01 Temmuz 2024 13:53

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri: Petrokimya ve Polipropilen tesislerini istemiyoruz

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, kurulması planlanan Petrokimya Rafineri ve Polipropilen tesisleri projelerinin yaşam alanlarına ve sağlığa verdiği zararlar nedeniyle durdurulmasını talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), kurulması planlanan Dörtyol’da Petrokimya ve Rafineri tesisini, Erzin’de de Polipropilen tesisine karşı basın açıklaması yaparak projelerin derhal durdurulmasını talep etti.

Dörtyol’da tesislerin kurulması planlanan yerde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak ile Emek Partisi MYK üyesi Halil İmrek de katıldı.

“İÇME SUYU KİRLENECEK, TARIM BİTECEK”

Açıklamada, İskenderun körfezindeki kirlilikten etkilenen hava, su ve toprak kirliliğinin sınır değerleri aşıldığını dolayısıyla da İskenderun, Payas, Dörtyol ve Erzin’de çevre ve insan sağlığı olumsuz etkilendiği belirtildi.

Mevcut kirliliğin yarattığı sorunlar ortada iken Dörtyol Petrokimya ve Rafineri Sanayi Tesisi ve Erzinde Erzin Polipropilen tesisi kurulum planlarının yapıldığını söyleyen DAÇE, “Dörtyol Petrokimya ve Rafineri Sanayi Tesisi yaşam alanlarımız olan Dörtyol’a 8 km, Erzin’e 9 km, Yeşilköy mahallesine 3 km, Yeşiltepe mahallesine 2 km, Yeni yurt mahallesine 850 metre yakın olması nedeniyle Çevre ve İnsan Sağlığı açısından riskleri dahada arttıracaktır. Ayrıca Dörtyol’da tesisin kurulumu planlanan bölgede halkın içme suyunu sağlayan 2 adet içme suyu kuyusu mevcuttur. Tesisin kurulumu halinde oluşacak kirlilik yeraltı su kuyularının kirlenmesine neden olacaktır. Bu durum Dörtyol’da içme su sorunu yaratacaktır. Petrokimya ve Polipropilen tesisleri çalışmaya başlayınca atmosfere yayılacak olan ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu dahada kirletecektir. Ayrıca tesislerin ihtiyacı olan suyunun bir kısmının yer altı sularından karşılanacak olması halkın geçim kaynağı olan tarımın bitmesine neden olacak. Her iki tesisin soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda deniz kirlenecek, bölgede balıkçılığın ve turizmin bitmesine neden olacak” dedi.

“İSKENDERUN HALKI DA OLUMSUZ ETKİLENECEK”

Sadece Erzin ve Dörtyol halkının değil İskenderun’un da ciddi şekilde bu tesislerden etkileneceği belirtilen açıklamada, “Aliağa’da çalışan Petrokimya ve Rafineri tesisinin çevre ve insan sağlığına verdiği zararlar ortadadır. Dörtyol’da planlanan tesiste aynı zararları verecektir. Hammaddesi ve teknolojisi ithal olacak olan Erzin Polipropilen Tesisi cari açığın kapatılmasını sağlayamaz, aksine cari açığı arttıracağı açıktır” denildi.

HER İKİ TESİSİN YAPILMAMASI İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI

Hukuki süreç hakkında da bilgi verilen açıklamada, “Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak Erzin Polipropilen Tesisinin bilimsel olmayan ÇED raporuna karşı açtığımız davanın bilirkişi raporu doğanın ve halk sağlığının lehinde görüş bildirdiği için ÇED olumlu raporu iptal edilmiştir. Bu gerçekler ortada iken ilgili firma aynı projeyi yapmak için tekrar farklı bir isim olan ByPolimer firma ismiyle yeniden ÇED başvurusu yapmıştır.  Yeni olumlu ÇED raporunu Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak dava ettik. Mahkemeden doğadan ve halk sağlığından yana bir kararın çıkmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Ekonomik, sosyal ve çevresel olarak bölgeye zarar verecek Dörtyol Petrokimya ve Rafineri Sanayi Tesisi ile Erzin polipropilen tesisi için yetkililere seslenen DAÇE, “Bizler her iki tesisin yapılmaması için yasal ve demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceğini korumak için herkesi mücadeleye davet ediyoruz” dedi. (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İTO: İstanbul’da yıllık enflasyon yüzde 82,14

SONRAKİ HABER

EMEP: Şoven kışkırtmalara karşı sınıf kardeşliğini savunalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa