01 Temmuz 2024 13:23
Son Güncellenme Tarihi: 02 Temmuz 2024 01:27

“İradeye Saygı Yürüyüşçüleri” Adana’ya ulaştı

DEM Parti’nin başlattığı “İradeye Saygı Yürüyüşü”nde yer alanlar Adana’ya ulaştı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

DEM Parti’nin, Hakkari’de irade gaspına karşı düzenlediği “İradeye Saygı Yürüyüşü” kapsamında İstanbul ve İzmir’den yola çıkan yürüyüşçüler Ankara’nın ardından Adana’ya ulaştı. İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklamasında yurttaşlar halkın iradesine saygı gösterilerek Hakkari Belediye Meclisi’nin seçtiği Viyan Tekçe’nin Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmasını, kayyum düzenlemesine son verilmesini istedi. Dem Parti’nin düzenlediği basın açıklamasına KESK’e bağlı sendikalar, EMEP ve ESP destek verdi. 

POLİS MÜDAHALESİNDE YURTTAŞLARA SALDIRDI

Basın açıklamasının ardından sessiz şekilde parka birkaç yüz metre uzaktaki DEM Parti İl Binası’na giden yürüyüşçüleri polis kaldırım üzerinde sıkıştırıp sert müdahalede bulundu. Yurttaşlar polisin saldırısına tepki gösterdiler.

Basın açıklamasında konuşan Ceylan Akça, vatandaş olmaktan gelen hakları, seçme seçilme hakları, siyasi ifade özgürlükleri, yerinden yönetilme hakları için yürüdüklerini belirterek “Herkes için eşit, özgür, ikinci yüzyılında demokratik bir cumhuriyeti talep ediyoruz” dedi.

"POLİS HAKKARİ’YE SES OLANLARA YUMRUK SALLIYOR”

Bugün görülen 10 Ekim ve Sinan Ateş cinayetinin faillerinin yargılandığı iki davaya değinen Akça, 10 Ekim katliamına göz yumanların aklanmasına tepki göstererek “Hiçbir ceza almadan barış isteyen Kürtün, Türkün canına kıydıkları için hiçbir ceza almadan aramıza karıştılar” dedi. Sinan Ateş cinayetinde yargılanan, Hasan Ferit Gedik’in de katili olan faillerin onu katlettiklerini, polisin sisteminden kişilerin plakalarını sorguladıklarını, telefon sinyallerini takip ettikleri emniyet işbirliğiyle birlikte suikastlere imza attıklarını açık açık anlattılar mahkeme salonunda. Ama aynı polisler bunlara engel olmak yerine buradan Colemerg’in sesini yükseltmeye çalışan arkadaşımıza yumruk atmaya yelteniyorlar. Bu anlayışı lanetliyoruz. Bu anlayış yok olacağını biliyoruz. Bu yüzden de tekrar örgütlü mücadeleye çağrı yapıyoruz” dedi.

“MÜCADELE EDEREK ÖZGÜRLEŞECEĞİZ”

Hakkari Belediyesi'nde Mehmet Sıdık Akış’ın sadece siyaset yaptığı için sözlerini kullandığı için on dokuz yıl ceza alırken sokak ortasında kadınları, sokak ortasında devrimcileri katledenlerin Kuşadası'na on yıllık on beş yıllık cezaları onanmış cezaları varken gezebildiğini ifade eden Akça,  “Bu anlayışı lanetliyoruz.” dedi. Kürt halkının sadece seçime katılmak için değil seçimi kazandığında mazbatasını almak için de, mazbatasını aldığında onu korumak için de mücadele etmek zorunda olduğunu ifade eden Akça,  “Bütün hayatı kavgaya dönüşen bu halkın mücadelesi onurludur, haklıdır.” dedi.

Öncelikle Hakkari Belediyesi Meclisi'nin bir araya gelerek seçtiği Viyan Tekçe’nin derhal belediye başkanlığı koltuğuna oturması gerektiğini dile getiren Akça,  “Oradaki gaspçı vali derhal Ankara'ya dönmelidir. İkinci olarak 2016’da darbeyi veli nimet sayarak getirdiği kayyum düzenlemesini derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Ve son olarak Kürt halkına yönelik sürdürülen bu siyasi soykırım operasyonların derhal sonlandırılmasını talep ediyoruz. Ve diyoruz ki halkımızın kazanımlarını bırakmıyoruz. Uyguladığınız sömürge hukukunu kabul etmiyoruz. Edirne'den Iğdır'a, İzmir'den Adana'ya, Adana'dan Hakkari'ye örgütlü mücadele ile özgürleşeceğiz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boşanma davası açtığı erkek uzaklaştırma kararına rağmen evini bastı: Korkuyla yaşamaktan bıktım

SONRAKİ HABER

İTO: İstanbul’da yıllık enflasyon yüzde 82,14

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa