01 Temmuz 2024 16:54

Gazeteci Onur Öncü, ‘sansür’ yasasından beraat etti

Mahkeme heyeti, Gazeteci Onur Öncü’nün “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasından beraatine karar verdi.

Onur Öncü'nün (@oencueonur) X hesabından alınmıştır.

Paylaş

Gazeteci Onur Öncü hakkında “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması dün Küçükçekmece 26. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. MLSA’nın aktardığı bilgilere göre Gazeteci Öncü, MLSA Hukuk Biriminden Avukat Fatih Aydın ile duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan Öncü, “Emniyet ifadesinde de belirtmiştim. Kastım yanıltıcı bilgiyi yaymak değildi, bir gazetecinin paylaşımını alıntılayarak durum aktarımı yaptım. Bu bilgi üzerinden yorumumda Yeşil Sol Partinin seçim usulsüzlüğü iddialarına karşı Hakkâri’de başlattığı nöbete de yer verdim. Ben o tarihlerde İstanbul’daydım. Suçlamayı kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum” dedi. Müvekkili Öncü’nün gazeteci olduğunun kamuoyu tarafından bilindiğini söyleyen Avukat Fatih Aydın da emniyet ifadesinden sonra kovuşturmaya yer yok kararı beklediklerini belirtti.

‘PAYLAŞIM BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDADIR’

İddianamede Öncü’nün attığı tweetin tarihinin de yanlış yazıldığını ifade eden Aydın, “İddianame savcısı da somut tehlikeyi açıklamak zorunda. Müvekkilin attığı tweetten dolayı bir tane olay çıkmamış, somut tehlike oluşmamıştır. Paylaşım basın özgürlüğü kapsamındadır” dedi.

Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, paylaşılan bilgiden kaynaklı ‘Toplumun dirlik ve düzeni açısından somut tehlike hali yaratacak koşullar oluşturduğuna ilişkin delil elde edilemediği’ gerekçesiyle Gazeteci Öncü’nün beraatine karar verilmesini talep etti. Aranın ardından mahkeme heyeti, savcının görüşü doğrultusunda Gazeteci Onur Öncü’nün “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasından beraatine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Öncü hakkında Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 2017/a maddesinde düzenlenen, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu kapsamında soruşturma başlatılmıştı. Öncü, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasına ilişkin, 16 Mart 2023 tarihinde, Twitter (şimdiki X platformu) hesabından yaptığı paylaşımda “Hakkâri, Diyarbakır ve Urfa’da çeşitli sandıklarda Yeşil Sol Partiye verilen oyların MHP’ye yazıldığı” yönündeki iddiayı paylaşmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa: Aşırı sağ kazandı, Paris borsası yükseldi 

SONRAKİ HABER

Özel'den Erdoğan'a Kayseri yanıtı: Bunun da sorumlusu sensin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa