29 Haziran 2024 13:56

"Karadeniz'in Zeugması" 17 yıldır kaderine terkedilmiş durumda

"Karadeniz'in Zeugması" olarak bilinen Çaycuma Kadıoğlu köyündeki mozaikler kaderine terkedilmiş durumda

Fotoğraf: Talip Oruç (Susma Gazetesi)

Paylaş

Özer AKDEMİR

"Karadeniz'in Zeugması" olarak bilinen Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi Kadıoğlu köyündeki mozaikler kaderine terkedilmiş durumda. Kadıoğlu köyünde bir araya gelen yurttaşlar bulunduğu 2008 yılından bu yana geçen 17 yılda korunmasına yönelik hiçbir önlem alınmayan mozaiklerin korunması ve turizme kazandırılmasını istediler.

MOZAİKLERDE BOZULMALAR BAŞLAMIŞ

Çaycuma'lı arkeolog Selahattin Aydın'ın sosyal medya üzerinden başlattığı kampanya sonrası aralarında çeşitli parti ve kurum temsilcilerinin de olduğu 100'ü aşkın yurttaş mozaiklerin bulunduğu Kadıoğlu köyünde buluştular. 1750 yıllık bir Roma Villasında bulunan mozaiklerin eşsiz birer kültürel ve tarihi miras olduğunu belirten arkeolog Aydın, mozaiklere keşfedildiği günden bu yana gereken önemin verilmediğini söyledi.

Üzeri otlarla ve kum tabakası ile kaplanan mozaiklerde bozulmalar başladığını aktaran Aydın, şunları söyledi; "Burada 1750 yıllık mozaikler bulunmakta. Mozaikler 17 yıldır kum altında beklemekte. Daha uzun yıllar böyle beklerse alttan nemlenme ile mozaiklerde patlama olur ve dağılma olasılığı ortaya çıkar. 17 yıldır bekletilmesi mozaiklere çok büyük zarar verir. Mozaiklerin bir an önce açılması ve üzeri kapatılarak tamamen korumaya alınması gerekiyor.Aslında başından beri korumaya alınmalıydı. Turizm Bakanlığı Kadıoğlu Mozaiklerine ve Filyos Antik Kente el atmalı."

Eski CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de mozaiklerin başında yaptığı konuşmada mozaiklerin öncelikle o bölgede yaşayan insanların ama genel olarak tüm insanlığın ortak mirası olduğunu söyledi. Milletvekili olduğu dönemde bölgedeki kültür varlıklarını korumak için çaba gösterdiğini dile getiren Köktürk, Efes kadar önemli olan Filyos antik kentinde gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen çok sayıda tarihi yapıolduğunu belirtti.

ARSA SAHİBİ: "HİÇBİR ÇALIŞMA VE BAKIM YOK"

Mozaiklerin çıktığı arsanın sahibi Nizamettin Oral, 2008 Ocak ayından bu yana hiçbir çalışma yapılmadığını dile getirdi Oral, "Mozaiklerin üzeri ince kumla kaplı, bunun koruyucu olduğunu zannetmiyorum. Şiddetli yağmurlar yağdı, mozaiklerin bulunduğu alan sel suları altında kaldı. Hiçbir çalışma ve bakım yok" dedi.

Köy Muhtarı Vedat Çıtak ise mozaiklerin turizme açılmasının köyün kalkınmasına yarar sağlayacağını söyledi. Mozaiklerin başında yapılan konuşmalarda bu eşsiz kültür mirasınınkorunmasına dönük bir an önce adım atılması çağrısı yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu: Yurt dışı örgütlerinde parti içi rekabetin yıpratıcı hâl alabildiğini görüyoruz

SONRAKİ HABER

TükoDer: Elektrik zammı geri alınmalı, asgari ücret ve emekli maaşına zam yapılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa