28 Haziran 2024 16:07

LGS sonuçları açıklandı; 5 öğrenciden biri yerleşecek: Yüz binlerce çocuğa niteliksiz eğitim

LGS sonuçlarına göre sınava giren her 5 öğrenciden 1’i nitelikli liselere girebiliyor. Eğitim Sen, sosyoekonomik farklılıkların yarattığı eşitsizliklerin yakıcı hale geldiğini belirtti.

LGS sonuçları açıklandı; 5 öğrenciden biri yerleşecek: Yüz binlerce çocuğa niteliksiz eğitim

Fotoğraf: Milli Eğitim Bakanlığı

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 2 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sitesinde açıklandı.

MEB’den yapılan yazılı açıklamaya göre sınava başvuran 1 milyon 38 bin 544 öğrencinin 992 bin 906'sı sınava katıldı, sınava katılım oranı yüzde 95,.61 olarak gerçekleşti. Lise tercih süreci de bugün başlatıldı. Lise tercihleri, 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00'ye kadar devam edecek. LGS yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da açıklanacak.

TAM PUAN ALAN SAYISI AZALDI

Sonuçlara göre 352 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Geçen yıl 500 tam puan alan öğrenci sayısı 562’ydi. Öğrencilerin yüzde 83.85'i yerel, yüzde 16.15'i ise merkezi yerleştirme sınav puanıyla kayıt yaptıracak. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak okul sayısı 2 bin 525, bu okulların kontenjanı ise 203 bin 638.

Bu sayı sınava giren her 5 öğrenciden 4’ünün nitelikli liselere yerleşemeyeceği anlamına geliyor. 834 bin öğrenci ikamete göre kayıt alan imam hatip lisesi, meslek lisesi ya da Anadolu liselerine yerleştirilecek.

Bakanlığın verilerine göre Türkiye’de toplam 4 bin 306 mesleki ve teknik eğitim veren lise bulunuyor. Bu okullarım toplam kontenjanı ise 1 milyon 772 bin 627. Dini eğitim veren imam hatip liselerinin sayısı ise 1715. Bu okulların toplam kontenjanı ise 579 bin 306.

"TAM PUAN ALANLARIN ÇOĞU ÖZEL OKULLU"

Sonuçları geçtiğimiz yılın verileri ile karşılaştıran Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, “2023’te LGS’ye 1 milyon 246 bin 465 öğrenci başvururken sınava 1 milyon 30 bin 195 öğrenci girmişti. Bu yıl ise sınava başvuran 1 milyon 38 bin 544 öğrencinin 992 bin 906'sı sınava katıldı. Geçtiğimiz yıl 562 öğrenci 500 tam puan alırken bu yıl 352 öğrenci, tam puan almıştır” dedi.

Tam puan alan ve yüzde 1-2’lik dilimlere giren 352 öğrencinin çoğunun özel okul çıkışlı olduğunu söyleyen İldeş, “Bu eğitimin niteliğinin bile isteye kaydırıldığı yere işaret etmesi açısından çok önemli. Sosyoekonomik farklılıkların yarattığı eşitsizlikler her sene dile getirilmesine rağmen yakıcılığını korumakta. 14-15 yaşındaki çocuklar ağır sınav stresi ile pedagojiden uzak, bireysel yeteneklerin öne çıkarılmadığı bir yerleştirme sistemi ile karşı karşıya bırakılmaktadır” dedi.

YÜZDE 84’E NİTELİKSİZ EĞİTİM

Sınava giren öğrencilerin yüzde 84’ünün bakanlığın ifadesiyle ‘nitelik’ten yoksun bir ortaöğretim kurumuna yerleşeceğine dikkat çeken İldeş, “Eğitimcilerin yaşadığı sıkıntılar, öğrencilerin ‘Başaramadım’ mutsuzluğu ile birleşmiştir. Bu sistem değiştirilmeli bireysel ilgi ve yeteneklerin ön plana çıktığı bir yerleştirme hayata geçmelidir. Bakanlık öğrencilerin başarı oranlarını hızlıca paylaşmalı, çıkacağı sonuç üzerinden şapkasını önüne alıp düşünmelidir” dedi.

"ÖĞRENCİLERİN YETENEKLERİ YOK SAYILIYOR"

Mevcut sınav sistemiyle öğrencilerin ilgi, bilgi, beceri ve farklı yeteneklerinin yok sayıldığını belirten Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay da ilave ders ve materyale ulaşamayan öğrencilerin okullarda ek ders yerine dini içerikli dersler görmesinin eğitimdeki eşitsizliği artırdığını vurguladı.

Sanat, spor gibi öğrencilerin yeteneklerini keşfetmeye yönelik birçok dersin müfredat dışına itildiğini söyleyen Özbay, “Bu yaş grubundaki çocuklar için okulların nitelikli ve niteliksiz olarak ayrıştırıldığı, dolayısıyla çocukların da nitelikli ya da niteliksiz olarak kodlandığı bir sistem çocuklarımızın psikolojilerini de etkiliyor. Bu, eğitim bilimi açısından çok tehlikeli ve çocukların gelecek yaşamları açısından ciddi travmaların zeminini oluşturuyor” dedi.

"EŞİTSİZLİK HAD SAFHADA"

Sınavda doğru yanıt sayılarının her geçen gün düştüğünü vurgulayan Özbay “Hal böyleyken yeni müfredatla zorunlu seçmeli olarak gelmiş derslere baktığımızda daha çok siyasal İslamcılığın belli bir dini ve uygulamalarını dayattığı anlayış var. Çocukların eşit bir biçimde eğitime ulaşmasını da yok eden bir durum. Çünkü sonuçlara baktığımızda, yüksek puanla yerleşen öğrencilerin aile durumlarının daha iyi olduğu, ailenin yardımcı kaynak alabildiği, destek aldırabilen aileler görüyoruz. Başta yoksul ailelerin çocukları olmak üzere ilave derse ve materyale ulaşamayan öğrenciler için okullarda bu derslerde yardımcı olabilmek yerine dini içerikli derslerle baskı kuruyor” ifadelerini kullandı.

SINIRLI VERİ ADAYLARI ZORA SOKUYOR

Önceki yıllarda sınav sonuçlarına dair detaylı veri yayınlayan MEB bu yıl sınırlı veri paylaştı. Bu durum sınava dair makro ölçekli bir analiz yapılmasının önüne geçiyor. Eğitimin niteliği üzerine tartışma yürütmeye imkan veren “sıfır çeken sayısı”, “derslere göre net sayıları” gibi detayların paylaşılmamış olması eğitim sistemi üzerine genel bir değerlendirme yapılabilmesini engelliyor.

Bu durum aynı zamanda sınava giren adayların isabetli tercihlerde bulunma imkanını da sınırlıyor. Sonuçlarda Türkiye ve il sıralamaları ile puan skalasına göre yığılmaların açıklanmamış olması; adaylara yalnızca bulundukları yüzdelik dilimin bildirilmesi öğrenci ve velileri zor durumda bırakıyor.

LGS ile ilgili olarak her türlü ayrıntı bilgiye sahip olan bakanlığın sınırlı veri açıklaması şeffaflık tartışmalarının fitilini ateşliyor.

Eğitim Yazarı Abbas Güçlü bu durumu şöyle açıkladı: “Yüzdelik dilim üzerinden sıranızı yaklaşık olarak şöyle bulabilirsiniz: Sınava 993 bin kişi girdi, 100’e bölün, yüzdelik diliminizle çarpın! Örneğin 0.15’lik yüzdelik dilimdeyseniz, sıranız yaklaşık olarak 993.000:100x0.15=1489. Ama aynı puanda kaç kişi var, asıl önemli olan o! Neden önemli? Eğer kontenjan sınırındaysanız, aynı puana sahip olmalarına rağmen adaylardan biri A okuluna giriyor, diğeri giremiyor da o yüzden”

TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZU AÇIKLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı “2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nu da bakanlığın sitesinden açıkladı. Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.

Yerel yerleştirme işlemleri de okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre gerçekleştirilecek. Merkezi sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor.

TELKİN BAŞINA PROMOSYON(!)

Öğrenciler eleme sınavı ile meslek liseleri ve imam hatiplere itilirken dün yayımlanan bir haber de bu politikanın sistematik yanına işaret ediyor. Habere göre öğrencileri imam hatip liselerine yönlendiren öğretmenlere, 3 bin TL masraf bedeli ve başarı belgesi verileceği öğrenildi. Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden okul müdürlerine gönderilen mesajda “Bir öğrencinin imam hatipli olmasının nesilleri etkileyen bir İslami hizmet olacağının şuurunda olan arkadaşlarla özel görüşelim” denildi.

Evrensel'i Takip Et