28 Haziran 2024 01:56

Mersin ve Silifke’de kadınlar, "Kadın katliamını durdurun!" dedi

Mersin Kadın Platformu, bir günde 8 kadının erkekler tarafından katledilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf Evrensel

Paylaş

Mersin Kadın Platformu, bir günde 8 kadının erkekler tarafından katledilmesine tepki göstererek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. “Aileyi koruyan politikalarınız kadınları öldürüyor” yazılı pankartın açıldığı eylemde öldürülen kadınların fotoğrafları taşındı. Burada yapılan basın açıklamasında iktidarın kadın düşmanı söylem ve politikalarına dikkat çekildi. Açıklamayı platform adına Çiğdem Göksoy okudu. Açıklamanın ardından katledilen kadınlar için müdürlük önüne sembolik olarak ayakkabı bırakıldı.

 "CEZASIZLIKLA KATİLLER CESARETLENDİRİLİYOR”

Göksoy, kadına karşı şiddetin ve ayrımcılığın körüklendiğini, 'Aileyi korumak', 'boşanmaları önlemek' gibi bahanelerle mevcut yasaların hedef gösterildiğini, kadın düşmanı söylem ve politikalarından cesaret alan erkeklerin kadınları katletmeye devam ettiğini söyledi.

Son birkaç günde birçok kadının katledildiğini, bu kadınların hepsinin de evli olduğu, boşanma aşamasında olduğu ya da boşandığı erkekler tarafından öldürüldüğünü belirten Göksoy, “Faillerin tek olmadığını biliyoruz, fail kadın düşmanı politikalarla kazanılmış haklarımıza göz diken iktidar ve onun ortaklarıdır” dedi.

“KATLEDİLEN KADINLARDAN YETKİLİLER SORUMLU”

İktidara sorumluluğunu hatırlatan Göksoy, şu ifadelere yer verdi:

“Katledilen kız kardeşlerimizden siz sorumlusunuz. Aileyi kutsayarak, boşanmaları engelleyerek hayatlarımıza kast etmekten vazgeçin. Bu katliamı durdurun. Kadın düşmanlığının, ayrımcılığın ve erkek şiddetinin son bulması için İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmeli ve 6284 etkin şekilde uygulanmalıdır. 9’uncu Yargı paketini geri çekin, hayatlarımızı pazarlık konusu haline getirmekten vazgeçin! Hayatlarımızdan, kazanılmış haklarımızdan ve 6284’ten vazgeçmeyeceğiz. Hayatlarımız kutsal ailenize, hayatlarımız torba yasalarınıza sığmaz! Katledilen kadınların isyanını kuşanarak yaşamlarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

"Kadına Şiddete Hayır!", "Kadın Cinayetlerini Durdurun!" Çağrısıyla eylem yapan kadınlar, Silifke Kent Kadın İnsiyatifi’nin çağrısıyla saat 18.00'de Silifke Anıt Meydanında açıklama yaptı. Açıklamaya STK’ler destek verdi. “Kadın cinayetleri politiktir” “ILO’nun şiddet ve tacizi önlemesi sözleşmesi imzalansın“, "Kadınız, anayız şiddete karşıyız”, “Bize rahat yoksa size de yok” dövizleri taşındı. Açıklamayı Silifke Kent Kadın Konseyi adına KESK temsilcisi Şerife Coşkun okudu.

Kadın cinayetlerinin artarak devem ettiğini, 23 Haziran’da 24 saatte 8 kadın hayattan koparıldı hatırlatan Coşkun; “Gün geçmiyor ki kadın ya boşanmak istediği erkek tarafından, ya teklifini kabul etmediği erkek tarafından ya da boşandığı erkek tarafından öldürüldüğü haberlerini duymayalım. Reddedilmeyi kabullenemeyen, kadının kendi malı gibi gören, isteğine ulaşamayınca canileşen erkeklerin şiddetinden bıktık! Kadınları şiddete karşı koruyacak tedbirlerin alınması ve faillerin cezalandırılması caydırıcı olmalıdır. Kadını koruyan 6284 sayılı yasa, tam anlamıyla gözetilip uygulanmalı ve taviz verilmemelidir. Aile Mahkemeleri bu yasanın koruyucusu ve uygulayıcısı olarak güvenli adımlar atmakla yükümlüdür”diye konuştu.

"Hep birlikte güçlüyüz" diyen Coşkun sözlerinin devamında “Yerel yönetimlerden başlayarak tüm Türkiye’ye,tüm dünyaya sesimizi duyurup yasal haklarımızı korumaya yönelik mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadın cinayetlerini büyük ölçüde azaltacağına inandığımız bireysel silahlanma engellensin”dedi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AB’yi gelecek 5 yıl tartışmalı isimler yönetecek

SONRAKİ HABER

Tekirdağ'da elektrik trafosunun patlaması sonucu yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa