29 Haziran 2024 09:11

Karası bize kaldı

Türkiye, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele etmediği gerekçesiyle 2021’de alındığı "gri liste"den çıkarıldı. Şimşek, listeye AKP döneminde girilmemiş gibi "başardık" mesajı attı.

Fotoğraflar: AA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı gerekçesiyle 2021 yılında alındığı “gri liste”den çıktığını duyurdu. Genel kurulda sunum yapan Maliye Bakanı Şimşek, “Başardık” dedi, İçişleri Bakanı “Hainlerle mücadelemiz sürecek” açıklamasını yaptı. Muhalefet partileri “Gri listeye kim soktu?​” diye tepki gösterdi.

Uyguladığı acı reçeteyle uluslararası sermayenin bu "af" ilanında büyük pay sahibi olan Bakan Mehmet Şimşek, listeye AKP döneminde girilmemiş gibi “Başardık” mesajı attı. Emekçilerin ve tüm halkın ekonomisindeki kara tablo ise koyulaşarak sürüyor.

SUÇ SÜRECİ

Dünyada bol ve ucuz döviz dönemi sona erince, AKP dışa bağımlı ülke ekonomisinin çarkları dönsün diye yüklendiği inşaat ve doğa rantının üzerine sürekli yeni halkalar ekledi: İllegal ticaret; çökme, haraç, kamulaştırma vb. uygulamalarla mülksüzleştirmeye dayalı birikim; yasa dışı bahis, kripto para…

ÖDENEN BEDEL

Ülkeyi mafyanın, kara para trafiğinin merkezi haline getiren süreç, 2021’deki ‘Dövize vergi yok’ yasası ve ev alana vatandaşlık uygulaması ile iyice patladı. Türkiye gri listeye alındı. Oluşturulan saadet zincirinin faturasını, üretimi 3’e katlayan finansallaşmayı besleyebilmek için ucuzlatılan emek ve yoksullaşan halk ödedi.

KOŞULLU TAHLİYE

Yolsuzluk, "rüşvet", "Nereden buldun" diye sorulmaması gibi unsurlar aynen durmasına rağmen Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye’yi listeden çıkardı; bir iki mafya operasyonunu ve kripto paraya düzenlemeyi yeterli gördü. İddia edildiği gibi ‘iyi paraya’ alan açıldığı için değil Şimşek programıyla kazanç garantisi verildiği için.

ÖNCEKİ HABER

Maraş’ta 44 kişinin hayatını kaybettiği Saitbey Sitesi'nde yakınlarını kaybedenler adalet nöbeti başlattı

SONRAKİ HABER

Mahkemenin iptal kararı TOKİ konutları bitince çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa