29 Haziran 2024 01:44

LGS yeteneği değil dikkati ölçüyor!

Öğrendiğimizi uygulama becerisini ölçmüyor, test şeklinde olduğu için de sorunun bir yerini kaçırınca tamamı gidiyor. Herhangi bir telafisi olan bir sınav da değil.

Fotoğraf: Milli Eğitim Bakanlığı

Paylaş

Ayçe İdil OKATAN

Tuzla/İstanbul

 

LGS hakkında ne düşünüyorsun?

LGS’nin yeteneği değil dikkati ölçtüğünü düşünüyorum, bu yüzden gereksiz bir sınav. Öğrendiğimizi uygulama becerisini ölçmüyor, test şeklinde olduğu için de sorunun bir yerini kaçırınca tamamı gidiyor. Herhangi bir telafisi olan bir sınav da değil. Sene başından itibaren çok fazla kaygı yüklüyor insana.

Sınavın tüm sekizinci sınıf öğrencilerine zorunlu olmamasını nasıl değerlendiriyorsun? Sence bu sınava ek olarak özel okulların kendi sınavını yapması gerekli mi?

Sınava girme zorunluluğu olmaması bence iyi. Böylece sınava sadece bir iddiası olanlar girebiliyor ve süreç daha eleyici ilerleyebiliyor. Aynı şekilde özel okulların LGS sonrası kendi sınavlarını yapmalarını da mantıklı buluyorum, zaten böylece burs verebiliyorlar. Sınavın içeriği yeterince eleyici olmadığında ikinci sınava girmek başarılı öğrencilere daha iyi şartlar altında okumak için bir şans daha veriyor. Bu süreci takip etmekte annem ve öğretmenlerim bana yardımcı oluyor ama çevresinde bu sınavların başvurularını ve tarihlerini takip etmeye yardımcı olacak kişiler veya imkanlar olmayan öğrenciler için dezavantaj da yaratıyor.

Sınava nasıl hazırlandın?

Sınava hazırlanırken fen, Türkçe ve matematik için kursa gittim.

Okuldaki derslerle kurstaki hazırlık sürecini nasıl değerlendiriyorsun?

Kurs okuldan daha yararlıydı, çünkü okulda uzun uzun anlatılan konular kursta nokta atışı şeklinde sınava odaklı olarak işleniyordu. Sekizinci sınıfta da asıl önemli olan soru çözebilmek olduğu için okuldan ziyade kurs daha faydalı oldu. Ayrıca okulda sınıfta 33 kişi varken kursta derse göre 15-20 kişi oluyordu bir sınıfta. Böylece hocalar öğrencilerle daha iyi ilgilenebiliyordu. Ayrıca okuldaki sınıfta tüm öğrenciler LGS’ye hazırlanmadığı için dersin odağı değişebiliyor ya da ders daha yavaş işlenebiliyordu. Kursa giden herkes zaten sınava girecek. Bu da kurs veya özel ders gibi imkanlardan yararlanamayan öğrenciler için kötü oluyor.

Engelli raporu olan bir öğrenci olarak sana tanınan imkanları nasıl değerlendiriyorsun?

Engelli raporu olan öğrencilerin sınava tek başlarına oldukları bir sınıfta ek süreyle girmesini doğru buluyorum. Ek sürenin verilmesi, durumundan dolayı sorularda daha yavaş ilerleyen öğrenciler için diğer öğrencilerle eşit imkanlar yaratıyor. Sınava girdiğim okulda da tüm sınıflarda benim gibi öğrenciler vardı. Okuldaki ve kurstaki denemelerde dikkatimin dağıldığı ve zorlandığım oluyordu. Okulun da böyle ayarlanması mantıklı olmuş, normal sürede diğer sınıflardan çıkan öğrenciler ses yapıp dikkat dağıtabileceği için.

ÖNCEKİ HABER

Filistin’in kaderi ve tayini

SONRAKİ HABER

Sandıklar ve savaşlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa