01 Temmuz 2024 04:13

Şimşek bugün patronlarla vergi buluşmasında

Verginin asıl yükünü çeken işçi ve emekçilerin taleplerine kulak tıkayan AKP’nin Maliye Bakanı Şimşek, vergi paketi için bugün patron örgütleriyle bir araya gelecek.

Fotoğraf: DFID/Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün patron örgütleriyle bir araya gelecek, vergi paketine onay isteyecek. Başta TÜSİAD ve MÜSİAD temsilcilerinin katılacağı toplantı basına kapalı yapılacak.

AKP iktidarının gündeminde, Hazine ve Maliye Başkanı Mehmet Şimşek öncülüğünde uygulamaya koyduğu ‘acı reçete’ kapsamında vergi düzenlemesi var. Kabaca, “Vergide adalet ve etkinliğin sağlanması, kayıt dışılığın azaltılması ve çok kazanandan çok, az kazanandan daha az vergi alınması” gibi iddialarla öne sürülen bu düzenleme için bugün patron örgütleriyle bir görüşme yapılacak.

BASINA KAPALI TOPLANTI

Mehmet Şimşek, taslağın detaylarını bugün basın kapalı şekilde yapılacak toplantıda patron örgütleri ile paylaşacak. Toplantıya, TOBB, TİM, MÜSİAD, DEİK, ASKON, TÜRKONFED, TÜRMOB, TÜSİAD ve YASED gibi kuruluşların başkan ve yöneticileri katılacak.

Şimşek öncülüğünde hazırlanan vergi taslağı, patronların görüşlerinin alınmasının ardından hükümetin ve AKP’nin ilgili organlarına iletilecek.

HEDEFTE NE VAR?

İktidarın yaklaşık 500 milyar gelir getireceği ifade edilen vergi düzenlemeleri kapsamında basına yansıyan detaylara göre çok uluslu şirketlerden 40 milyar lira, yerli şirketlerden 150 milyar lira, doktor, diş hekimi, avukat, mali müşavir ve mimarlar gibi şahıs işletmelerinden 40 milyar lira, yatırım fon şirketlerinden 7 milyar lira, moto kuryelerden yıllık 4 milyar lira, yurt dışı harçlarının artırılması gibi çeşitli kalemlerden ise 200 milyar lira vergi geliri elde edilmesi hedefleniyor.

PATRONLARDAN 1.6 TRİLYON LİRA TOPLANMAYACAK

Öte yandan 2024 bütçesinde büyük bölümü sermayeden olmak üzere toplanmasından vazgeçilen vergiler de dikkat çekici. 2024 yılında 2.2 trilyon lira tutarında vergi toplanmayacak. Bunun yaklaşık 1.6 trilyonluk liralık kısmını ise patronlardan toplanmayacak vergiler ve verilecek teşvikler oluşturuyor. Bu vergiler, 2024 yılında toplanması hedeflenen vergilerin yüzde 29.7’sini oluşturuyor.

Ayrıca bu sene bütçenin 2.6 trilyon lira açık vereceği tahmin ediliyor. Eğer sermayeden toplanması vazgeçilen 1.6 trilyonluk vergi alınsa, bütçe açığı 1 trilyon liraya düşecek.

EMEKÇİLERDEN KESİLEN VERGİLERDE ARTIŞ

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre ücret ve maaşlılardan alınan vergi kümülatif olarak bir yılda yüzde 125.9 arttı. Şirketlerden alınan kurumlar vergisinde artış oranı sadece yüzde 61 oldu. Böylece ücretlilerden toplanan vergi, şirketlerden alınan vergiye göre de iki kattan fazla artarken, şirketlerden alınan vergide artış enflasyonun dahi altında kaldı.

Devlet, 2023 yılında bütçenin yüzde 88.3’ü kadar vergi topladı. Ücret ve maaşlılardan alınan vergi, 2023 yılı mayıs ayında bütçenin yüzde 7’sini oluştururken, bu oran 2024 yılının mayıs ayında yüzde 9.5’e yükseldi. Ayrıca 4.5 trilyon liralık vergi gelirinin 2.5 trilyonu halktan toplanan dolaylı vergilerle gerçekleşti, payı yüzde 65’in üzerine çıktı.

Şirketlerin ödediği vergi tutarı 1 trilyon 275 milyar lira olurken, ücret ve maaşlıların ödediği vergi toplamı 2 trilyon 464 milyar lira oldu.

EMEKÇİLER VERGİ DİLİMİNE DAHA ERKEN GİRDİ

Mehmet Şimşek eliyle bir yıldır uygulanan kemer sıkma programıyla vergi dilimlerinde yapılan artış enflasyon altında tutulunca emekçiler yüksek vergi dilimine daha erken girdi, daha çok vergi ödedi.

Bu yılın başında ilk vergi dilimi 110 bin lira olarak belirlendi. Asgari ücretin 6.4 katı olan düşük tutar nedeniyle milyonlarca emekçi 6 aydan önce ikinci vergi dilimine girdi. Böylece birçok işçi yüzde 20’lik vergi dilimine girdi, birçoğu da 230 bin liralık sınırı aşarak yüzde 27’lik vergi diliminin kapısında.

Türkiye’de işçiler ücretlerini almadan peşin peşin gelir vergisi öderken, dolaylı vergilerle de tükettiği her ürün için yeniden vergi vererek çifte vergilendirmeye maruz kalıyor. Vergi yükü altında ezilen işçiler, kesintilerle düşen ücretlerini karşılamak için fazla mesai ya da ek iş yapıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Net satış 28 milyar, net maaş 28 bin lira!

SONRAKİ HABER

Nedir? | Servis hakkı nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa