin boğazını sıkmaktan vazgeçin artık" dedi.

Ertik, geçinemediklerini belirterek, Temmuz'da asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlere, zam yapılması, işçi ve emekçilerin ücretlerinin insanca yaşayacak seviyeye çıkarılması çağrısı yaptı.

Sık sık atılan "Sermayeye değil emekçiye bütçe", "Savaşa değil, eğitime bütçe" sloganları ve halaylarla açıklama sona erdi. (Muğla/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hasta tutsağın cenazesi yaraları açık bir şekilde ailesine teslim edildi

SONRAKİ HABER

AB’yi gelecek 5 yıl tartışmalı isimler yönetecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa