29 Haziran 2024 14:23

AfD kongresine anti faşist yürüyüş

Almanya'nın Essen kentinde aşırı sağcı ırkçı AfD partisi, on binlerce insan tarafından protesto edildi.

Fotoğraf: Yücel Özdemir

Paylaş

Almanya'nın Essen kentinde aşırı sağcı ırkçı AfD partisi tarafından yapılan genel kongre, on binlerce insanın katıldığı gösteri ve yürüyüşlerde protesto edildi.

Essen merkez tren istasyonunda bir araya gelen göstericiler oradan kongrenin yapıldığı merkeze doğru harekete geçtiler. Eylemlere gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Aileler çocuklarla birlikte eylemlere katılırken, evlerinde yaptıkları döviz ve pankartlarla yükselen aşırı sağa karşı önlemlerin alınmasını talep ettiler. Essen Belediyesi başta olmak üzere pek çok kurum farklı uluslardan emekçilerin yaşadığı bir kent olan Essen'de ırkçı partinin kongre yapmasına karşı çıkmasına rağmen mahkeme ırkçı partiye izin verdi.

Bunun üzerine Essen'deki anti faşist örgütler başta olmak üzere ülke genelinde başta sendikalar, sosyal kurumlar, sendikalar eylemlere katılım çağrısında bulundular. Eylemin başlamasından kısa bir süre sonra anti faşist örgütler katılımın beklenen üzerinde olduğunu ilan ettiler. Eylemlere genel olarak 80 bin kişinin katılması bekleniyordu. Eyalet İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada, ırkçı partinin kongresinin engellenmesine izin vermeyeceklerini, polisin gerektiğinde şiddet kullanabileceğini söyledi.

Eylemlerde kapatılan yollar nedeniyle kongre geç başladı. Afd’nin 2015 yılındaki kongresinde parti daha da sağcı bir çizgiye gelmişti. 

(Essen/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TükoDer: Elektrik zammı geri alınmalı, asgari ücret ve emekli maaşına zam yapılmalı

SONRAKİ HABER

Avcılar'da otomobil yayaların arasına daldı: 5 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa