30 Haziran 2024 09:28
Son Güncellenme Tarihi: 01 Temmuz 2024 12:00

Fransa'da erken seçimin ilk turu: Aşırı sağ yüzde 33,15 ile birinci

Macron'un, Fransız aşırı sağının AP seçimlerindeki galibiyetinin ardından Meclisi feshederek karar verdiği erken genel seçimlerde ilk turunda aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi yüzde 33,15 ile 1. oldu.

Fotoğraf: Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed/AA

Paylaş

Fransa'da dün yapılan erken genel seçimin ilk turunda, aşırı sağcı Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 33'ten fazlasını toplayarak ilk sırayı aldı. Seçime katılım oranı son 40 yılın en yükseği oldu. Seçimin ikinci turu 7 Temmuz Pazar günü yapılacak.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı seçim sonuçlarına göre, aşırı sağ ittifak yüzde 33,15 oyla birinci, sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ise yüzde 28 ile ikinci sıraya yerleşti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sırayı aldı.

Muhafazakar eğilimli Cumhuriyetçiler (LR) partisinin oyları ise yüzde 10'da kaldı.

Seçimde parti ve ittifakların kazanmak için yarıştığı Temsilciler Meclisindeki 577 sandalyeden 76'sı ilk turda sahiplerini bulurken kalan 501 sandalyenin kazananları, 7 Temmuz'da düzenlenecek ikinci turda belli olacak.

BBC Türkçe'nin haberine göre France 2 televizyonunun sandık çıkış anketine göre, yüzde 34 oy alan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'ni, yüzde 28,1 ile Halk Cephesi İttifakı izledi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans ve ittifak ortakları ise yüzde 20,3 oy oranı alabildi. Cumhuriyetçiler Partisi'nin oy oranı ise yüzde 10,2 oldu.

AFP'ye konuşan Macron, seçmenlere, 7 Temmuz Pazar günü yapılacak olan ikinci turda "Cumhuriyetçi" ve "Demokrat" adaylar etrafında birleşme çağrısı yaptı.

Fransa'da sandıkların kapanmasına 3 saat kala, seçime katılım oranı yüzde 59'u geçmişti. Ülkede 2022'de düzenlenen seçimlerde bu oran yüzde 39,42 olarak kayıtlara geçmişti. Bu genel seçimlerin ilk turunda 17.00 itibarıyla seçime katılım oranı 1978'den bu yana en yüksek oran oldu.

Seçimin ilk tur oylamasında yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar, 7 Temmuz’da yapılacak ikinci tura katılabiliyor. Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te 11 seçim bölgesi de dahil olmak üzere 577 sandalye bulunuyor. Bir partinin mutlak çoğunluğu elde edebilmesi için 289 sandalyeye ihtiyacı var. Macron'un ittifakının Meclis'te sadece 250 sandalyesi vardı.

"FRANSIZ TRAJEDİSİ"

Le Figaro, seçim sonuçlarına ilişkin "Fransız trajedisi" başlıklı değerlendirmesinde Fransa'nın önünde "siyasi serüven ya da kurumsal blokaj olmak üzere çifte perspektif bulunduğu", bunun da "bir rejim krizinin çifte yüzü olduğu" görüşünü savundu.

Liberation gazetesi "Şok sonrası blok yapmak" manşetli haberinde, RN'nin iktidarın eşiğinde olduğunu, birleşen solun direndiğini, Macron cephesinin diz çöktüğünü ve ancak cumhuriyetçi bir cephenin en beter senaryoyu engelleyebileceğini" yazdı.

FRANSA'NIN ERKEN SEÇİME GİDİŞİ

Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı RN, en son 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Macron'un partisi Rönesans'ı ikiye katlamıştı.

Aşırı sağın AP seçimlerindeki galibiyeti üzerine Emmanuel Macron, 9 Haziran gecesi Meclisi feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı.

Macron, bu kararını, "AP seçim sonuçlarına demokratik bir cevap vermeliydik." sözleriyle savunmuş ancak ülkenin 26 Temmuz-11 Ağustos'ta ev sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatlarının hemen öncesinde erken seçime gidecek olması, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle kamuoyunda endişeyle karşılanmıştı.

Marine Le Pen, sonuçlar açıklandıktan sonra yaptığı konuşmada "Macron yanlısı bloğun tamamen silindiğini" savundu. Aday olduğu seçim bölgesinde oyların yüzde 57'sini alarak ilk turda milletvekili seçilen Le Pen, seçmenden ikinci turda mecliste mutlak çoğunluk istedi ve RN lideri Jordan Bardella'nın Başbakan olmaya hazır olduğunu söyledi.

Sol partiler "Yeni Halk Cephesi" İttifakı altında bir araya gelmiş ve tek aday çıkaracaklarını duyurmuştu. Yeni Halk Cephesi İttifakı'nda Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve çevreci parti Yeşiller (EELV) yer alıyor.

Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR üyeleriyle ittifak yaparken iktidar partisi Rönesans ile ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi de "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı'nı kurmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya hükümetiyle barış görüşmeleri yürüten eski FARC fraksiyonu SM, tek taraflı ateşkes ilan etti

SONRAKİ HABER

Yusuf Nazım "Aklın Ayak İzleri" kitabının söyleşisi için Dersim'deydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa