01 Temmuz 2024 16:33

Fransa: Aşırı sağ kazandı, Paris borsası yükseldi 

Aşırı sağın birinci olduğu parlamento seçimleri Fransa sermayesini korkutmadı. En büyük 40 şirketi temsil eden “CAC 40” endeksi yüzde 2.7'lik artış gösterdi. 

Fotoğraf: Blandine Le Cain/Wikimedia Commons

Paylaş

Fransa’da yapılan parlamento seçimlerinin ilk turunu aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik’in (RN) kazanması mali piyasaları rahatsız etmemiş görünüyor. Paris Borsası’nda işlemlerin başlamasıyla birlikte borsanın en büyük 40 şirketini temsil eden “CAC 40” endeksi yüzde 2.7'lik bir artış gösterdi.

Societe Generale bankasının hisseleri yüzde 4.3 değer kazanırken, Credit Agricole ve BNP Paribas sırasıyla yüzde 3.8 ve yüzde 3.4 yükseldi.

Macron'un sürpriz seçim açıklamasının ardından düşüşe geçen avro, dolar karşısında iki haftadan uzun bir sürenin en güçlü seviyesine ulaştı. Le Monde gazetesinin haberine göre avro dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak 1.0768 seviyesine yükselirken, devlet tahvili piyasasında Fransız ve Alman on yıllık tahvillerinin getirileri arasındaki fark 73 baz puana geriledi.

ASIL KORKU HALK CEPHESİNİN KAZANMASIYMIŞ

Le Monde’a göre, pazartesi sabahı yaşanan rahatlamanın birkaç nedeni var. Bazı yatırımcılar, yasama seçimlerinin ilk turunun sonuçlarının hem Yeni Halk Cephesi tarafından kurulacak bir hükümet olasılığını hem de ikinci turdaki çekilmelerin aşırı sağın aleyhine olması durumunda aşırı sağcı RN için büyük bir zafer olasılığını dışladığına inanıyor.

LBP AM Stratejisti Xavier Chapard bir notunda, “En olası senaryo, mutlak çoğunluğa sahip olmayan bir parlamento, bu da aşırı riskleri azaltıyor ancak Fransa'yı karmaşık bir siyasi durumda bırakıyor” dedi.

SERMAYENİN ‘MARINE MELONI’ BEKLENTİSİ

Ancak asıl olarak piyasaların, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Ekim 2022'de kurduğu, aşırı sağın hakim olduğu ancak “bütçe güvenilirliğini korumak isteyen” hükümetine atıfla “İtalyan tarzı” ya da bir bankacının deyimiyle “ekonomik olarak evcilleştirilmiş” bir senaryoya inandıkları belirtiliyor.

Berenberg baş ekonomisti Holger Schmieding de Fransa’da bir “Marine Meloni” senaryosu mümkün. Buna göre Le Pen, 2027 başkanlık seçimlerini kazanmak amacıyla “daha pahalı veya yıkıcı mali vaatleri” hafifletirken göç konusunda sert bir duruşa odaklanabilir. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da aşırı sağ kazanırken Avrupa yol ayrımında

SONRAKİ HABER

Gazeteci Onur Öncü, ‘sansür’ yasasından beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa