30 Haziran 2024 22:45

Muğla'da 2 Temmuz'a çağrı: Gericiliğe karşı birlikte mücadele edelim

Muğla’da Emek Demokrasi Güçleri, faşist ve şeriatçı kuşatmaya karşı; laik ve demokratik bir ülke için Madımak Katliamının yıldönümü 2 Temmuz'da alanlarda olma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Muğla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla 2 Temmuz 1993’de Sivas Madımak Otelinde katledilen 33 kişi için Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya Muğla Emek ve Demokrasi bileşenleri de katıldı

Kitle adına açıklamayı okuyan İlyas Durna Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliklerinin dördüncüsünün düzenlendiği Sivas’ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Otelinde 33 aydının, yazarın vahşice katledildiğini belirtti. Katliam sırasında "Yaşasın Şeriat", "Kahrolsun Laiklik", "Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak", "İslam’ın ordusu, kafirlerin korkusu" sloganları atıldığını hatırlatan Durna, bugün hangi noktada olduğumuzu sorarak devam etti:

"Ülke saraydan, yasa-hukuk tanımayan tek adam tarafından yönetiliyor. Yaşamın her alanı dinselleştirilmeye çalışılıyor. Güçler ayrılığı ve halk iradesi neredeyse tamamen ortadan kalkmış, parlamento işlevini yitirmiş, kendi yazdıkları yasalar ve anayasa bile ayaklar altına alınmış durumda. Anayasa mahkemesi ve AİHM kararları dikkate bile alınmıyor, seçilmiş milletvekilleri ve belediye başkanları hapistedir. Eğitim ve eğitim kurumları tümü ile tarikat ve cemaatlerin kontrolüne terk edilmiştir. Gerici, tekçi bir müfredat ve akıldan, bilimden uzak bir eğitim sistemi ile karşı karşıyız. İfade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ortadan kaldırılmak istenmekte ve ceberut devlet anlayışı, baskıyı ve şiddeti her geçen gün artırmaktadır. Cezaevleri, demokrasi, emek, barış, hak mücadelesi verenlerle doldurulmuş durumdadır. Binlerce canımız düşüncelerinden dolayı içeride tutsaktır. Muhalefet edenler gözaltı ve tutuklama terörü ile karşılaşmakta, uyduruk gerekçelerle hakkında dava açılanlar hukukla açıklanamayacak ağır cezalarla cezalandırılmaktadır. Gezi ve Kobane davaları başta olmak üzere onlarca dava ve en son 1 Mayıs tutukluları buna verilebilecek en önemli örnektir.”

"Katliamlarla yüzleşmekten, insani ve demokratik taleplerimizi görmezden gelen AKP/MHP koalisyonu seçilmiş belediye başkanları yerine kayyum atayarak, sandıklara darbe yapıyor" diyen Durna, AKP ve MHP'nin Madımak Otelini utanç müzesi yapmamak için direndiğini belirtti. Durna, "AKP/MHP iktidar bloğu 'dindar, kindar ve itaatkâr bir neslin yetişmesi için özel programlar, projeler hazırlıyor ve yarının katliamcılarını yetiştirecek cemaat ve tarikatlarla protokoller imzalamaya devam ediyor" dedi. 

"KATLİAMLAR AYDINLATILSIN"

Durna, Dersim, Koçgiri, Zini Gediği, Sivas, Maraş, Çorum, Gazi, Gezi, Suruç, 10 Ekim Ankara Gar başta olmak üzere yaşanan katliamların bütün yönleri ile aydınlatılması talebini dile getirdi.

Durna "Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu öncülüğünde, örgütümüz ve dost Alevi Kurumlarının desteği ile oluşturulan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi tarafından hazırlanan 'Dijital Kütüphane, Sanal Müze, Web Belgeseli, Belgesel Film ve Sözlü Tarih' çalışmaları sayesinde de bu insanlık suçunu tüm dünyaya bir kez daha duyuracağız ve hafızalara kazıyacağız" dedi.

"2 TEMMUZ'DA MADIMAK ÖNÜNDE OLACAĞIZ"

"2 Temmuz'da Sivas Madımak Oteli önünde olacağız" diyen Durna, "Turnaların kanadında göğe yükselen 33 canımızı anacağız, hem de bu tekçi, ırkçı, inkârcı iktidara karşı taleplerimizi haykıracağız diyerek halkımızı, emekten, barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan bütün kurumları çağrımıza destek vermeye ve alanlarda kol kola mücadele etmeye çağırıyoruz" diyerek basın açıklamasını sonlandırdı. (Muğla/EVRENSEL)

Reklam