01 Temmuz 2024 15:47

Temelli: Nefret söylemleri linç saldırıları olarak karşımıza çıkıyor

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Kayseri’de mültecilere, Muğla’da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara dair “Ayrımcılık tohumları insanlara yönelik linç saldırılarıyla karşımıza çıkıyor” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Dün akşam Kayseri’de bir çocuğun taciz edildiği iddiası sonrası Suriyelilere yönelik ırkçı saldırıya dikkat çeken Temelli, ev ve iş yerlerinin yakıldığını anımsattı. İnsanların hayatlarına kastedildiğini belirten Temelli, “Tabiki bir olay karşısında tepki verilebilir ama buradaki tepki kabul edilemez bir ırkçı kalkışmadır. Biz bunu tarihte çok defa yaşadık. Bir kez daha buna cüret edenleri kınıyorum. Bu olayın arkasında yatan anlayışın da aslında ırkçı faşist bir anlayış olduğunu çok iyi biliyoruz. Özellikle hem iktidar hem de muhalefet partileri uzun süredir mültecilere yönelik bir ırkçı söylemi sürekli dile getirmektedir. Bunun sonucunda da toplumda bu tür infaaler ortaya çıkmaktadır” dedi.

Türkiye’de mülteci sorunu olduğunu ancak asıl sorunun AKP-MHP’nin Kürt sorunu ve dış politikalarından kaynaklandığını dile getiren Temelli, “Bugün Suriye’de yaşanan olayların Irak ve Ortadoğu’da yaşanan birçok vakanın arkasında Türkiye’nin bölgeyi istikrarsızlaştırıcı dış politikası olduğunu çok iyi biliyoruz. Dolayısıyla mülteci sorunu mülteciler eliyle yaratılmış değil, Türkiye devletin uyguladığı politikalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Mülteci sorunu çözülecekse öncelikle Ortadoğu’ya barış gelmesiyle Kürt meselesinin çözümü ile çözülecektir. Bunun farkında olarak mültecilerle barış içinde yaşamanın muhakkak yollarını geliştirmek zorundayız” diye konuştu.

MUĞLA’DA KÜRT İŞÇİLERE SALDIRI

Muğla’da işçilere yönelik ırkçı saldırıya da değinen Temelli, geçmiş saldırıları hatırlatarak "Şu bir gerçek ki bu toplumda ekilmiş olan bu nefret söylemi, bu ayrımcılık tohumları işte insanlara yönelik bu linç saldırıları ile karşımıza çıkıyor. Tabi bunların arkasında şu gerçeklikte var. Hani şu meşhur ‘mala çökme’ hikayesi var ya, dolayısıyla bugün Kürtlerin sahip olduğu tarlaya araziye varlığa çökmek uğruna bu tür vakaların kışkırtıldığını çok iyi biliyoruz. En son Muğla vakasında 12 muhtarın nasıl bu işleri tezgahladığı açık bir şekilde ortadadır” ifadelerini kullandı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Kazanılmış haklarından vazgeçmeyen Seyhan Belediyesi emekçileri: Gerçek bir sözleşme yapalım

SONRAKİ HABER

Urfa'da çiftçiler DEDAŞ'ı protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa