29 Haziran 2024 17:44
Son Güncellenme Tarihi: 29 Haziran 2024 20:38

Kartal Meydanı'nda kayyum protestosu: Hakkari halkı yalnız değildir

İstanbul Kartal Meydanında Düzenlenen mitingde Hakkari halkıyla dayanışma ve AKP-MHP iktidarının emek, kadın, doğa düşmanı politikalarıyla ortak mücadele çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/Evrensel

Paylaş

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) yerel seçimlerde kazandığı Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı Kartal Meydanı'nda “Emeğimiz, özgürlüğümüz için kayyuma geçit vermeyeceğiz” şiarıyla miting düzenldi.

Mitinge DEM Parti, CHP, EMEP, TİP, DİSK, KESK, TMMOB gibi birçok siyasi ve meslek örgütü katılırken, yapılan ortak açıklamada "AKP-MHP iktidarı yoksullukla, geleceksizlikle karşı karşıya kalan işçilerin, emekçilerin, gençlerin, halkların kabaran öfkesinden korkuyorlar. Bunun için baskı ve zorbalığı arttırıyorlar" ifadelerine yer verildi.

Miting öncesi Marmaray Başak Durağı'nda toplanan siyasi parti, sendika, dernek ve meslek odası üyeleri kortejler halinde yürüyüşe başladı. Yürüyüşte “Kayyum gidecek, biz kalacağız", "Kayyuma geçit vermeyeceğiz" sloganları atıldı. 

“NORMALLEŞMEDE KÜRDE SEÇME SEÇİLME HAKKI YOK”

Yapılan ortak açıklamayı okuyan Günnur Ertaş İnce, "AKP-MHP iktidarı ayakta kalabilmek varlığını sürdürebilmek için toplumun geniş kesimlerine dönük saldırılarını sürdürüyor. Bu saldırıların bir yanını da kayyum darbesi oluşturuyor" dedi. Hakkari Belediyesine kayyum atanmasının Kürt halkının kazanılmış haklarını, eşitlik ve özgürlük mücadelesini bastırmanın bir aracı olarak kullanıldığını vurgulayan İnce, "Yeni Anayasa", "yumuşama" tartışmalarıyla toplumsal tepkinin kontrol altına alınmak istendiğini söyledi. Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını tanımayan bir "Kürt normali" yaratılmak istendiğine işaret eden İnce, "İktidar, milliyetçiliği körükleyerek toplumu kutuplaştırmaya çalışıyor. DEM Parti'nin kazandığı belediyeleri darbe yöntemleriyle ele geçirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

"AKP-MHP İKTİDARI POLİTİKALARINI UYGULAYABİLMEK İÇİN BASKI VE ZORBALIĞI ARTTIRIYOR"

Orta Vadeli Program, yeni vergi yasası, sınır ötesi operasyon hazırlığı gibi iktidarın milyonlara dayattığı politikaları hayata geçirebilmek adına baskının dozunu artırmaktan başka çözüm bulamadığının vurgulayan İnce, şu ifadelere yer verdi: "Sermaye sınıfı ve onun hizmetinde olan AKP-MHP iktidarı yoksullukla, geleceksizlikle karşı karşıya kalan işçilerin, emekçilerin, gençlerin, halkların kabaran öfkesinden korkuyorlar. Bunun için baskı ve zorbalığı arttırıyorlar. 1 Mayıs alanı olan Taksim'i yasaklıyorlar, keyfi yasaklara karşı duranları tutukluyorlar. Gezi ve Kobane kumpas davalarıyla halkların haklı ve meşru talepleri için verdiği mücadeleyi şiddet kullanarak yargıyı araçsallaştırarak engellemeye çalışıyorlar. Baskıcı ve gerici iktidara, destekledikleri IŞİD gibi çetelerin saldırılarına geçit vermeyeceğiz."

AKP-MHP iktidarının, fabrikalarda örgütlenme hakkını tanımayan uygulamalarına, kadın ve LGBTİ düşmanı politikalara, doğa ve çevre rantına kapı açan rezerv alan projelerine, etki ajanlığı yasasıyla, gerici eğitim müfredatıyla ÇEDES gibi projelerle inşa edilmek istenen baskıcı ve gerici düzene karşı mücadele çağrısı yapan İnce, "Bütün işçileri, emekçileri, halkları, ezilen, sömürülen tüm kesimleri emeğimize ve özgürlüğümüze sahip çıkmaya, kayyumlarla dayatılan saldırılara karşı mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz" dedi.

"HER YERDE SAVUNACAĞIZ"

Dem Parti Hakkari belediyesi eş başkanı Viyan Tekçe, "Hakkari'den İstanbul'a halk iradesini savunmak hepimizin görevidir. Birleşerek halk iradesine sahip çıkmak bugün hayati bir görevdir. Sadece Hakkari'de değil Türkiye'nin her yerinde halkın kendini yönetme iradesini esas alıyoruz. Hakkari'den İstanbul her yerde halkımızın iradesini savunacağız. Belediyelerimizi savunacağız. Bu konuda kararlıyız. Hakkari'de, Kartal'da, Kadıköy'de, Esenyurt'ta, İstanbul'da, Mersin'de, İzmir'de, Adana'da, bizimdir Değerli yoldaşlarım. Bu iktidar ne yaparsa yapsın. Bu meydandaki dayanışmayı, direnişi, kararlılığı kırılmayacak" ifadelerini kullandı.

TUTUKLU EŞ BAŞKAN SELAMLADI

Hakkari Belediyesinin Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın cezaevinden gönderdiği mektup da mitingde okundu. Kendisi hakkında işletilen hukuksuz süreci anlatan Akış'ın, Hakları halkıyla gösterilen dayanışmaya teşekkür eden Akış, "Partimizin halkımızın ve siz değerli emek, barış ve demokrasi güçlerini kayyum rejimine karşı gösterdiği takdire şayan duruşu saygıyla selamlıyorum" dedi.

"EMPERYALİSTLER ELİNİZİ ORTADOĞU'DAN ÇEKİN"

AKP-MHP blokunun Filistin'de yaşanan soykırım karşısındaki ikiyüzlü tutumunun hatırlatıldığı açıklamada, "Emperyalizme yaranmak için her türlü algı operasyonunu hayata geçiriliyor. Filistin halkının katliamına ortak olmak anlamına gelen ticari, diplomatik vb. ilişkiler olduğu gibi sürdürülüyor. İsrail'le ticari, askeri, akademik vb. ilişkileri sürdürenler Filistin'de yaşanan katliamın ortaklarıdır. Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz. İsrail'le başta ticari, askeri ilişkiler olmak üzere tüm ilişkilerin kesilmesi için mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz" denildi.  Emperyalist devletlerin Ortadoğu'da çıkarları için yürüttüğü savaş politikaları karşısında birleşme çağrısı da açıklamada "Halklara karşı yürütülen savaşların karşısındayız. Buradan bir kere daha haykırıyoruz emperyalistler, işbirlikçiler Ortadoğu'dan defolun" şeklinde yer buldu.

CAN ATALAY VE 1 MAYIS TUTUKLULARINDAN DAYANIŞMA MESAJI

Mitingde Anayasa Mahkemesi kararına rağmen hapishanede olan Hatay Milletvekili Can Atalay'ın dayanışma mesajı okundu. Atalay mesajında "Emeğine, iradesine, geleceğine ve memlekete sahip çıkmak için Kartal'da buluşanlar, omuz omuza duranlar bilin ki umut sizdedir, omuz omuza mücadelenizdedir. Hep birlikte mücadele edeceğiz ve hep birlikte kazanacağız. Selam olsun Kartal'da umudu büyütenlere" dedi.1 Mayıs'ta tutuklanan yurttaşlar ise "Bugün burada emeğine, özgürlüğüne ve iradesine sahip çıkmak için bulunan tüm dostları selamlıyoruz! Bizler 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'na çıkmaya çalıştığımız için 5 Mayıs'tan bu yana hapishanede tutuklu bulunuyoruz ancak kalbimiz kayyumlara, baskılara, yoksulluğa ve geleceksizliğe karşı direnen herkesle beraberdir. Gezi direnişinden bu yana iktidarın kabuslarından çıkmayan Taksim Meydanı 2024 1 Mayıs'ında emekçilere kapatıldı. Bu yasak ne yasaldır ne meşrudur! Eylem yapmayı, sokağa çıkmayı suç sayan; ekmek ve özgürlük için mücadele etmeyi gayri meşru bir eylemmiş gibi gösterenlerin tek hedefi ekmeğimize ve özgürlüğümüze kastetmektir" mesajını mitinge gönderdi. 

ASLAN: BİR AN ÖNCE KAYYUM POLİTİKALARINA SON VERİLSİN

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, “31 Mart yerel seçimlerinden sonra Van’a atanan kayyum sonra bir kez daha Hakkari halkının iradesini gasbeden bir anlayışla Hakkari’den belediye başkanı seçilmiş belediye başkanını görevden alarak, tutuklayarak kayyum atadılar” dedi.

İstanbul’dan Hakkari halkıyla dayanışma göstermek için alanlarda olduklarını dile getiren Aslan, şunları söyledi: “Bu kayyum politikalara asla izin vermeyeceğimizi, yeniden belediye başkanları görevlerine başlayana kadar, belediye meclis üyeleri göreve başlayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Dün Mehmet Şimşek ülkenin gri listeden çıkmasını büyük bir coşkuyla kamuoyuna açıkladılar başardık diye. Bu ülkede esas ayıp olan Türkiye’deki demokratik hak ve özgürlüklerin uygulanmamasıdır. Türkiye demokrasi konusunda sınıfta kalmıştır. Hak ve özgürlükler konusunda sınıfta kalmıştır. Türkiye gri listeden çıkmış olabilir ama Türkiye’de kayyum iktidarının, tek adam iktidarının, tek parti yönetiminin Türkiye’de demokratik hak ve özgürlüklere karşı aldığı tutumla hakların kara listesine kalmaya devam edecektir. Türkiye halkının, Kürt halkının kara listesinde kalamaya devam edecektir. Bir an önce kayyum politikalarına son verilmesi, belediye başkanlarının ve belediye meclis üyelerinin göreve başlatılmasını talep ediyoruz.”

Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ: "Halkın iradesi teslim alınamaz. Bu halk ve bizler, iradenin çiğnenmesine bugüne kadar Mecliste, mahkeme salonlarında, hapishanelerde, sokakta direnerek izin vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz. Kobane davasında, Van'da denediler, başaramadılar. Hakkari'de başaramayacaklar. Kobane dava tutsakları olarak halkımızı iradelerimin gasp edilmesine karşı mücadeleye çağırıyoruz."

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB Kongresi ikinci gününde sürüyor: Sorunlarımızı hekimlikle nasıl birleştireceğiz?

SONRAKİ HABER

BM, Roboski Katliamı için hükümetten ilk kez savunma istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa