30 Haziran 2024 15:15
Son Güncellenme Tarihi: 30 Haziran 2024 20:42

DEM Parti’nin kayyuma karşı "İradeye Saygı Yürüyüşü" Ankara’da

DEM Parti’nin, Hakkari Belediyesine kayyum atanmasına karşı düzenlediği "İradeye Saygı Yürüyüşü" Ankara'ya ulaştı.  

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından kayyum atanmasına karşı başlattığı "İradeye Saygı Yürüyüşü" Ankara’ya ulaştı. Hakkari'de son bulacak yürüyüş için İstanbul ve İzmir’den yola çıkan yürüyüşçüler, Ankara’da buluştu.

Kurtuluş Parkı’nda karşılanan yürüyüşçüler, daha sonra Sakarya Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

“Bijî berxedanan Colemerg”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Diren Hakkari Ankara seninle” ve “Kayyım defol” sloganları atıldı. Yürüyüşçüler, açıklamanın yapılacağı Sakarya Caddesi’nde karşılandı.

"KAYYUM SALDIRISINI PÜSKÜRTECEĞİZ"

Burada konuşan DEM Parti Ankara İl Kadın Meclisi Sözcüsü Nebahat Çalpan, “Kaldırılmış olan OHAL artığı bu yasa iptal edilinceye kadar, atanmışın seçilmiş üzerindeki vesayete son verilinceye ve belediyemizi tekrar halkımıza teslim edinceye kadar mücadelemiz sürecek. Mevcut Anayasa ve yasalara göre, pek çok yanı tartışmalı ama bağlı olduğunuz idari hukuka göre de yasadışı olan bu saldırılara karşı toplumun tüm kesimleri ayağa kalkmalıdır. Kürt halkının hak mücadelesi her dönem saldırı altında olmuştur. Bu saldırı geçmişte Şark Islahat Planı,  Umumi Müfettişlikler, OHAL Valilikleri idi. Bugün ise kayyumdur AKP-MHP iktidarı, 8 yıldır Kürt halkının iradesini gasp etmek için kayyum uygulamasına başvuruyor. Şundan eminiz kayyumlar gidecek biz kalacağız. Dün Van’da halkımızın iradesi ve ortak mücadeleyle geri püskürtülen kayyum saldırısını, bugün de Hakkari’de püskürteceğiz. Sömürüye, baskıya, zorbalığa, kayyum darbesine karşı oluşturduğumuz birleşik mücadeleyi daha da güçlendirerek kayyum politikalarına, halklarımıza yönelen iktidar saldırılarına gereken yanıtı vereceğiz.” dedi.

Ardından konuşan DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dündar, “Kurdistan’da, AKP-MHP iktidarı büyük bir darbe yedi ve buna tahammül edemiyorlar. 31 Mart seçimlerinde bin bir türlü hile, yalan, oyun yaptılar ama yine de seçimi alamadılar ve kaybettiler. Büyük bir darbe yediler. Şimdi ise kayyım siyasetiyle diyorlar ki iradenizi tanımıyoruz. Kayyumlar Kurdistan coğrafyasını talan etti. Van’a kayyum atamaya kalkıştıklarından dört bir yandan buna karşı çıktık. Bugün de buna karşı sesimizi yükseltiyoruz ve Ankara’dayız. Adaleti, hakkı, eşitliği savunan tüm insanlar olarak kayyımlara geçit vermeyeceğiz. Bu kayyımları kabul etmiyoruz ve bu hukuksuzluk geri çekilene kadar yürüyüşümüze devam edeceğiz” dedi.

Bu akşam Ankara’da konaklayacak olan yürüyüşçüler, yarın Adana’ya doğru yola çıkacak. Kent kent yürüyüşlerini sürdürecek olan yürüyüşçüler, 3 Temmuz'da Van'da, 8 Temmuz'da ise Hakkari'de olacak.

(MA)

Euro 2024
ÖNCEKİ HABER

ABD'de polis 13 yaşındaki bir çocuğu öldürdü, tepkiler yükseldi

SONRAKİ HABER

Kırmızı bültenle aranan cinayet zanlısı Kars'ta yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa