28 Haziran 2024 15:31

AB, Enerji Şartı Anlaşması'ndan çekiliyor

AB, enerji sektöründeki yatırımları korumayı hedefleyen Enerji Şartı Anlaşması'ndan çıkış için bildirimde bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, AB Dönem Başkanı Belçika'nın Birliği temsilen Enerji Şartı Anlaşması'ndan çıkılması için yazılı resmi bildirimde bulunduğunu açıkladı.

Açıklamada, AB'nin anlaşmadan çekilmek için gereken son adımı attığına işaret edilerek, bildirimin ardından 1 yıl sonunda AB'nin Enerji Şartı Anlaşması'ndan çıkmış olacağı kaydedildi.

Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten de konuyla ilgili açıklamasında, “Üye ülkeler arasında varılan siyasi uzlaşı kapsamında AB ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) 1 yıl içinde Enerji Şartı Anlaşması'ndan ayrılacak” değerlendirmesinde bulundu.

TEPKİLERE NEDEN OLMUŞTU

Enerji sektöründeki sınır ötesi yatırımları 'korumak' gerekçesiyle 1994'te imzalanan Enerji Şartı Anlaşması 1998'de yürürlüğe girdi.

Anlaşma, fosil yakıtlar da dahil olmak üzere enerji sektöründeki yabancı yatırımcılara koruma sağlıyordu. Halihazırda 50 ülke, AB ve Euratom tarafından onaylanmış anlaşma, son dönemde yoğun biçimde tartışılıyor.

Anlaşmanın özellikle fosil yakıt şirketlerinin yatırımlarını korumalarında kullanılması pek çok ülkede tepkilere neden olmuştu.

Anlaşmada, AB ülkelerini ayrılmaları durumunda dahi mevcut fosil yakıt yatırımlarını 20 yıl boyunca koruyacak sonlandırma hükmü bulunuyor.

İtalya'nın 2016'da ayrıldığı anlaşmadan, Almanya, Fransa, İspanya, Danimarka, Lüksemburg, Hollanda ve Polonya gibi ülkeler çekilmeyi planlıyordu.

Avrupa Parlamentosu nisan ayında anlaşmadan çıkışı kabul etmiş, üye ülkeler de mayıs ayında bunu onaylamıştı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Dünyada 16-24 Haziran'da 5 milyar insan aşırı sıcaklardan etkilendi

SONRAKİ HABER

Bingöl'ün iki ilçesinde orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa