01 Temmuz 2024 15:51

İktidar gazeteleri yangında yine ihmalleri görmezden geldi

İktidar gazeteleri, yangın izmarit kaynaklı diyerek vatandaşın ‘sorumluluğuna’ dikkat çekti, yine ihmalleri görmezden geldi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Dilan TEMİZ
Diyarbakır

Diyarbakır ve Mardin arasındaki köylerde gerçekleşen büyük yangının ardından sayılı günler geçmişken orman yangınları haberleri de sürüyor. Menderes’te 150, Selçuk’ta 350, Karaman’da 600 olmak üzere en az 1050 hektarlık alanın yanmasının ardından orman yangınlarında alınmayan önlemler, ormanlık alanlardaki elektrik hatları ve orman işçilerinin yetersiz olması tartışılıyor.

İktidar gazeteleri ise bunları tartışmaktan geri durup yangın izmarit kaynaklı diyerek vatandaşın ‘sorumluluğuna’ dikkat çekti.

Tıpkı Diyarbakır-Mardin arasında çıkan yangınların elektrik direklerinden çıktığına dair raporlar bulunmasına rağmen ‘anız kaynaklı’ diye manşetler atıp raporları ve elektrik dağıtım şirketlerinin ihmalini görmezden geldiği gibi.  

SORUMLULUK VATANDAŞTA

Yangın haberleri 1 Temmuz’da iktidar gazetelerinin birinci sayfalarında “Yangın sigara izmariti kaynaklı” diye yer buldu. Hürriyet, “Lanet olsun sorumsuzlara” başlığıyla yaptığı manşet haberinde yangının çıkış nedenini Çeşme’dekinin sigara izmariti, Menderes’tekinin de hobi bahçesinden kaynaklı olduğunu yazdı. Haberin içeriğinde ise tarım ve orman bakanının kendi sorumluluğuna değil vatandaşın sorumluluğuna dikkat çektiği açıklamasına yer verdi: “Sonuç itibarıyla insanlar olarak üzerimize düşeni yaptığımızda aslında herhangi bir sorun olmayacak.”  Türkiye de manşetten gördüğü yangını “Alevler içinde can pazarı” başlığıyla yangın izmarit kaynaklı dedi. “Sorumsuzca atılan bir izmarit ormanlarımızı kül etti. Yüzlerce hektar yandı” diye görerek yangının sorumlusunu izmarit olarak gördü. Türkiye, Mardin ve Diyarbakır yangınını da “Anız faciasında terör şüphesi” diyerek haber yapmış, haberde “İlk bulgularda elektrik şüphesi”ne yer verse de “anız faciası” diyerek bölge halkının tarlalarını yaktığını ima etmişti.

“SİGARA İZMARİTİ TANIDIK”

Yine Posta da manşetinde ‘Bir sigara izmariti yetti’ diye yangına yer verdi. Manşet fotoğrafında da Selçuk- Kuşadası Karayolu Pamucak ormanlık alanında çıkan yangın sonrası manzaraya yer vermesi de dikkat çekiciydi. Yanan ormanlık alanların denize yakın yerler olması dikkat çekti.  Takvim ise “Kara tablo” başlığıyla manşetine taşıdığı yangının sebebine sigara izmariti diyerek, çıkan yangınların sebeplerinde ‘tanıdık’ diye yer verdi.

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da çiftçiler DEDAŞ'ı protesto etti

SONRAKİ HABER

Torbalı'daki patlamada iki kızını kaybeden baba: Hukuki süreçte, elimizden geleni yapacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa